Grzebanie nasze codzienne
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Re: Grzebanie nasze codzienne
Wczoraj wymieniłem w RG łożysko przedniego koła.
Optimal założony w sierpniu wytrzymał niecałe 6tys. km
Co ciekawe łożysko miało smar, nie było widać uszkodzeń mechanicznych, uszczelniacze wyglądały na całe, a mimo to wyło jak cholera Ciekawe ile pożyje SKF...
Przy okazji zaszalałem i wymieniłem po 11tys. km olej z GM 10W40 na lotosa 5W40. Silnika nie rozszczelni bo i tak cieknie z każdej strony, a przynajmniej będzie lepiej smarował przy zimowym odpalaniu
Optimal założony w sierpniu wytrzymał niecałe 6tys. km
Co ciekawe łożysko miało smar, nie było widać uszkodzeń mechanicznych, uszczelniacze wyglądały na całe, a mimo to wyło jak cholera Ciekawe ile pożyje SKF...
Przy okazji zaszalałem i wymieniłem po 11tys. km olej z GM 10W40 na lotosa 5W40. Silnika nie rozszczelni bo i tak cieknie z każdej strony, a przynajmniej będzie lepiej smarował przy zimowym odpalaniu
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
Będzie na grillu i tak jest nie oryginalny
- kojot662
- Junior
- Posiadany PUG: 205 xs
Ciekawie na grillu wygląda
Sławek, Gorlice, tapatalk, LG2mini
Sławek, Gorlice, tapatalk, LG2mini
peugeot 205 1.4 xs
- mlody333
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Był 205, 307 jest 106 TU1JP oraz 207 TU5JP4
Według mnie pod listwą, jest ok. Spróbowałbym jeszcze pod listwą na błotniku, ale musi mieć tam trochę miejsca. Trzeba by podpatrzyć jak przyklejali takie znaczki w ferrari i fiatach. Szybko pooglądałem zdjęć brakuje do napisu jeszcze znaczka,który powinien być nad napisem. Wtedy napis idzie niżej. Logo znajdował się w starczych wersjach na przednim nadkolu za kołem, a przed drzwiami, albo nad progiem przed tylnym nadkolem.
- krzyska
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, P207UjemnieDynamiczny, Patriot KS90
Starcie z odmą zakończone, teraz czekam na mróz Przy okazji wyczyszczony cały układ dolotowy i ruszona zablokowana przepustnica w blosie. Jeszcze tulejki w prawym wahaczu do wymiany.
GTI_Efekt Masy
- krzyska
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, P207UjemnieDynamiczny, Patriot KS90
Nic, zadbałem tylko o to żeby przewód nie zmienił już swojej średnicy
GTI_Efekt Masy
- dzikson
- Maniak
- Posiadany PUG: 205XS
- Kontakt:
Skutecznym sposobem może być włożenie w przewód odmy odpowiedniej sprężyny - skutecznie zapobiegnie to zagięciu się przewodu. Ten patent stosowany jest niekiedy przez zakłady gazownicze przy montowaniu węży lpg (przy układach z mikserem, gdzie średnica węży jest spora). W takich zakładach najłatwiej dostać odpowiednią sprężynę
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
Mi się jak na złość zepsuły ostatnimi czasy oba samochody. Najpierw w 406 padł rozrusznik a parę dni później 205 przestało odpalać. Właściwie to odpaliło, pochodziło kilka minut, podczas gdy ja zdrapywałem z szyb lód po czym zgasło i już się nie uruchomiło. Zmieniłem moduł zapłonowy i cewkę, sprawdziłem kopułkę i wyczyściłem palec. Żadnej reakcji. W końcu zacząłem podejrzewać pompę paliwa i chyba właśnie ona będzie winna. Po przekręceniu kluczyka nie słychać aby się załączała. Podłączyłem do kostki zapasową i też nic. Niestety miernik napięcia zostawiłem na wsi więc pewności że nie ma tam prądu nie mam. Żeby jednak jechać do castoramy po drugi i się upewnić musiałem najpierw naprawić 406:
Kurcze, grzebanie przy samochodzie w zimie przed blokiem to na prawdę nie jest radosne zajęcie. Tak przemarzłem że przez godzinę się cały trząsłem i dopiero ciepły obiad trochę pomógł:) Jak zdobędę nowy miernik to wrócę do diagnozowania 205.
PS: Przy okazji wymiany rozrusznika zauważyłem parę nigdzie nie wpiętych luźnych wtyczek i dwa kable, które ewidentnie są urwane. Ciekawe że to auto jeszcze jeździ:)
Edit:
Po zakupieniu miernika umówiłem się z Tokiem na próbowanie jego pompy paliwa. Wcześniej wyciągnąłem mój przekaźnik i trochę go wyczyściłem. Po zamontowaniu go z powrotem auto odpaliło bez problemu. Co dziwne tylko na 2 cylindry ( dźwięk identyczny jak w maluchu:) ). Dopiero po paru minutach zaskoczył 3 i potem 4. To auto trochę zaczyna mnie martwić. Jakby się lepiej zastanowić to wyjazd nim do Turcji wydaje się być szczytem szaleństwa...No ale od czego jest Assistance i torba zapasowych części w bagażniku:)
Kurcze, grzebanie przy samochodzie w zimie przed blokiem to na prawdę nie jest radosne zajęcie. Tak przemarzłem że przez godzinę się cały trząsłem i dopiero ciepły obiad trochę pomógł:) Jak zdobędę nowy miernik to wrócę do diagnozowania 205.
PS: Przy okazji wymiany rozrusznika zauważyłem parę nigdzie nie wpiętych luźnych wtyczek i dwa kable, które ewidentnie są urwane. Ciekawe że to auto jeszcze jeździ:)
Edit:
Po zakupieniu miernika umówiłem się z Tokiem na próbowanie jego pompy paliwa. Wcześniej wyciągnąłem mój przekaźnik i trochę go wyczyściłem. Po zamontowaniu go z powrotem auto odpaliło bez problemu. Co dziwne tylko na 2 cylindry ( dźwięk identyczny jak w maluchu:) ). Dopiero po paru minutach zaskoczył 3 i potem 4. To auto trochę zaczyna mnie martwić. Jakby się lepiej zastanowić to wyjazd nim do Turcji wydaje się być szczytem szaleństwa...No ale od czego jest Assistance i torba zapasowych części w bagażniku:)