Albania 2013 - Majowa wyprawa na dzikie Bałkany

Tutaj umawiamy się na spotkania klubowe, informujemy o odbywających się zawodach i imprezach sportowych i tuningowych.
Zywik
Maniak
Posiadany PUG: Citroen Xsara Picasso & Peugeot Tepee
Numer Gadu-gadu: 10911568
Kontakt:

Re: Albania 2013 - Majowa wyprawa na dzikie Bałkany

Post autor: Zywik »

Ile ekip/osób zadeklarowało się do tej pory?

Ja dalej czekam na Gita :x
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

Takie oficjalne listy zawsze zapeszaja i potem tylko trzeba wszystkich wykreslac... Mimo wszystko nie wiem jak reszta ale ja jestem za tym zeby do swiat przemyslec temat i po swietach wybrac jakis nocleg na pierwsze dwie noce ( Novi Sad + Ohrid ) i zarezerwowac sobie jakis hostel/pensjonat. Wybierzemy jakies miejsce o duzej ilosci pokoi i z parkingiem, zeby ewentualnie osoby decydujace sie w ostatniej chwili mialy szanse tez sie w tym samym miejscu zakwaterowac. Im szybciej to zaklepiemy tym wieksza szansa ze znajdziemy cos w dobrej cenie. Potem mozemy juz jechac na spontanie, ale w pierwsze dwa dni bedzie malo czasu na szukanie czegokolwiek wiec trzeba jechac na pewniaka.

Zywiku poganiaj tam pana mechanika! Ja w sumie tez nie wiem nawet czy moje auto sie do czegokolwiek nadaje. Wciaz stoi zasypane sniegiem...Kiedy ta zima sie skonczy? Mam wielka nadzieje ze na trasie do tej Albanii polski odcinek nie bedzie wciaz pod sniegiem:)
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: RafGentry »

Ja właśnie rozmawiałem w pracy o wyjeździe do Albanii. Okazało się, że trzy osoby z pokoju obok już tam były. Jeden kumpel-podróżnik nawet dwa razy. Gorąco polecają wyjazd i pewnie będą mieli sporo użytecznych rad.

Podobno z Serbii można wjechać do Kosowa, ale z powrotem już nie można wrócić. Piszę tak na wszelki wypadek.

Słyszeliście o Górach Przeklętych? Znajomi gorąco polecają...

Aha - jedna ważna rzecz. Czy będziemy potrzebować paszportów? Bo w moim jest zdjęcie chyba z 3 klasy podstawówki 8)7
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Przeklete gory sa na polnocy. Bardzo ladne miejsce z tym ze tam prawie nie ma drog wiec to jest rejon bardziej na wyprawe 4x4 , ewentualnie na piesze wycieczki niz na dojazd 205. Oczywiscie mozemy sprobowac:)

Co do paszportu to znajoma rozkminiala temat i ponoc wjechac sie da na dowod, bo straz graniczna Cie wpusci. Problem moze sie pojawic jak cos sie stanie, bo policja/sluzba zdrowia/jakies inne instytucje w jakiejs sytuacji nadzwyczajnej juz dowodu nie uznaja.
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

Ale przecież jedziemy przez Kosowo, a tam ponoć trzeba mieć paszport. Dlatego ja radzę wszystkim na wszelki wypadek zabrać te dokumenty, żeby przez jedną czy dwie osoby nie trzeba było zmieniać całej trasy, jak się coś celnikowi nie spodoba.

Pamiętajcie, że wyjeżdżamy poza terytorium UE...

http://www.goldenline.pl/forum/2470634/paszport - tutaj dyskusja n/t paszportów na Bałkanach
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Kosowo akurat planowałem ominąć ( w opisie napomknąłem że omijam Kosowo, chociaż rzeczywiście mapka z pierwszej strony może być myląca ) po tym jak przeczytałem że mając kosowską pieczątkę w paszporcie można już nie zostać wpuszczonym do Serbii. Planowałem jechać autostradą Novi Sad->Belgrad->Nis i dalej do granicy z Macedonią, tam odbicie na Skopje i dalej cały czas autostradami az do Gostivaru. Przez Kosowo może nie być łatwo się przedrzeć w krótkim czasie

Pokaż większą mapę
Awatar użytkownika
helterskelter
Junior
Posiadany PUG: 205 xad lux; 205 GTI export

Post autor: helterskelter »

Fox pisze: Opłaty drogowe:
-Słowacja - na naszej trasie bez opłat
Zdaje się, że odcinek Banska Bystrica - Zvolen jest płatny.
Tak wynika m.in. z mapki umieszczonej w poniższym linku.
http://www.dialnicnenalepky.sk/SpoplatneneUseky.aspx
Niby tylko 20 km, ale lepiej zawczasu to sprawdzić.
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Jak kiedys z Bananowcem jechalismy do Budapesztu to w jedna strone jechalismy wlasnie E77 ( ale jakos ominelismy odcinek platny ) a z powrotem jechalismy przez Poprad. Ta druga droga okazala sie tylko 5km dluzsza, za to duza szybsza i przyjemniejsza jesli chodzi o widoki i odczucia z jazdy. Jestem wiec za tym zeby jechac tamtedy, delektowac sie serpentynami w Slovenskim Raju, pieknymi widokami na Tatry oraz pusta i darmowa droga:)
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

