antena na dachu
- Martinoo
- Moderator
- Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
- Numer Gadu-gadu: 8330169
- Kontakt:
antena na dachu
Mam antene tti która ma spory magnes(tzn.15-17cm) i jak stawiam ją w tylnym lewym rogu dachu puga to nie do konca przylega do dachu
Macie może jakis patent na to żeby tą nierówność zniwelować?
Za chwile zapewne napiszecie postaw w innym miejscu antene bo w tym miejscu jest dach pochylony aby woda dobrze spływała, ale jeśli często zciagam ja z dachu to nie bede za kazdym razem wkładał kabla po klape od bagaznika żeby kabla nie przycieło
Macie może jakis patent na to żeby tą nierówność zniwelować?
Za chwile zapewne napiszecie postaw w innym miejscu antene bo w tym miejscu jest dach pochylony aby woda dobrze spływała, ale jeśli często zciagam ja z dachu to nie bede za kazdym razem wkładał kabla po klape od bagaznika żeby kabla nie przycieło
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
- Cielu
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: Był 205 1.6 Automatic, Fiat Seicento 1.1
- Numer Gadu-gadu: 2119139
Re: antena na dachu
A to dziwne bo ja tez mam taka antenę, (15cm) i takiej nierówności nie zauważam, być może dlatego że ja mam w prawym tylnym rogu ;p może faktycznie postaw ja troche dalej.
http://cielu.peugeot205.pl/ <=== PIERZOT
- peterp194
- Junior
- Posiadany PUG: 205 phII 1.1 TU1M Color Line
- Numer Gadu-gadu: 7770682
Dla potomnych - antenę magnesową od CB stawia się jak najbliżej środka auta ze względu na zmianę zasięgu
- Martinoo
- Moderator
- Kontakt:
Antena stoi u mnie może nie na środku ale dosyć daleko od krawedzi dachu i jest juz ok
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
- Florek2b
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 GR 1,9 (jak ktoś jeszcze ma 1,9 w 5 drzwiach niech da znać :D)
- Numer Gadu-gadu: 1958447
- Kontakt:
Rozwiń proszę temat bo mnie zaciekawiłeś.peterp194 pisze:Dla potomnych - antenę magnesową od CB stawia się jak najbliżej środka auta ze względu na zmianę zasięgu
- cejot
- Forum Admin
- Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...
Z tego co wiem, nawet jak antenę postawimy nie na środku to bardzo istotne jest aby ją dostroić do miejsca w którym stoi. No i potem należy stawiać ją w tym samym miejscu.
- ciechom
- Junior
- Posiadany PUG: 205 GTI, 205 Look
- Numer Gadu-gadu: 0
Wszyscy spece od strojenia mówią o stawianiu na samym środku - wtedy odbiór będzie najlepszy.
A Cejot ma oczywiście też słuszność - stroi się do miejsca w którym później należy stawiać antenę.
A Cejot ma oczywiście też słuszność - stroi się do miejsca w którym później należy stawiać antenę.
- Florek2b
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 GR 1,9 (jak ktoś jeszcze ma 1,9 w 5 drzwiach niech da znać :D)
- Numer Gadu-gadu: 1958447
- Kontakt:
Jacy spece? Rozmawiałeś z jakimś osobiście? Bo ja był bym bardzo wdzięczny za konkretną odpowiedź, czemu środek dachu jest lepszy od końca, początku, lewej albo prawej strony (ewentualnie rogów) ?
P.S. Ciechom i ty przyszły/niedoszły absolwent uczelni technicznej też głosisz takie herezje?
P.S. Ciechom i ty przyszły/niedoszły absolwent uczelni technicznej też głosisz takie herezje?
Ostatnio zmieniony 07 sie ndz, 2011 4:42 am przez Florek2b, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdy spec mówi inaczej,jak kupowałem w sklepie antene,to powiedzieli ,aby montować jak najdalej od silnika,aby uniknąć zakłuceń i każdy mówi coś innego,zamontuj antene tam gdzie najlepszy masz odbiór.
- peterp194
- Junior
Florek2b -spece, którzy piszą książki. Oni też popełniają błędy? Owszem, ale na pewno wiedzą więcej od nas.
Jak znajdę na dysku poradnik dotyczący radia CB, to go tutaj wrzucę.
Macie racje - antena powinna być zestrojona. Właśnie tutaj wchodzi w grę ustawienie jej na dachu - położenie anteny na środku pozwala na osiągnięcie symetrii (jak by to powiedzieć ) zasięgu czyli z przodu auta zasięg jest taki sam jak z tyłu itd. Jeśli natomiast antena jest umiejscowiona na środku, ale w tylnej części dachu, zasięg z przodu wzrasta kosztem tyłu. Ustawianie anteny na boku powoduje natomiast obrócenie osi, np. ustawiając antenę w lewym tylnym rogu najlepszy zasięg uzyskamy na przedłużeniu prawego przedniego rogu rogu auta.
Wiem, że sama teoria wygląda nieciekawie, ale jak zobaczycie to na obrazkach, od razu zrozumiecie.
