Sytuacja na drodze a czyja wina ?
- PiotruS_205
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: junior 1.0 '93 / xri 1.4 91
- Numer Gadu-gadu: 7366802
Sytuacja na drodze a czyja wina ?
Jestem z czyjej winy byla by stluczka przy sytuacji :
Jest skręt w lewo i zakaz zawracania i ludzie zawracaja a co gdym np sie zagapil za pozno zachamowal i nie zdarzyl sie zatrzymac i uderzyl w tylek goscia gdy on juz w polowie zawrócił ?
byłą by moja wina ze nie zatrzymalem sie czy jego ze zawracal ?
Jest skręt w lewo i zakaz zawracania i ludzie zawracaja a co gdym np sie zagapil za pozno zachamowal i nie zdarzyl sie zatrzymac i uderzyl w tylek goscia gdy on juz w polowie zawrócił ?
byłą by moja wina ze nie zatrzymalem sie czy jego ze zawracal ?
Były:
dwa Fiaty 126p
Opel Kadett 1.6
Polonez 1.5
Obecnie:
Junior 1.0 gaźnik '93 B+G
XRi 1.4 mono wtrysk '91 B
dwa Fiaty 126p
Opel Kadett 1.6
Polonez 1.5
Obecnie:
- Orfister
- Moderator
- Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
- Numer Gadu-gadu: 2690638
- Kontakt:
Re: Sytuacja na drodze a czyja wina ?
Obydwóch - Ty za brak uwagi i nie zachowanie należytej odległości o poprzedzającego pojazdu, a on za zawracanie w miejscu niedozwolonym.
W prezencie obaj dostaniecie mandaciki a Ty pokryjesz koszt jego naprawy.
W prezencie obaj dostaniecie mandaciki a Ty pokryjesz koszt jego naprawy.
CTI , TSA ... i ja
http://www.Orfister.peugeot205.pl
http://www.Orfister.peugeot205.pl
- PiotruS_205
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: junior 1.0 '93 / xri 1.4 91
- Numer Gadu-gadu: 7366802
aha chodzilo mi o ten koszt naprawy
dzieki i juz wszystko wiem
dzieki i juz wszystko wiem
Były:
dwa Fiaty 126p
Opel Kadett 1.6
Polonez 1.5
Obecnie:
dwa Fiaty 126p
Opel Kadett 1.6
Polonez 1.5
Obecnie:
- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
Ogolnie to tez zalerzy jak bardzo "w tyl" mu przywalisz, jezeli bardziej z boku wtedy bedzie jego wina bo mial zakaz zawracania.
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
jest jak pisze ORFISTER - gosc za niedostosowanie sie do przepisow i stworzenie zagrozenia ruchu, a wjezdzajacy mu w dupe za wlasnie nie zachowanie ostroznosci - kto jedzie z tylu ma trzymac dystans. Tym bardziej, ze w miescie nie wolno siedziec na dupie nikomu, zwlaszcza w zakorkowanych ulicach i na bucie w podlodze.
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
- skola
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
- Numer Gadu-gadu: 0
tu bym sie spieral gościu właśnie stworzył zagrożenie na drodze i zrobił manewr ktory ten z tyłu nie mogł przewidzieć .... wieć raczej obaj dostali by mandaty ale ten co zawracał pokrył by naprawę tego co mu walnął ....Pieraś pisze:jest jak pisze ORFISTER - gosc za niedostosowanie sie do przepisow i stworzenie zagrozenia ruchu, a wjezdzajacy mu w dupe za wlasnie nie zachowanie ostroznosci - kto jedzie z tylu ma trzymac dystans. Tym bardziej, ze w miescie nie wolno siedziec na dupie nikomu, zwlaszcza w zakorkowanych ulicach i na bucie w podlodze.
Wjazd w pupe na prawidłowych manewrach zazwyczaj kończy sie oczywiście wina tego co nie zachował należytej odległości ...
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
Byla akcja na TVN Turbo, ze kobita zjechala na pas zjazdowy zajezdzajac droge samochodowi ktory jechal po pasie wylaczanym z ruchu. Bylo male bum. Efekt: dwa mandaty + wina tego jadacego po pasie wylaczonym.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
Skola nie masz racji, przepisy mowia, ze musisz zachowac bezpieczna odleglosc do pojazdu poprzedzajacego.
Poza tym widzisz, ze gosc hamuje wiec jestes zobowiazany do hamowania.
Wyjatkiem jest jesli na pustej drodze, gdzie ewidentnie ktos nie ma powodu by hamowac mozna od tego chyba odstapic ale to sa wyjatki - kiedy sie udowodni, ze ktos zrobil to umyslnie.
Jak chcesz duzo nie trzeba ... zadzwon na 997 popros by polaczon Cie z drogowka i Ci powiedza.
Poza tym widzisz, ze gosc hamuje wiec jestes zobowiazany do hamowania.
Wyjatkiem jest jesli na pustej drodze, gdzie ewidentnie ktos nie ma powodu by hamowac mozna od tego chyba odstapic ale to sa wyjatki - kiedy sie udowodni, ze ktos zrobil to umyslnie.
Jak chcesz duzo nie trzeba ... zadzwon na 997 popros by polaczon Cie z drogowka i Ci powiedza.
- skola
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
- Numer Gadu-gadu: 0
właśnie nie. Powiedziałem ze też by dostał mandat ale to nie on byłby sprawca kolizji tylko ten drugi za to że zrobił manwer ktory mu nie wolno czego skutkiem było zagrożenie i kolizja ... mam znajoma prawniczke która miała właśnie podobna sytuacje i sad orzekł jednoznacznie że ten z tyłu nie zachował odległości ALE nie moł [przewidziec ze pojazd poprzedzający rażaco złamie przepis i wykona niedozwolony manwer powodując zagrozenie i kolizje ..
To jest tak samo jak kolizja 3 aut z czego to środkowe uderza siła w pierwsze i co wtedy? Też nie zachował należytej odległości ... wierutna bzdura idziesz do sadu i ten koles ostatni za wszystko płaci a nie ja, to kuzynek tak miał
To jest tak samo jak kolizja 3 aut z czego to środkowe uderza siła w pierwsze i co wtedy? Też nie zachował należytej odległości ... wierutna bzdura idziesz do sadu i ten koles ostatni za wszystko płaci a nie ja, to kuzynek tak miał
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
to akurat co dotyczy 3 aut jest bzdura prawna akurat bo nic Ci nie da nawet 3m jesli ktos z tylu przywali mocno itp.
ale w tamtej sytuacji jesli chodzi o owe "nie moglem przewidziec" to juz wg mnie jest prawnicza gadka. Jest jeszcze przepis mowiacy o ograniczonym zaufaniu, ktory mozna podpiac pod kazda niemal sytuacje.
tak czy inaczej... duzo zalezy od interpretacji policji.
ale w tamtej sytuacji jesli chodzi o owe "nie moglem przewidziec" to juz wg mnie jest prawnicza gadka. Jest jeszcze przepis mowiacy o ograniczonym zaufaniu, ktory mozna podpiac pod kazda niemal sytuacje.
tak czy inaczej... duzo zalezy od interpretacji policji.
- TO-MI
- Maniak
- Posiadany PUG: XU9J4
- Numer Gadu-gadu: 604584106
niedostosowanie prędkości do panujących warunków i zasada ograniczonego zaufania to podepną pod każdy przypadek a racje ma ten kto ma lepsze znajomości
taka jest prawda na naszych drogach jeśli chodzi o kolizje
taka jest prawda na naszych drogach jeśli chodzi o kolizje
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..?
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207