strzałka

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
dasjajo

strzałka

Post autor: dasjajo »

Obrazek

po krotce mowiąc mam puga 1,6 GTi składaka (buda i osprzet chyba 1,9) samochód ma gaz (typ instalacji - gaz idzie sobie przez płytke z powietrzem) i ogolnie to wielka zagatka co tam w nim piszczy jak to w składakach ;)

poszła mi odma (skruszyła się) wiec czysciłem szmatką to co mi nachlapalo przez ta odme ....
czyściłem takze to cos co łaczy te rurki na schemacie i to "COS" ma taka strzałke (narysowaną w jedną stronę) i nie wiem czy poprawnie to skreciłem, bo nie chce mi na benzynie samochod chodzic ... (na gazie chodzi )

wiec jak ma być skierowana strzałka do filtra weglowego czy do (kierunek) przepustnica-przepływomierz ?

z góry dziekuje za szybkie i trafne podpowiedzi _O_
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Re: strzałka

Post autor: Banita »

Powinno byc tak (Od ->do)

Filtr weglowy ->zaworek ->przepustnica.

Odma-> kolanko gumowe (krociec z wiekszym otworem)

Kolanko gumowe -> Zawor powietrza dodatkowego pod aparatem zaplonowym (krociec z mniejszym otworem)
dasjajo

Post autor: dasjajo »

dzieki Banita za szybką oraz prostą i nie wymijającą odpowiedz a przy okazji co do tego że
Odma-> kolanko gumowe (krociec z wiekszym otworem)

to czytałem wczesniej ma forum o tych butelkach w odmach i tak wszyscy pisza mało konkret (to bidon jakis itd) a ja mam butelke od cocacoli 0,5 wetknieta w to co pozostało po odmie (swobodnie sobie dmucha ale troche w kabinie czasem zasmierdzi spalinami)

1. własnie czy jak nie dmucha tą odmą w kolanko gumowe w kruciec z większym otworem (a dodam ze poprostu zapchałem szczelnie ten otwór - rurka + korek po winie) to mocno sie to odbija na zdrowiu mojego puga ?

2. co do zasady działania tego zaworku to czy to dobrze rozumiem :
dmucha od dołu powietrze z UFA (to tam gdzie jest rozdzielacz zaplonu) i wypycha jakas membranke w zaworku ktora ogranicza dopływ powietrza z węgla do przepustnicy ?

..... prosze sie nie dziwić moimi szczególowymi pytaniami ale w tym składaku juz znalazłem wiele nieprawidłowości bo poprostu tak jakos to ktos dziwnie w nim wszystko poskrecal do
d....kupy .... :cry:
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

1. Odbija sie dodatnio :wink:
2. Ten zaworek powinien byc podlaczony do komputera, a ten ma go otwierac w odpowiednich momentach, ufo nie ma nic do tego. Do ufo jest inny zaworek, ktory dziala tak samo.
ODPOWIEDZ