Stawianie anteny w tylnych rogach samochodu sprzyja niskiej wartości SWR, czyli prosto tłumacząc stosunku sygnału wychodzącego z radia (czy anteny) do tego który pozostał - im mniejsza wartość tym lepiej (najmniejsza to 1.0).
Ja osobiście uważam, że lepiej dawać antenę na środku i tak wyczytałem w wielu poradnikach/książkach. Bywają ludzie, którzy się co do tego spierają, ale cóż...
Powyższy tekst odnosi się do anten magnesowych i nie zawsze musi być dokładnie tak. Wszystko zależy od dachu, miejsca postawienia anteny a nawet samych parametrów anteny.
Inna kwestia to anteny montażowe (które nawiasem mówiąc są lepsze), gdzie mamy spore pole do popisu (ze względu na inną zasadę działania) - w przypadku takiej anteny możemy umieścić ją na relingu, rynience (to chyba tylko w maluchu), w dziurze na dachu, na klapie bagażnika. Nie rozpisuje się bo sam tematu dokładnie nie wałkowałem.
Podkreślam, że napisałem tylko kilka informacji, które wiem sam. Nie jestem profesjonalistom w dziedzinie radiokomunikacji, ale troszkę się tym interesuje.
Jak znajdę na dysku poradnik dotyczący radia CB, to go tutaj wrzucę.
Macie racje - antena powinna być zestrojona. Właśnie tutaj wchodzi w grę ustawienie jej na dachu - położenie anteny na środku pozwala na osiągnięcie symetrii (jak by to powiedzieć ) zasięgu czyli z przodu auta zasięg jest taki sam jak z tyłu itd. Jeśli natomiast antena jest umiejscowiona na środku, ale w tylnej części dachu, zasięg z przodu wzrasta kosztem tyłu. Ustawianie anteny na boku powoduje natomiast obrócenie osi, np. ustawiając antenę w lewym tylnym rogu najlepszy zasięg uzyskamy na przedłużeniu prawego przedniego rogu rogu auta.
Wiem, że sama teoria wygląda nieciekawie, ale jak zobaczycie to na obrazkach, od razu zrozumiecie.
Stawianie anteny w tylnych rogach samochodu sprzyja niskiej wartości SWR, czyli prosto tłumacząc stosunku sygnału wychodzącego z radia (czy anteny) do tego który pozostał - im mniejsza wartość tym lepiej (najmniejsza to 1.0).
Ja osobiście uważam, że lepiej dawać antenę na środku i tak wyczytałem w wielu poradnikach/książkach. Bywają ludzie, którzy się co do tego spierają, ale cóż...
Powyższy tekst odnosi się do anten magnesowych i nie zawsze musi być dokładnie tak. Wszystko zależy od dachu, miejsca postawienia anteny a nawet samych parametrów anteny.
Inna kwestia to anteny montażowe (które nawiasem mówiąc są lepsze), gdzie mamy spore pole do popisu (ze względu na inną zasadę działania) - w przypadku takiej anteny możemy umieścić ją na relingu, rynience (to chyba tylko w maluchu), w dziurze na dachu, na klapie bagażnika. Nie rozpisuje się bo sam tematu dokładnie nie wałkowałem.
Podkreślam, że napisałem tylko kilka informacji, które wiem sam. Nie jestem profesjonalistom w dziedzinie radiokomunikacji, ale troszkę się tym interesuje.
peterp194 ,a jaką masz propozycje umieszczenia anteny w Cabrio,jestem bardzo ciekaw,bo na miękim dachu nie ma gdzie,może gdzieś wyczytałeś(to nie jest ,żadna aluzja)tylko ciekawość,a mam zamontowaną na klapie i jest super.
- peterp194
- Junior
No tak - w carbrio na dachu było by ciężko. W takim przypadku trzeba kombinować, np. tak jak u Ciebie, co przekłada się tak jak mówiłem na zasięg. Dla Ciebie to jest super, ale inaczej nie próbowałeś, więc nie wiesz czy może być lepiej. W tym wypadku sprawdziła by się antena montażowa.
- Martinoo
- Moderator
- Kontakt:
Montażowe w sensie uchwytu sf-40??peterp194 pisze:No tak - w carbrio na dachu było by ciężko. W takim przypadku trzeba kombinować, np. tak jak u Ciebie, co przekłada się tak jak mówiłem na zasięg. Dla Ciebie to jest super, ale inaczej nie próbowałeś, więc nie wiesz czy może być lepiej. W tym wypadku sprawdziła by się antena montażowa.
bo też w przyszłości chce taki zamontować
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Więc tak, co do zasięgu,nie mam żadnego problemu,używam od wielu lat radia Onwa M-K II i anteny President New Alaska i jest spoko,a gdzie w Cabrio zamontować uchwyt nie robiąc krzywdy lakierowi,przerabiałem ten temat dosyć długo i zdecydowałem się na magnez co też umożliwia mi szybką przekładke do samochodu służbowego.
- peterp194
- Junior
Martinoo, tak, chodziło np. o taki uchwyt. Sam prawdopodobnie też kupię coś tego typu.
Robson, zrobiłeś co uważałeś za słuszne. Sprzęt niewątpliwie masz dobry
Robson, zrobiłeś co uważałeś za słuszne. Sprzęt niewątpliwie masz dobry