Foxiu, kiedy jakieś spotkanie organizacyjne? :)
Trzeba dogadać szczegóły.
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

W tym tygodniu możemy się spotkać w któryś wieczór. Kończę pracę codziennie o 17 i nie mam żadnych wieczornych planów których nie dałoby się przesunąć.Pasuje mi więc każdy dzień.
Robimy jakąś posiadówkę na mieście przy piwku czy domówka? Najlepiej by było jakby Morpheuss ( jako osoba dojeżdżająca do Krakowa ) określił się kiedy może do nas wpaść. Reszcie ekipy z Krakowa już pewniej łatwiej będzie się dostosować. Żywika damy na głośnomówiący:)
Kupiłem dziś mapę całej byłej Jugosławii i mam też przewodnik po Czarnogórze. Niedługo będę już wiedział wszystko:)
Tak przy okazji to okazało się że ten wyjazd niesie za sobą więcej komplikacji niż przypuszczałem. Wygląda na to że zmieniam pracę od maja właśnie i powinienem się stawić na szkoleniu bhp 2 maja. Powiedziałem im że nie ma mowy i skończyło się na tym że jedną pracę kończę w kwietniu a nową zacznę dopiero 13 maja, kiedy to organizują kolejne szkolenie. Oznacza to dla mnie 2 tyg bezrobocia, czyli połowę pensji w plecy...No cóż, choćbym miał cierpieć głód to jadę:)
Druga reperkusja tej sytuacji i przymusowego bezpłatnego urlopu to to że być może zostaniemy w Chorwacji kilka dni dłużej ( bo i tak nie będę miał po co wracać do 13 maja ). Wygląda na to że pewnie rozstaniemy się w Dubrovniku i wy wrócicie do kraju a my jeszcze będziemy się tam gdzieś szwendali dopóki nie skończą nam się pieniądze. To jeszcze nie postanowione, ale podaję to jako coś dosyć prawdopodobnego.
Ostatnio zmieniony 30 mar sob, 2013 10:12 pm przez Fox, łącznie zmieniany 2 razy.
Zywik
Maniak
Posiadany PUG: Citroen Xsara Picasso & Peugeot Tepee
Numer Gadu-gadu: 10911568
Kontakt:

Post autor: Zywik »

Fox pisze: Wygląda na to że pewnie rozstaniemy się w Dubrovniku i wy wrócicie do kraju a my jeszcze będziemy się tam gdzieś szwendali dopóki nie skończą nam się pieniądze...
czyli powtórka z rozrywki, Erłotipa :mrgreen:

Co do spotkania, to pomysł z głośnomówiącym jest w porzo, tylko dajcie znać wcześniej bym zaopatrzył lodoofkę w zimne napoje :W
Awatar użytkownika
jozek
Maniak
Posiadany PUG: 205 GTI Mi16, 2x205 CTI, 205 Gentry Turbo CT, 205 Gutmann, 205 Cj, 205 RG 3D
Numer Gadu-gadu: 4886607

Post autor: jozek »

Ja mam dyżur we wtorek. Pozostaje dni mi pasują. Coś czuje ze wezmę na tripa gruba piankę, trapez i uderzę na kilka dni do viganja poplywać na desce. To jest rzut beretem z Dubrownika.
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior
Posiadany PUG: 205 XS '89 TU3M - wrak & 205 XL TU3M & 205 Look TU3M
Numer Gadu-gadu: 2292990

Post autor: morpheusss »

Mnie by najbardziej pasował piątek, bo muszę auto podreperować żeby do krk dojechało :P Jeśli wszystko dobrze pójdzie to zostanę z Foxem parę dni dłużej bo mam obiecany urlop na zakończenie projektu ;)
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

jozek pisze:Coś czuje ze wezmę na tripa gruba piankę, trapez i uderzę na kilka dni do viganja poplywać na desce. To jest rzut beretem z Dubrownika.
morpheusss pisze:Jeśli wszystko dobrze pójdzie to zostanę z Foxem parę dni dłużej bo mam obiecany urlop na zakończenie projektu ;)
Czyli przedłużamy tripa o kolejny tydzień, plażujemy i obserwujemy popisy Józka?:) Juuuuupi! :)
morpheusss pisze: Mnie by najbardziej pasował piątek, bo muszę auto podreperować żeby do krk dojechało :P
Jeśli Rafiemu też będzie pasował piątek to możemy się ustawić. Mi wszystko jedno czy u kogoś w domu czy na mieście, chociaż jakaś knajpa z dużym stołem, gdzie można by rozłożyć mapy byłaby cool iwentem!
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

Pasuje mi iwent piątkowy :Y
ODPOWIEDZ