czy i jak zgłosić wymiane silnika
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
Re: czy i jak zgłosić wymiane silnika
No nie wiem. Mowie jak bylo jak moj ojciec kupowal silnik. Bylo to jakies dwa lata temu (a ten golf to jeszcze zanim Polska byla w UE), wiec moze teraz sie zmienilo zupelnie.Nie wiem. Jakis dowod kupna powinien byc chyba, no nie? Opisuje moja sytuacje tylko. Na razie nie planuje zadnej przekladki nigdzie, wiec nie wiem dokladnie ;]
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
- PAWLACZYSKIS
- Junior
- Posiadany PUG: 205|1.4XY7|'89r
- Numer Gadu-gadu: 6209054
- Kontakt:
A ja tylko wyraziłem swoją opinię i wcale nie miało to przybrać formy wrzucania Ci Jeśli tak to odebrałeś to przepraszam
http://www.PAWLACZYSKIS.205.pl - mój GREEN .
- DJPreZes
- Moderator
Nie no spoko, tylko wyjasnilem co i jak. Jakis dowod kupna musi byc... A jak silnik ma numery to tez jakis papier na nie trzeba chyba...Nie wiem ;] Ogolnie olac zglaszanie wymiany wg mnie.
- minta
- Maniak
- Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
- Numer Gadu-gadu: 691088
Chłopaki... Jakie papiery ??
Nie ma już żadnych papierów na silnik.
Miałam silnik z 406 - angielskiej wersji, też jeździłam z dowodem rejestracyjnym (angielskim) bo chciałam wszystko zalegalizować to ludzie patrzyli na mnie jak na wariatkę.
Bierzesz opinię rzeczoznawcy, że wszystko jest ładnie zrobione, zgodnie z prawem i TYLE. może być potrzebny przegląd.
Jeśli już tak bardzo się upieracie to można sporządzić umowę
kupna sprzedaży albo mieć fakturę zakupu, ale to jest zbędne.
Aczkolwiek ile urzędów, tylu urzędników, więc możesz trafić na jakiegoś skrupulatnego.
Nie ma już żadnych papierów na silnik.
Miałam silnik z 406 - angielskiej wersji, też jeździłam z dowodem rejestracyjnym (angielskim) bo chciałam wszystko zalegalizować to ludzie patrzyli na mnie jak na wariatkę.
Bierzesz opinię rzeczoznawcy, że wszystko jest ładnie zrobione, zgodnie z prawem i TYLE. może być potrzebny przegląd.
Jeśli już tak bardzo się upieracie to można sporządzić umowę
kupna sprzedaży albo mieć fakturę zakupu, ale to jest zbędne.
Aczkolwiek ile urzędów, tylu urzędników, więc możesz trafić na jakiegoś skrupulatnego.
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE
http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
martinop pisze:Ja ma wpisane w dowodzie 1895cm3.
Jakie można mieć papiery na silnik? Rozwińcie myśl, bo kolege to czeka a warto byłoby wiedzieć
Rachunek ->dowod zakupu i wsio.
mam tezm inny klopot bo najprwadopodobiej to jest silnik od wersji gt ale patrzalem i byly wersje 65 konne i 85 konne i zgłupiałm
jak poznac wersje silnika 85 koni a 65 koni
- DJPreZes
- Moderator
Byly tez GT 1.4 i one napewno byly w wersji 75KM (tu3m) i chyba jakis tam lezak ~85KM,a czy cos jeszcze to nie wiem.
- wasia
- Junior
- Posiadany PUG: green
- Numer Gadu-gadu: 0
Ożesz jasny gwint - zmieniłem gaźnik na mocniejszy (z silnika 79KM) ale silnik został stary (60KM) to ile teraz mam zadeklarować jeśli chciałbym być tak bardzo legalny - 60, 79 a może coś pomiędzy? Jak ktoś będzie miał problem ze zbyt skrupulatnym urzędnikiem to proszę o namiary - na pewno pomoże mi rozwiązać problem .
- cejot
- Forum Admin
- Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...
Czy przypadkiem po wymianie silnika (zmianie pojemności) nie trzeba zgłosić tego do ubezpieczyciela, bo inaczej traci się OC?
Załóżmy czarny scenariusz... będziemy mieli wypadek, Policja stwierdzi, że to nasza wina i że mamy nieważne OC to co wtedy?
No i jeszcze trochę inne spojrzenie na sprawę... czy ktoś wie jak to by było z jeżdżeniem po Europie takim samochodem?
Załóżmy czarny scenariusz... będziemy mieli wypadek, Policja stwierdzi, że to nasza wina i że mamy nieważne OC to co wtedy?
No i jeszcze trochę inne spojrzenie na sprawę... czy ktoś wie jak to by było z jeżdżeniem po Europie takim samochodem?