Grzebanie nasze codzienne

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
Awatar użytkownika
Haku
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Forever GTI-6
Numer Gadu-gadu: 5369054
Kontakt:

Re: Grzebanie nasze codzienne

Post autor: Haku »

Korzystając z dnia wolnego zająłem się w końcu pierdołami , które nękały mi puga od jakiegoś czasu, a nigdy nie było chwili żeby poświęcić im choćby pięć minut :)

Na pierwszy ogień poszło pompowanie uszczelki szyberdachu - wymiana uszkodzonego trójnika przy serwie hamulcowym przywróciła dźwięk sapiącego Lorda Vader'a, który znów towarzyszy każdemu otwarciu dachu :)

W czasie gdy przypominałem sobie którędy oryginalnie wędrowały gumowe wężyki do szybra, na stojaku czekała na mnie plastikowa kieszeń drzwi kierowcy w kolorze szarym, która po kilku użyciach szpraju w puszce zmieniła kolor na taki jak reszta mojego wnętrza w aucie, czyli na kolor czarny.

Ofiarą wspomnianego czarnego sprayu padł również wkład popielniczki, który również odstawał kolorystycznie od reszty swoich plastikowych kolegów z sąsiedztwa.

Gdy już trafiłem do środka puga, nadszedł czas zdiagnozowanie mocno denerwującej usterki, a mianowicie całkowitego braku oświetlenia zegarów (wszystkie żarówki sprawne) . Pierwsze podejżenie - wypięta kostka przy ściemniaczu oświetlenia - pudło. Jako że w zasięgu ręki leżały kompletne drugie zegary, stwierdziłem że dokonam podmianki na próbe. Odziwo na drugim zestawie działa wszystko. Szybka przekładka prędkościomierza z licznikiem do nowych zegarów, skręcanie daszka i po problemie.

Fotel w czasie powyższej wymiany stał się niezwykle wygodny więc doszedlem do wniosku że poszukam jeszcze jakiś pierdół do zrobienia, ale nie wymagających wychodzenia ze środka :) Naciągnięcie linki ręcznego było idealnym zajęciem - czy zrobiłem to dobrze, okaże się jutro jak podniose tył i zobacze czy da rade zakręcić kołem na zwolnionym ręcznym.

W celu rozprostowania kości wybrałem się na krótki spacer na przód pojazdu i wyregulowałem wysokość prawej lampy do poziomu, który nie zagraża już przelatującym w pobliżu samolotom.

Żeby nie robić pustych kursów, rozgościłem śie pod maską na kolejną chwilę i drapiąć się po głowie doszedłem do wniosku że jest to dobra pora żeby poszukać przyczyn wypadających od czasu do czasu zapłonów. Kable WN nowe, świece nowe - obstawiłem cewkę. Napis "zdziełano w Jugosławi" sugerował mi że to urządzenie może być przyczyną tej pugowej dolegliwości. W miejsce jugosłowianskiego produktu trafiła zakupiona dziś cewka Boscha... która nic nie zmieniła :)

Potem wybiła godzina dwudziesta czyli pora na "Mam talent i inne bzdury" co było równoznaczne z końcem prac na dzisiaj.
Ostatnio zmieniony 17 paź ndz, 2010 11:51 am przez Haku, łącznie zmieniany 2 razy.
Peugeot 205 Forever GTI-6 / 170,5KM 198,9Nm
Awatar użytkownika
MiceK
Maniak
Posiadany PUG: MG ZR 1.4 16v
Numer Gadu-gadu: 1295187
Kontakt:

Post autor: MiceK »

Haku, powinieneś pisać felietony :) Kuba Wojewódzki to przy Tobie pikuś :Y
parking lotnisko modlin http://lotnisko-modlin.org/
taxi lotnisko modlin http://taxitransfer24h.pl/
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

Ja korzystając z kilku wolnych dni poprzyklejałem listwy boczne, zmieniłem tylny zderzak, zakończyłem zabawy z kabelkologią, zamontowałem lampy i pug zaczął jeździć :D Do ogarnięcia zostało jedynie wnętrze typu boczki, konsola i kupa detali oraz wydmuchana uszczelka kolektora wydechowego.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
borek_wpr
Uzalezniony

