rejstracja lewka prosto z francji

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
Awatar użytkownika
kabzik
Junior
Posiadany PUG: 205 GL 1.1, 106 Quiksilver 1.4

rejstracja lewka prosto z francji

Post autor: kabzik »

witam! potrzebuje sie dowiedziec jakie dokumenty musze miec zeby auto przeszło przegląd w polsce (ten pierwszy) bede miał OC na miesiąc w PZU za 99zł. i fakture vat i jakis niby dowód rej. francuski i na blachach fr. Starczy zeby jechac na przegląd??? majacych pojecie o tym prosze o info! jest to dla mnie bardzo wazne!!!
Awatar użytkownika
minta
Maniak
Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
Numer Gadu-gadu: 691088

Re: rejstracja lewka prosto z francji

Post autor: minta »

Tak wszystko wystarczy.
Ewentualnie jak trafisz na wrednego diagnostę, który nie zna francuskiego będziesz musiał mieć tłumaczenie dowodu rejestracyjnego. Ponieważ na pierwszym przeglądzie powstaje "dokument identyfikacyjny pojazdu"
Pamiętaj od dnia na umowie masz 5 !!!! dni ma zgłoszenie samochodu w urzędzie celnym

PAMIĘTAJ LICZĄ SIĘ SOBOTY, NIEDZIELE, ŚWIĘTA są duuuże kary. :evil:
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE

http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
Awatar użytkownika
kabzik
Junior

wielkie dzieki Minta1!
Awatar użytkownika
_carlos-
Junior
Posiadany PUG: 205 junior 1.0ccm gaźnik
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: _carlos- »

Z tymi 5 dniami to można pokombinować, gyż nie jest ważna data kupna tylko data wjazdu do kraju, tzn. na odprawie celnej mówisz, że owszem kupiłeś go 3 tygodnie temu, ale do kraju wjechałeś dopiero 2 dni temu :). Napewno się uda, sam to przerabiałem.
Jeżei chodzi o ubezpieczenie to rejestrujesz go na oryginalnych blachach, a gdy już dostaniesz polskie to idziesz do ubezpieczyciela, przekreśla Ci starą rejestrację, wpisuje nową i nic nie tracisz, dlatego warto rejestrować na pól lub cały rok.Spawdzone :)
JUNIORObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
minta
Maniak
Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
Numer Gadu-gadu: 691088

Post autor: minta »

_carlos- pisze:Z tymi 5 dniami to można pokombinować, gyż nie jest ważna data kupna tylko data wjazdu do kraju, tzn. na odprawie celnej mówisz, że owszem kupiłeś go 3 tygodnie temu, ale do kraju wjechałeś dopiero 2 dni temu :). Napewno się uda, sam to przerabiałem.
Rzeczywiście wypisuje się specjalne oświadczenie z milionem paragrafów pouczający jakie to konsekwencje grożą za świadczenie nieprawdy, ale to też działa :mrgreen:

EDIT:
Teraz mnie olśniło. Jeśli zrobisz przegląd w Polsce to nie możesz przecież napisać oświadczenia że byłeś nadal w Niemczech czy tam we Francji. Powiedzmy że robisz przegląd i dzień poprzedzający dokonanie przeglądu wypisujesz umowę. Pamiętaj też że na tłumaczeniach jest też data.
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE

http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
Awatar użytkownika
kabzik
Junior

w moim przypadku wygląda to tak ze gosc na moje dane (ksero dowodu) kupuje mi auto we francji przyjezdza ja tam jade pod poznań i w jeden dzien chce zrobic ubezpieczenie i przegląd i nim wrócić do domu na kołach i kolejny lew w rodzinie dla mojej Pani :)
Awatar użytkownika
Michal gti
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 rallye, 205 GTi, 205 CTi, 205 RG Cabrio, 205 MultiVan, 306 GTi6, 505 GTi, 304 cabrio, 304 coupe
Kontakt:

Post autor: Michal gti »

Co do tych 5 dni, to liczy się data przeglądu w PL.
ODPOWIEDZ