Jest tu ktoś ze studiów technicznych?
- Krzysiek511
- Junior
- Posiadany PUG: Peugeot 205 Green
- Numer Gadu-gadu: 0
Jest tu ktoś ze studiów technicznych?
Witam szukam kogoś kto mi pomoże i rozjaśni troszkę zadanko z techniki wielkich częstotliwości. Nawet nie wiem jak się zanie zabrać. Zadanko polega na dopasowaniu linii przesyłowej do anteny i określeniu jaka moc dostarczy generator do anteny.
- Krzysiek511
- Junior
Re: Jest tu ktoś ze studiów technicznych?
tak mam treść
Generator mikrofalowy podłączony do anteny przy pomocy linii koncentrycznej o impedancji falowej Z0=50 omów. Impedancja wyjściowa generatora jest równa impedancji falowej linii. Przy założeniu, że generator może dostarczyć do obciążenia 50 omowego moc 1kW. Określić jaką moc dostarczy generator do anteny, której impedancja wejściowa ZA=40+j40 omów. Zaprojektować układ dopasowania linii przesyłowej do anteny.
Generator mikrofalowy podłączony do anteny przy pomocy linii koncentrycznej o impedancji falowej Z0=50 omów. Impedancja wyjściowa generatora jest równa impedancji falowej linii. Przy założeniu, że generator może dostarczyć do obciążenia 50 omowego moc 1kW. Określić jaką moc dostarczy generator do anteny, której impedancja wejściowa ZA=40+j40 omów. Zaprojektować układ dopasowania linii przesyłowej do anteny.
Ostatnio zmieniony 12 gru pt, 2008 5:09 pm przez Krzysiek511, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysiek511
- Junior
ok wielkie dzięki za dobre chęci
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
Ja popytam...Teoretycznie jakbym usiadl do tego to sam bym rozwiazal bez pomocy, ale najwczesniej jutro bym mogl (poza tym szczerze nienawidze tych wszelakich mikrofalowych zagadnien...), a tak moze ktorys znajomy moj ma czas ;]
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
- Krzysiek511
- Junior
Dzięki Panowie zadanko udało się zrobić we własnym zakresie nawet nie było takie trudne. Temat można zamknąć