Cześć,
Panowie i Panie, bardzo chciałbym z Wami pojechać na trip, ale niestety nie dam rady, Żony taki wypoczynek nie kręci i nie da się namówić (próbowałe), a na dwa urlopy 2-tygodniowe mnie nie stać. Postaram się jednak dołożyć jakąś cegiełkę do Waszej wyprawy.
Byliśmy we Włoszech na półwyspie Gargano w 2013 roku. Bardzo polecam tamte rejony, drogi są idealne do pokonywania ich 205-tkami. Przejazd do Vieste był dla mnie ekstra przygodą - mnóstwo krętych zakrętów, ciasne uliczki, szczególnie kawałek Peschici - Vieste. Jechaliśmy drogą SS89 (szybsza) i była ekstra, a SP52 wygląda jeszcze lepiej.
Co do noclegów, samego Vieste nie polecam, bo: 1 - nie widzieliśmy tam żadnych kempingów, 2 - jest to chyba najdroższa miejscówka na półwyspie. Taki odpowiednik naszego Władysławowa lub Mielna.
Do zwiedzania polecam samo Vieste (stare miasto), miasteczko Peschici malowniczo położone na zboczu góry. Chciałem jeszcze pojechać taką drogą, która prowadzi wzdłuż wierzchołka góry, niestety nie pamiętam teraz czy to było San Giovani Rotondo, czy Monte Sant Angelo. Nam brakło czasu, ale podobno warto
Plaże - polecam zaliczenie Baia di Vignatonica. Parkuje się na płatnym parkingu i na dół zjeżdża się busem (można też zejść).
Pozostałe plaże, z załączonego przewodnika* niestety są prywatne i nie da się do nich zejść. Pozostaje podziwianie widoków z góry. Oczywiście są świetne miejscówki do zrobienia zdjęcia grupowego, np. ta ze zdjęcia w moim wątku:
http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... 15#p333102
* Przewodnik, który przygotowałem z okazji mojej wycieczki w 2013 wysyłam do Foxa na mail. Nie chcę wrzucać go na forum publiczne, ponieważ był to materiał przygotowany wyłącznie na użytek prywatny i dostępny publicznie będzie zapewne naruszał jakieś prawa autorskie. Brak źródeł itp...
Dodaję także kalkulator **. Jest to dosyć dokładne narzędzie służące obliczeniu kosztów paliwa, uwzględniające średnie spalanie, koszt paliwa w poszczególnych krajach. Jak byście mieli pytania - dajcie znać, pomogę go ulepszyć i dostosować do Tripa
Po powrocie z wakacji wykonałem dokładne rozliczenie i mój kalkulator pomylił się o kwotę 80zł (paliwo + opłaty za autostrady), także wyszło mi całkiem nieźle.
** forum nie pozwala na dodanie xls-a. Także wyślę go do Foxa.
Strasznie zazdroszczę i życzę powodzenia w organizacji wyjazdu.