Modyfikacje silnika 1.4 Leżak

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719

Modyfikacje silnika 1.4 Leżak

Post autor: Kamkiler »

Witam przymierzam sie do wzmocnienia troche silnika 1.4 Leżak i mam do was pare pytań
seryjnie stopien sprezania wynosi 9,2 czy ktoś podnosił stopien do 10,5 -11 ?? czy nie wystepuje przy tym sprezaniu spalanie stukowe ,chodzi mi tylko o ten typ silnika bo np gti wytzrymuja 11 i wiecej .
Po drugie czy warto w gaznikach polerować a pozniej zhonować dolot w głowicy ,czy lepiej zostawić chropowaty seryjny
Wylot zamierzam wypolerować
chciałbym przylgnie zaworowe i grzybki zrobić na dwa kąty ( ile mniej wiecej biorą w zakladzie za obrobienie ) ,moze ktos ma jakieś rozeznanie .
i czy przy zwiekszonym sprezaniu mozna lekko wyprzedzic zapłon(oczywiscie tak by spalanie stukowe nie wystapiło) i czy da to wymierne efekty .
W zasadzie interesuje mnie czy ktoś wykonywał to na tym silniku i jakie efekty to przyniosło ,(nie wymieniam wałka rozrzadu ) obrabiam tylko głowice.
Za wszelką pomoc dziekuje .
dziekuje tez za rady odnosnie wymiany silnika na wiekszy ,juz to przerabialem kupilem Gti lecz byl troche zajechany po rozmontowaniu silnika ,dodatkowo mocowania budy trzebaby było wspawywać na nowo w inne miejsca .
Pozdrawiam Kamil
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
MBR

Re: Modyfikacje silnika 1.4 Leżak

Post autor: MBR »

Przy modyfikacjach musisz sprawdzić dopuszczalny wymiar głowicy
i nie powinno sie jej planować poniżej norm producenta. Na pewno warto polerować kanały wydechowe na lustro i ssące prze polerować a później porobić poprzeczne rysy aby paliwo nie osadzało sie na ściankach i nie spływało strumyczkiem :wink:
Warto dokładnie dopasować kolektor do głowicy aby nie było żadnych progów, można też powiększyć kanały ssące i dolotowe. Po polerować zawory wydech lustro ssące lustro od strony komory spalania a z rysami na grzybku od strony kanału ssącego. Na pewno przyniesie to pozytywny efekt - jeśli nie poprawi znacznie mocy to przynajmniej zmniejszy spalanie.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Nikt nigdy nie udowodnil, ze polerowanie poprawia cokolwiek poza samopoczuciem wlasciciela, a co do powiekszania kanalow, to moze byc tak, ze zamiast poprawic, wszystko zepsujemy :wink:
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak

Mam tylko mieszane uczucia do dolotu ,i sprezania dlatego kazdą wypowiedz przemysle
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Dolot warto wygladzic nieco, ale nie polerowac.

Spalanie stukowe jest zalezne, od stopnia sprezania, paliwa i zaplonu, a nie typu silnika.

Fabryczne zawory sa obrobione na 3 katy (tylko nie takie jakie byc powinny), wiec to warto poprawic.

Z zaplonem mozesz pokombinowac, tylko nawet jak juz nei slyszysz spalania stukowego, to trzeba jeszcze cofnac o jakies 1-3*.
MBR

Banita pisze:Dolot warto wygladzic nieco, ale nie polerowac.
nie napisałem wypolerować a prze polerować i porobić poprzeczne rysy - jak by sie dało to idealne było by poprzeczne honowanie ale niestety nie da sie tego zrobić...
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

MBR pisze:Przy modyfikacjach musisz sprawdzić dopuszczalny wymiar głowicy
i nie powinno sie jej planować poniżej norm producenta. Na pewno warto polerować kanały wydechowe na lustro
Czy ja gdzies napisalem, ze chodzi mi tylko o ssace?

PS -producent w ogole nie przewiduje planowania :wink:
MBR

Banita pisze:
MBR pisze: PS -producent w ogole nie przewiduje planowania :wink:
skoro producent nie przewiduje planowania a co za tym idzie nawet wymiany uszczelki pod głowica to albo znaczy to ze silnik jest wieczny albo trzeba wymieniać cały :roll: silnik
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak

Hmm no to zajebiś..... ;/
P.S skąd banita masz informacje dot. możliwości planowania poszczególnych głowic ??
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Napisalem, ze nie przewiduje, a nie, ze nie mozna.

Po prostu nie ma zadnych danych. Jedynie w przypadku jakiegostam (nie pamietam juz ile) odchylenia w rownosci glowicy, 'trzeba' ( :wink: ) ja wymienic na nowa.

W gruncie rzeczy chodzi o to, ze gdy glowica jest skrzywiona ze wzgl. na przegrzanie, a blok mamy aluminiowy, to planowanie czesto nic nie daje i wymieniamy uszczelke za uszczelka.

Planowac mozna tyle, ile chcemy, byleby spalania stukowego nie bylo.
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak

Rozumiem , no to spoko bo juz sie przestraszyłem ze głowica jest tak wewnetrznie zbudowana ze planowanie nie wchodzi w gre ...
ODPOWIEDZ