problem z zimnym silnikiem 1.9d

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
ROBAL79

problem z zimnym silnikiem 1.9d

Post autor: ROBAL79 »

witam mam problem z dieslem po odpaleniu silnika chodzi normalnie przez ok 15 s, później gaśnie jakby nie dochodziło paliwo i jest problem z odpaleniem. i tak w kółko dopiero jak ruszę i przejade ok 3km( w tym czasie pare razy sie dusi ale siła rozpędu go utrzymuje na obrotach) wszystko jest ok jak sie nagrzeje silnik. wymieniałem filtr powietrza ( był zaolejony) i filtr paliwa. byłem u kilku mechaników ale żaden nie wie co jest grane (pewnie nadają sie TYLKO do wymiany klocków hamulcowych :N ) JESLI KTOś MIAł PODOBNY PROBLEM TO PROSZE O POMOC :Y
Awatar użytkownika
drabinho
Junior
Posiadany PUG: XS
Numer Gadu-gadu: 9389827

Re: problem z zimnym silnikiem 1.9d

Post autor: drabinho »

nigdy nie miałem diesela ale może to problem ze świecami albo olej w silniku jest do wymiany..
http://www.drabinho.peugeot205.pl
Lubisz dziwnych ludzi, to clowna se namaluj...
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

to brak paliwa
jeżeli układ jest szczelny to może pompa już nie daje rady :(
albo co gorsza jeździł na roślinnym z biedronki :wink:
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
zlotycbr
Junior
Posiadany PUG: JUNIOR 1,1l i Gentry i 1,9 GTI
Numer Gadu-gadu: 1301373

Post autor: zlotycbr »

Problem jest zlozony,moze byc wiele przyczyn zaleznie od pompy wtryskowej jaka masz,chodzi o to czy Bosch czy tez Roto-Diesel,moze byc zle ustawiony punkt wtrysku,pompa moze nie miec dawki,walniety nastawnik w pompie,sama pompa,najczesciej sprezynki w rozdzielaczu.
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: domel »

Ja bym jeszcze sie zastanowił czy to czasem nie wina paliwa i problemy nie wystepują od ostatniego tankowania ?
Może syfne paliwo. Wytrącą się w nim np. dużo parafin i są inne syfy w niskiej temperaturze. Na początku blokują one przeplyw paliwa, zatykają przepływ i silnik gaśnie.
Po jakimś czasie paliwo ogrzewa się od powrotu ciepłego paliwa z pompy wtryskowej i wszystko jakby sie polepsza, bo parafiny sie rozpuszczą w wyższej temp paliwa.
Możesz spróbować dolać jakieś 10-20% benzyny do tego ON w baku. 20% benzynki nie zaszkodzi, a jak są parafiny to je rozpuści,
lub wymienić te paliwo.

Jeśli paliwo ok to rzeczywiście coś nie tak z pompą wstryskową.
Ja bym jeszcze poszukał na przewodach paliwowych czy wszystko szczelne i gdzieś powietrza nie ciągnie.
ROBAL79

domel pisze:Ja bym jeszcze sie zastanowił czy to czasem nie wina paliwa i problemy nie wystepują od ostatniego tankowania ?
Może syfne paliwo. Wytrącą się w nim np. dużo parafin i są inne syfy w niskiej temperaturze. Na początku blokują one przeplyw paliwa, zatykają przepływ i silnik gaśnie.
Po jakimś czasie paliwo ogrzewa się od powrotu ciepłego paliwa z pompy wtryskowej i wszystko jakby sie polepsza, bo parafiny sie rozpuszczą w wyższej temp paliwa.
Możesz spróbować dolać jakieś 10-20% benzyny do tego ON w baku. 20% benzynki nie zaszkodzi, a jak są parafiny to je rozpuści,
lub wymienić te paliwo.

Jeśli paliwo ok to rzeczywiście coś nie tak z pompą wstryskową.
Ja bym jeszcze poszukał na przewodach paliwowych czy wszystko szczelne i gdzieś powietrza nie ciągnie.
wyczyszczę zbiornik i zobaczymy, zapomniałem dodac ża zapala sie kontrolka od wody w paliwie wlałem uszlachetniacz alo nie pomogło
pozdrawiam
Awatar użytkownika
owca200
Nowicjusz
Posiadany PUG: Peugeot 205 1.8 D

Post autor: owca200 »

zapomniałem dodac ża zapala sie kontrolka od wody w paliwie wlałem uszlachetniacz alo nie pomogło
8)7

Nie lej niczego oprócz dobrej jakości ropy :Y

J też tak miałem ale na mniejszą skalę zapalał normalnie i gasł po paru sekundach (najczęściej z rana) i zapalałem znów i wszystko ok
owca200
ROBAL79

wlałem 3 litry benzyny i wszystko ok. trochę prychał i kopcił na niebiesko ale mu przeszło. poprzedni właściciel lał lewą ropę od kumpla rolnika, pewnie opał. wyjeździłem paliwo wlałem zimowe ze statoli z odrobiną uszlachetniacza i jest OK

POZDRO DLA WSZYSTKICH
Awatar użytkownika
minta
Maniak
Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
Numer Gadu-gadu: 691088

Post autor: minta »

Na opale jeżdżę od 3 lat, dla odmiany od czasu do czasu wlewam zielone barkowe cudo. Samochód lepiej idzie na takiej mieszance niż na "cud paliwie z shella" .
Odpalał w największe mrozy. Jedynie co to dwa razy podgrzewałam świece.
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE

http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r

Post autor: domel »

Mówiłem, że to coś z paliwem :)
A koledzy chcieli ci zafundować naprawę/wymianę pompy :) .

To co kupował ten kumpel to raczej nie opał tylko jakiś wielki syf i pewnie na bazie ON letniego. Na opale byś nie miał takich problemów i to nawet przy -20 stopni mrozu.
Swoją drogą jak są wielkie mrozy do do dieselka warto nalać 10-20% benzyny. O wiele łatwiej odpali, rozpuści syfy i parafiny a nie zaszkodzi. No i tańsze i lepsze od uszlachetniaczy
ODPOWIEDZ