antena na dachu

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
Numer Gadu-gadu: 8330169
Kontakt:

antena na dachu

Post autor: Martinoo »

Mam antene tti która ma spory magnes(tzn.15-17cm) i jak stawiam ją w tylnym lewym rogu dachu puga to nie do konca przylega do dachu

Macie może jakis patent na to żeby tą nierówność zniwelować?

Za chwile zapewne napiszecie postaw w innym miejscu antene bo w tym miejscu jest dach pochylony aby woda dobrze spływała, ale jeśli często zciagam ja z dachu to nie bede za kazdym razem wkładał kabla po klape od bagaznika żeby kabla nie przycieło
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
Cielu
Nowicjusz
Posiadany PUG: Był 205 1.6 Automatic, Fiat Seicento 1.1
Numer Gadu-gadu: 2119139

Re: antena na dachu

Post autor: Cielu »

A to dziwne bo ja tez mam taka antenę, (15cm) i takiej nierówności nie zauważam, być może dlatego że ja mam w prawym tylnym rogu ;p może faktycznie postaw ja troche dalej.
Awatar użytkownika
peterp194
Junior
Posiadany PUG: 205 phII 1.1 TU1M Color Line
Numer Gadu-gadu: 7770682

Post autor: peterp194 »

Dla potomnych - antenę magnesową od CB stawia się jak najbliżej środka auta ze względu na zmianę zasięgu :!:
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Kontakt:

Antena stoi u mnie może nie na środku ale dosyć daleko od krawedzi dachu i jest juz ok
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
Florek2b
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 GR 1,9 (jak ktoś jeszcze ma 1,9 w 5 drzwiach niech da znać :D)
Numer Gadu-gadu: 1958447
Kontakt:

Post autor: Florek2b »

peterp194 pisze:Dla potomnych - antenę magnesową od CB stawia się jak najbliżej środka auta ze względu na zmianę zasięgu :!:
Rozwiń proszę temat bo mnie zaciekawiłeś.
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

Z tego co wiem, nawet jak antenę postawimy nie na środku to bardzo istotne jest aby ją dostroić do miejsca w którym stoi. No i potem należy stawiać ją w tym samym miejscu.
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
Awatar użytkownika
ciechom
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI, 205 Look
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: ciechom »

Wszyscy spece od strojenia mówią o stawianiu na samym środku - wtedy odbiór będzie najlepszy.
A Cejot ma oczywiście też słuszność - stroi się do miejsca w którym później należy stawiać antenę.
Awatar użytkownika
Florek2b
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 GR 1,9 (jak ktoś jeszcze ma 1,9 w 5 drzwiach niech da znać :D)
Numer Gadu-gadu: 1958447
Kontakt:

Post autor: Florek2b »

Jacy spece? Rozmawiałeś z jakimś osobiście? Bo ja był bym bardzo wdzięczny za konkretną odpowiedź, czemu środek dachu jest lepszy od końca, początku, lewej albo prawej strony (ewentualnie rogów) ? :P

P.S. Ciechom i ty przyszły/niedoszły absolwent uczelni technicznej też głosisz takie herezje? :P
Ostatnio zmieniony 07 sie ndz, 2011 4:42 am przez Florek2b, łącznie zmieniany 1 raz.
robson
Peugeot 205 Master

Post autor: robson »

Każdy spec mówi inaczej,jak kupowałem w sklepie antene,to powiedzieli ,aby montować jak najdalej od silnika,aby uniknąć zakłuceń i każdy mówi coś innego,zamontuj antene tam gdzie najlepszy masz odbiór. :W
Awatar użytkownika
peterp194
Junior

Florek2b -spece, którzy piszą książki. Oni też popełniają błędy? Owszem, ale na pewno wiedzą więcej od nas.

Jak znajdę na dysku poradnik dotyczący radia CB, to go tutaj wrzucę.

