Kilka pytan o ubezpiczenie PZU oc Bardzo Pilnie -po stłuczce

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
Awatar użytkownika
chainsaw
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Kilka pytan o ubezpiczenie PZU oc Bardzo Pilnie -po stłuczce

Post autor: chainsaw »

Niestety ale zaliczyłem dzis stłuczke.Jadac o godz.ok 19.30 przy ulewnym deszczu niestety wjechałem w kufer poloneza.Jechałem dobre ponad 50 m za polonezem a tu nagle patrze polonez gwałtownie sie zatrzymał bo jakis koles przed nim gwałtonie zachamował.Koles od ktorego sie zaczeło oczywiscie zwiał,ale teraz na spokojnie po fakcie dam sobie głowe uciac ze polonez nie maił swiateł stopu,oczywiscie wtedy o tym nawet nie pomysłałem miałem 3 pasazerow na pokładzie i tez to pozniej potwierzdzili.
Niestety troche moj pug ucierpiał rozwalony przedni zderzak,prawe swiatło maska lewy błotnik i chodnica to tyle co zauważyłem powierzchownie,nawet jak juz dotarłem scholowany do domu to nie miałem ochoty maski otwierac tak wiec nie wiem co tam sie jeszcze porobiło.

A teraz moje pytania odnosnie oc w PZU:

Jestem wspołwłascicielem auta drugim jest moj ojciec i ma chyba 60% zniżki,jesli ten facet pojdzie do PZU to jak to jest ze strata znizki z mojej strony (bo obyło sie bez drogowki)
-czy strata znizki jest nieodwracalna i trzeba zbierac ja od nowa
-czy tylko na okres rok czasu bo tak słyszałem
-czy moze jeszcze jakos inaczej

Polonez nie ucierpaił za bardzo z tego co zauwazyłem to lewy reflektor rozbity i zderzak no i jeszcze i jeszcze gdzies mu sie gaz ulatniał z instalacji gazwoej.

Pytanie czy opłaca sie puga naprawiac mysle ze jest wart ok 2 tys.
Awatar użytkownika
smug
Uzalezniony

Post autor: smug »

Tracisz chyba tylko 10%znizki na rok ,a potem naliczja od nowa.Ale moge sie mylic :P
Awatar użytkownika
Lord Devil
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
Numer Gadu-gadu: 6446898
Kontakt:

Post autor: Lord Devil »

Dokłądnie to jest tak, że tracisz zniżke. %zniżki jaki tracisz zależy od wielkości szkody i wypłaconego "zadość uczynienia" pokrzywdzonemu. Tracisz nie na rok, za rok jak masz wszystie to nie przyznają Ci za bezszkodową jazde, dopiero dostaniesz w następnym roku (jak rok będzie czysty) 5% lub 10% zależy od kilku czynników.
Car Valeting, Car Detailing.
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
Kontakt:

Post autor: sekator »

Lord Devil pisze:Dokłądnie to jest tak, że tracisz zniżke. %zniżki jaki tracisz zależy od wielkości szkody i wypłaconego "zadość uczynienia" pokrzywdzonemu. Tracisz nie na rok, za rok jak masz wszystie to nie przyznają Ci za bezszkodową jazde, dopiero dostaniesz w następnym roku (jak rok będzie czysty) 5% lub 10% zależy od kilku czynników.
:shock:

z 60% spadasz na 50% niezależnie od wysokości szkody, nie pamiętam na ile kolejnych bezwypadkowych lat. Zależy to od tego w jakiej dokładnie taryfie byłeś przed wypadkiem.
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

oczywiście że spadasz i potwierdzam że wysokość szkody nie ma tu większego znaczenia
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Awatar użytkownika
chainsaw
Nowicjusz

Dzieki koledzy,juz wszystkieg sie dowiedziałem w PZU
Awatar użytkownika
Lord Devil
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
Numer Gadu-gadu: 6446898
Kontakt:

Post autor: Lord Devil »

Ma znaczenie bo jak trafisz nowego merca i zabirają na naprawe 40.000 to lecisz na łeb na szyje w zniżkach, a jak wartość wypłaconego jest koło 1.000 to 10% idzie w świat.
Car Valeting, Car Detailing.
Awatar użytkownika
chainsaw
Nowicjusz

Jeszcze mam takie pytanie,chodzi mi o kontrolke znajdujaca sie pod wskaznikiem poziomu paliwa,licznik wersja biedniejsza,sa tam takie dwa małe czarne kwadraty jakies kontrolki jedna po prawej stronie,a druga po lewej.
Po stłuczce swieci mi sie jedna z nich jak dobrze pamietam to ta po prawej stronie,co to za kontrolka i od czego wie ktos :?:
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

wiem od czego, wiem tez ze na stronie peugeot205.pl w dziale PORADNIK znajduje sie opis kontrolek wersji podstawowej, xs oraz gti.

wyobraz sobie ze kazdy pyta sie o konkretna kontrolke konkretnego licznika...
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
Awatar użytkownika
chainsaw
Nowicjusz

Sory zapomniałem o tamtym dziale,cheatoss dzieki za info
ODPOWIEDZ