Post autor: borek_wpr »

Korzystając z pięknej pogody umyłem szybki i zabrałem się za naprawę uszkodzonych ścieżek grzałki szyby tylnej . I co robić z tak pięknie rozpoczętym dniem?. Zabrałem się za głośniki przednie.
Wcześniej (4 miesiące temu) przygotowane podkładki gumowe trafiły na swoje miejsce, czyli pod łapy mocujące głośnik i na wkręty mocujące. Efekt-czysty dźwięk. Drgania głośników wytłumione.Jeszcze tylko uzupełnić płyn chłodzący i szlag by to trafił.Pęknięte mocowanie prawej kolumny.I znowu mechanik będzie miał co robić.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
Kontakt:

Post autor: Pluto »

Dziś rano wymieniłem płyn w chłodnicy na zimowy.
Opel Vectra 1.6 75KM '91 -> Peugeot 205 Look 1.1 60KM '91 Obrazek -> Peugeot 106 Hasseröder 1.4 75KM '98 Obrazek @ Peugeot 106 Hasseröder 1.6 105KM '98 Obrazek
Awatar użytkownika
MiceK
Maniak
Posiadany PUG: MG ZR 1.4 16v
Numer Gadu-gadu: 1295187
Kontakt:

Post autor: MiceK »

Dawaj opis i foto story :D
parking lotnisko modlin http://lotnisko-modlin.org/
taxi lotnisko modlin http://taxitransfer24h.pl/
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Kontakt:

Nie robiłem, chcesz to dziś albo jutro będę grilla na zimowego i koła zimowe zmieniał to wtedy foto stroy będzie :D
Opel Vectra 1.6 75KM '91 -> Peugeot 205 Look 1.1 60KM '91 Obrazek -> Peugeot 106 Hasseröder 1.4 75KM '98 Obrazek @ Peugeot 106 Hasseröder 1.6 105KM '98 Obrazek
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Kontakt:

Zimówki założone, załącznik przedstawia 90% moich prac, został jeszcze grill do zmiany
20101022006.jpg
mateon
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205
Numer Gadu-gadu: 464582

Post autor: mateon »

J dzisiaj wymieniłem alternator,pokombinowałem z wtryskiem(dzięki Cejot za rade) i masę innych pierdół.Teraz i idę prać fotel kierowcy bo pasażera wczoraj wyprałem.Z samego rana w ramach rozgrzewki wyciągnąłem silnik z 106 nawet nie sądziłem że tak szybko pójdzie :D
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 2800082

Post autor: grzechuuu205 »

pluto ty musisz cos ze zderzakiem z przodu zrobic bo dziasij widziałem puga i starsznie wisi ;)
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu :) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Kontakt:

No wisi wisi, jeszcze wczoraj 2 razy o krawężnik zahaczyłem (na sokolej i kamiennej) Może na wiosnę coś z im zorbie. A gdzie go widziałeś? :)
Awatar użytkownika
Agulek-205
Nowicjusz
Posiadany PUG: 1991 1,4 INDIANA

Post autor: Agulek-205 »

Po dłuzszym czasie auto otrzymało jednolity kolor, dzisiaj dopiero 2 mycie. :D
Załączniki
Obraz 052.jpg
Obraz 054.jpg
Obraz 049.jpg
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

a ja dzisij kupiłem sobie plandeke na auto :P
Obrazek
Awatar użytkownika
baltazar_gabka
Junior
Posiadany PUG: 205
Numer Gadu-gadu: 4119593

Post autor: baltazar_gabka »

masz jakiś link ew. foto do tej plandeki bo właśnie jestem na etapie wyboru okrycia dla mojej fury tylko ja myśle o przykryciu tylko dachu i szyb:P dobre są te plandeki czy to jakieś badziewie ?
http://www.baltazar_gabka.205.pl/
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

ja kupiłem taką za 50zł - w Lidlu były, zobaczymy jak sie bedą sprawować. Plandeka za 150-200zl napewno jest pod jakims względem lepsza , ale wydaje mi sie ze taka mi jak narazie wystarczy ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