Macie racje - antena powinna być zestrojona. Właśnie tutaj wchodzi w grę ustawienie jej na dachu - położenie anteny na środku pozwala na osiągnięcie symetrii (jak by to powiedzieć :D) zasięgu czyli z przodu auta zasięg jest taki sam jak z tyłu itd. Jeśli natomiast antena jest umiejscowiona na środku, ale w tylnej części dachu, zasięg z przodu wzrasta kosztem tyłu. Ustawianie anteny na boku powoduje natomiast obrócenie osi, np. ustawiając antenę w lewym tylnym rogu najlepszy zasięg uzyskamy na przedłużeniu prawego przedniego rogu rogu auta.
Wiem, że sama teoria wygląda nieciekawie, ale jak zobaczycie to na obrazkach, od razu zrozumiecie.
Stawianie anteny w tylnych rogach samochodu sprzyja niskiej wartości SWR, czyli prosto tłumacząc stosunku sygnału wychodzącego z radia (czy anteny) do tego który pozostał - im mniejsza wartość tym lepiej (najmniejsza to 1.0).
Ja osobiście uważam, że lepiej dawać antenę na środku i tak wyczytałem w wielu poradnikach/książkach. Bywają ludzie, którzy się co do tego spierają, ale cóż...

Powyższy tekst odnosi się do anten magnesowych i nie zawsze musi być dokładnie tak. Wszystko zależy od dachu, miejsca postawienia anteny a nawet samych parametrów anteny.
Inna kwestia to anteny montażowe (które nawiasem mówiąc są lepsze), gdzie mamy spore pole do popisu (ze względu na inną zasadę działania) - w przypadku takiej anteny możemy umieścić ją na relingu, rynience (to chyba tylko w maluchu), w dziurze na dachu, na klapie bagażnika. Nie rozpisuje się bo sam tematu dokładnie nie wałkowałem.

Podkreślam, że napisałem tylko kilka informacji, które wiem sam. Nie jestem profesjonalistom w dziedzinie radiokomunikacji, ale troszkę się tym interesuje.
robson
Peugeot 205 Master

peterp194 ,a jaką masz propozycje umieszczenia anteny w Cabrio,jestem bardzo ciekaw,bo na miękim dachu nie ma gdzie,może gdzieś wyczytałeś(to nie jest ,żadna aluzja)tylko ciekawość,a mam zamontowaną na klapie i jest super. :W
Załączniki
Obraz 952.jpg
Awatar użytkownika
peterp194
Junior

No tak - w carbrio na dachu było by ciężko. W takim przypadku trzeba kombinować, np. tak jak u Ciebie, co przekłada się tak jak mówiłem na zasięg. Dla Ciebie to jest super, ale inaczej nie próbowałeś, więc nie wiesz czy może być lepiej. W tym wypadku sprawdziła by się antena montażowa.
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Kontakt:

peterp194 pisze:No tak - w carbrio na dachu było by ciężko. W takim przypadku trzeba kombinować, np. tak jak u Ciebie, co przekłada się tak jak mówiłem na zasięg. Dla Ciebie to jest super, ale inaczej nie próbowałeś, więc nie wiesz czy może być lepiej. W tym wypadku sprawdziła by się antena montażowa.
Montażowe w sensie uchwytu sf-40??

bo też w przyszłości chce taki zamontować
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
robson
Peugeot 205 Master

Więc tak, co do zasięgu,nie mam żadnego problemu,używam od wielu lat radia Onwa M-K II i anteny President New Alaska i jest spoko,a gdzie w Cabrio zamontować uchwyt nie robiąc krzywdy lakierowi,przerabiałem ten temat dosyć długo i zdecydowałem się na magnez co też umożliwia mi szybką przekładke do samochodu służbowego. :W
Awatar użytkownika
peterp194
Junior

Martinoo, tak, chodziło np. o taki uchwyt. Sam prawdopodobnie też kupię coś tego typu.

Robson, zrobiłeś co uważałeś za słuszne. Sprzęt niewątpliwie masz dobry ;)
ODPOWIEDZ