cieknie mi z chlodnicy

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
Awatar użytkownika
koval
Junior
Posiadany PUG: PUG 205 Forever, 1,9 D
Numer Gadu-gadu: 0

cieknie mi z chlodnicy

Post autor: koval »

Panowie hilfe !!!
Dzisiaj zauwazylem ze cieknie mi z chlodnicy zaraz przy kraniku spustowym jest wyciek nie leje sie z kraniku tylko zaraz obok mam dwa pytania:

1.czy jest sens urzywac w tym przypadku takiego uszczelniacza w proszku :?: mam taki pod reka ale boje sie zeby czegos nie zasyfic

2. jest jakas mozliwosc "zalatac" dziure w chlodnicy czy czeka mnie wymiana :?: - chcial bym tego uniknac jesli sie da :(
Awatar użytkownika
chainsaw
Nowicjusz

Post autor: chainsaw »

Ktos kiedyś pisał coś na temat tych uszczelniaczy że to totalny syf robi w w całym układzie chłodzenia,ale pewnie są różne,ja w swojej chłodnicy miałem małą dziurke w jednym żeberku wziołem co było pod reka,a miałem poxipol i cała zime przejezdziłem aż do teraz trzyma jak ta lala.
Awatar użytkownika
MistrzuGT
Junior

Post autor: MistrzuGT »

sa firmy ktore naprawiaja chlodnice ...i zdezaki tez przy okazji...
Alenie wiem jak to cenowo wyglada...
Smol__ar
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 4155767

Post autor: Smol__ar »

W lato miałem wyciek i to dość spory, całe dolne finy uległy zniszczeniu. Ja z kolei lutowałem, kwas + cyna (temp. topnienia 180*) + topnik i przegrzewałem lutownicą 200W, a na koniec poprawiłem mini palnikiem gazowym. Co ciekawe w trakcie przeprowadzania tekstów szczelności w wannie okazało się że z chłodnicy jest siteczko :| i zaryzykowałem wsupując do układu środek "Stop Leak" firmy K2. (w układzie Petrygo) Uszczelniło i nie mam problemów do dziś.
Awatar użytkownika
koval
Junior

kurde tez sie zastanawiam czy czasem nie dalo by sie tego zalutowac albo jakos po swojemu zalatac bo z kasa u mnie krucho mysle moze tak jak napisal chainsaw zeby jakims poxipolem albo czyms w tym stylu zalepic moze jeszcze pochula dzieki za porady :W
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

sa firmy ktore lataja, slyszalem ze na jakis czas pomoze wlana musztarda ... podobno zapycha dziury ale ile tego sie leje nie wiem
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja »

ja słyszałem że majonez :mrgreen:
Obrazek  Obrazek

Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem 8)7
Awatar użytkownika
koval
Junior

hehehe no tez dobry pomysl ja myslalem na ketchupem tylko nie wiem czy lepszy Heinz czy pudliszki 8)7
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

no smiejcie sie smiejcie ... ale widze ze pomaganie podajac informacje jakiekolwiek na tym forum nie ma sensu. To jest sprawdzone.... ale smiejscie sie :?
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
koval
Junior

no nie obrazaj sie zartowalismy :)
dzieki za pomoc bede cos kombinowal bo wyciek nie jest duzy ale musze to jakos zatamowac nie chce zabardzo uzywac jakis uszczelniaczy bo boje sie ze caly uklad mi sie zapaprze, mysle jak by to z wierzchu zalatac :W

Dodano po 2 minutach:

po za tym u mnie w dieslu nie ma jako takiego korka bezposrenio na chlodnicy plyn wlewam bezposrednio do zbiorniczka wyrownawczego wiec uszczelniacz tez musial bym tam wlac i nie wiem czy to wogole zdalo by egzamin :(
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Pieraś pisze:no smiejcie sie smiejcie ... ale widze ze pomaganie podajac informacje jakiekolwiek na tym forum nie ma sensu. To jest sprawdzone.... ale smiejscie sie :?
to pomysl zanim strzelisz taka rade, bo to gorczyca zapycha dziury, tak samo kawa. :wink:
Awatar użytkownika
MistrzuGT
Junior

Post autor: MistrzuGT »

...a McGyver czy jak sie to pisze... :P wlewal jajko :wink:
Awatar użytkownika
koval
Junior

no i z mojego topiku zrobil sie kacik gastronomiczny 8)7
Awatar użytkownika
plaski
Nowicjusz
Posiadany PUG: Peugeot 205 1.8 GRD `92 ---> Peugeot 306 1.8 16V `00
Numer Gadu-gadu: 944242
Kontakt:

Post autor: plaski »

Może i kącik gastronomiczny, ale ciekawy :) a co do chłodnicy, to ja już kiedyś pisałem, że miałem masakre z całym układem... Wyszło na to, że wymieniłem prawie wszystkie widoczne przewody i... 3 chłodnice. Wszystkie na gwarancji wracały. Co ciekawe, to w przypadku testów na wodzie ładnie trzymały, a jak zmieniałem na płyn, to puszczało właśnie najczęściej w okolicach tego kraniku. Sprawa się załatwiła przy trzeciej chłodnicy i póki co, to od pół roku jakoś jeździ. A co do chłodnicy, to za zamiennik dałem niewiele ponad 200 zł. Także to nie jest chyba aż tak dużo :)
Był sobie 205 1.8 Diesel :) Teraz większy LEW! 306 1.8 16V :) Ten lepiej przyspiesza i hamuje! Czyli ideał?
http://plaski.peugeot205.pl/<br />
http://www.inew.pl/
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r

Post autor: domel »

Jak dziurka mała a kasy na nową szkoda to pozostaje dobre klejenie jakimś dwuskładnikowym klejem epoksydowym (polecam distal). Płyn spuścić, powierzchnię oczyścić, przemyć rozpuszczalnikiem i kleić. Jak mała dziura i dobrze sklejone będzie trzymać jeszcze lata.
Lutowanie też dobre.
ODPOWIEDZ