troche nie na temat -Peugeot Partner kupno

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
daro900
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

troche nie na temat -Peugeot Partner kupno

Post autor: daro900 »

Witam

i odrazu przepraszam ze niebardzo w temacie ale moze brac peugeotowa cos podpowie ,doradzi

otoz mam zamiar zakupić peugeocika partnera (ewentualnie cos podobnego :berlingo,moze kangoo,doblo raczej odpada ale raczej sklaniam sie ku peugeotowi)

autko jest mi potrzebne głównie do przewozu siebie i zony ale nieraz musze zapakowac jakis kociolek gazowy jakies grzejniczki a w poczciwej 205 malo miejsca i niezbyt wygodnie a wiec padlo na partnera 5 osobowego i tak mysle ze raczej z silnikiem diesla poniewaz ponoc lepsze trwalsze (te bez turbo) niestety jak to w zyciu bywa kasy zbyt wiele nie mam wiec musialbym sie zmiescic w 10-12 kzł totez rocznik pewnie 97-98 (w zależności od wersji)i pewnie z dużym przebiegiem .
a wiec gdybym trafił na autko warte uwagi na co zwrócić uwage?

-jeśli chodzi o silniki diesla to sie na nich kompletnie nie znam nigdy dieslem nie jezdziłem wiem tylko ze jak zajechany silnik to kopci i ma trudnosci z odpalaniem ale na co jeszcze patrzec?
-zawieszenie gdzie patrzec zeby znalesc jakies usterki moze ma jakies czule punkty (cos jak belka w 205?)
-autko nie az tak stare ale moze ma takie miejsca gdzie je lubi rdza brac?
-i ogolnie na co ptrzec zeby potem nie zalowac ;)

no a teraz takie male pytanko bo tak sobie ogladam fotki parterkow z allegro i tak patrze z malo ktory z nich ma drzwi dla pasazerów z tyłu ;/ wydaje mie tylko czy tak jest ;/ a przyznam ze specjalnie nigdy sie nie przygladalem autkom na drodze (i to blad jak widac)
no ale wracajac jeszcze do tych tylnich drzwi wie ktos moze czy byly wersje ktoreby miale drzwi po obu stronach
no i jescze jedno moze ktos wie gdzie warto podjechac poogladac autka (moze sprowadzane) jakies miejsce gdzie jest dosc duzy wybor -ja mieszkam blisko Gorzowa wiec blisko i do kostrzyna i do Słubic

słyszałem ze koło Słubic jest miejscowość Kunowice czy jakos tak i tam to multum aut podobno :)

to ja czekam na jakies odpowiedzi :)

pozdr.
daro900
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Re: troche nie na temat -Peugeot Partner kupno

Post autor: daro900 »

szkoda ze nikt niec nie napisal :(
Daniello

Post autor: Daniello »

Wiesz generalnie bedzie ci bardzo trudno moim zdaniem znalezc cos w dobrym stanie bo przewaznie auta tego typu jezdza w firmie i dosc duzo przewoza. Ja szukalbym czegos poza granicami kraju na twoim miejscu. Pozdrawiam.
tupungato

Post autor: tupungato »

Mam w rodzinie Peugeota Partnera od nowości, od 1999 roku do teraz. Można znaleźć takie auta w dobrym stanie, bo znam ludzi, którzy używają je jako duże auto rodzinne. Nasze używane w celach firmowych przejechało jakieś 200kkm. Zero rdzy. Przez pierwsze 6 lat użytkowania żadnych usterek. Po 6 latach np. urwał się środkowy tłumik :) Zdarzają się problemy z elektryką - zgasło podświetlenie pod sterowaniem ogrzewania itp. na jakieś 2 lata (nikomu nie chciało się zaglądać), po czym włączyło się po podskoczeniu na jakimś wyboju ;) Był problem z przełącznikiem kierunkowskazów (lewy nie zawsze chciał cykać) - po wymianie za 30zł problem zniknął. Po 180kkm była wymiana sprzęgła i trochę jakichś rzeczy w przednim zawieszeniu. Ale ogólnie bardzo dobry samochód.
Awatar użytkownika
rallye
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 GTi Export 1.9 >< 205 Gentry
Numer Gadu-gadu: 3612169
Login tlen: fastadi

Post autor: rallye »

szukaj diesla a najlepiej 1.9 TD - nie polecam HDI bo jest droższy w eksploatacji i bardziej czuły na paliwo. Belka z tyłu jest słabym punktem więc koła muszą stać prosto [] [] a jak któraś strona jest pochylona tak // \\ to znaczy że belka do roboty. Rdza raczej w niebitych nie występuje bo są w ocynku.
Fast Garage ... in progress
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

tak są wersje z tylnymi drzwiami po obu stronach :)
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
joker
Junior
Posiadany PUG: brak
Numer Gadu-gadu: 2028006

Post autor: joker »

obecnie posiadam służbowego partnera z 2004 roku. Ma przejechane 170 000 i jakos jeszcze jeździ. Silnik to 2.0 hdi, nie było z nim problemów do tej pory. Przy prędkościach do 110 baaaardzo oszczędny...w mieście gorzej.
Mam jedne drzwi z tyłu ale są również wersje po obu stronach. Polecam model z otwieraną klapą z tyłu do góry..trudniej otwierać bo bardzo nisko schodzi i trzeba sie odsuwać przy otwieraniu ale za to o niebo lepsza widocznośc do tyłu niż przy podwójnych drzwiach. Niestety z racji konstrukcji na otwartej trasie przy prędkości powyżej 130km/h buja budą nawet jak słaby wiatr jest. Do miasta starczy 1.9D ale na trasy zdecydowanie polecam hdi (ale to nie za 10 000 raczej ).
Były : 205 GTi (Rajdówka)
Obecny : 208 GTi FL
ODPOWIEDZ