Stożek -gdzie najlepiej go umieścić?
- KuKiTa
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 GTi
- Numer Gadu-gadu: 360167
- Login tlen: kukita
- Kontakt:
Re: Stożek -gdzie najlepiej go umieścić?
ponawiam temat.
Chciałbym prosić o kilka fotek jak macie zamontowany stożek w 1.9 GTi, pełno tego na forum a zdjęcia przedawnione
Chciałbym prosić o kilka fotek jak macie zamontowany stożek w 1.9 GTi, pełno tego na forum a zdjęcia przedawnione
Tak jak na poprzedniej stronie, z tym, ze nie mam zadnych odchodzacych rurek (odmy, zaworu pow. dodatkowego, czy czegokolwiek innego po prostu nie ma)
- KuKiTa
- Maniak
- Kontakt:
Rozumiem że masz wywaloną odme i te węże co do niej idą? Czyli kolektor -> przepływka -> stożek ??
- KuKiTa
- Maniak
- Kontakt:
ok, w takim razie tak to podebne. Dzięki serdeczne, mam nadzieje że spalanie nie podskoczy czy coś w tym stylu
- wasia
- Junior
- Posiadany PUG: green
- Numer Gadu-gadu: 0
No to się podepnę pod temat - mam stożek przy gaźniku w miejscu w którym im szybciej się jedzie tym bardziej dmucha. Nie wiem czy to wina tego umiejscowienia ale przy prędkości ok 90 km/h jest coś jakby zadławienie. Wystarczy lekko zredukować gaz lub lekko dodać gazu i dławienie ustępuje (nawet wystarczy nic nie robić z gazem tylko dodać lekko ssania) ale przy jeździe ze stałą prędkością 90 jest ciągle lekkie przerywanie/szarpanie. Na fabrycznym filtrze tego nie było. Czy może to być spowodowane tym wdmuchiwaniem powietrza do filtra?
- Marin205
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205RG zamienione na Skodę
- Numer Gadu-gadu: 4777015
- Kontakt:
Re:
Ja generalnie jeśli miałbym montować stożek to nie dla poprawy osiągów - tylko dla zmiany efektów dzwiękowych - na stożku fajnie się jeździAri pisze:Hmm, a naprawdę sądzicie że przy seryjnym motorze jest sens zakładać stożek? Układ dolotowy we wszystkich 205tkach jest naprawdę bardzo dobrze policzony i ma dużą pojemność. Jeśli wystąpią jakieś przyrosty mocy to będą one niezauważalne i tylko w górnych zakresach obrotowych, natomiast pogorszy się krzywa momentu obrotowego. U Kaktusa to ma sens, gdyż zmodyfikował on cały układ wraz z głowicą i kanałem dolotowym (większe kanały, rozwiercone gniazda, szybszy wałek rozrządu). Pamiętajcie, że montaż filtrów powietrza typu stożkowego to ostatni etap modyfikacji, a nie pierwszy; podobnie jak program kompa. Inaczej jest to wyrzucanie pieniędzy!
http://www.katalogi.peugeot205.pl Kliknij tu i zobacz spis katalogów z galerii.
http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka
http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka
- KuKiTa
- Maniak
- Kontakt:
marin - właśnie po to go założyłem
-
- Junior
- Posiadany PUG: Peugeot 205 1.1 Benz (jeszcze 60km i jeszcze z katalizatorem ;) 1990r
- Numer Gadu-gadu: 5751580
Hmm, a naprawdę sądzicie że przy seryjnym motorze jest sens zakładać stożek? Układ dolotowy we wszystkich 205tkach jest naprawdę bardzo dobrze policzony i ma dużą pojemność. Jeśli wystąpią jakieś przyrosty mocy to będą one niezauważalne i tylko w górnych zakresach obrotowych, natomiast pogorszy się krzywa momentu obrotowego. U Kaktusa to ma sens, gdyż zmodyfikował on cały układ wraz z głowicą i kanałem dolotowym (większe kanały, rozwiercone gniazda, szybszy wałek rozrządu). Pamiętajcie, że montaż filtrów powietrza typu stożkowego to ostatni etap modyfikacji, a nie pierwszy; podobnie jak program kompa. Inaczej jest to wyrzucanie pieniędzy!
Odwołując się do postu kolegi nie jest to do końca tak. Sytuacja wygląda następująco. Ja mam Peugeota 205 z silnikiem 1.1
Jak narazie mam tylko zrobiony przelotowy wydech (w przyszłym tygodniu wydłubany katalizator) i kupiłem ostatnio stożek pipercross + dolot i przyrost mocy jest bardzo bardzo mocno odczuwalny... Przed kupienie stożka i po przeczytaniu tysiąca artykółów na ten temat nastawiłem się tylko na fajny efekt dzwiękowy jednak po założeniu na mojej buzi pojawił się szeroki uśmiech!!
Dla porównania chciałem sprawdzic jak ten stożek zachowuje się w innych silnikach. Założyłem go do Opla Astry Clasic 1.4 - efekt żaden. Ani dźwięku basowego ani nawet znikomego przyrostu mocy.
Założyłem do Mitsubishi Colta 1.3 i efekt dźwiękowy był niesamowity jednak przyrost mocy żaden lub znikomo odczówalny.
Ja w przeciwieństwie do kolegi jestem zdania że montarz stożkowego filtra powietrza to rzecz pierwszorzedna ponieważ jest to niezbyt drogie a zawsze się przyda i w przypadku innych modyfikacji nawpeno bardziej podniesie moc niż bez takiego filtra!!
Pozdrawiam!!
Pitex205
- TO-MI
- Maniak
- Posiadany PUG: XU9J4
- Numer Gadu-gadu: 604584106
taaa na pewno odczuwalny przyrost mocy przy 1,1 ze 10HP przybyłopiotrek.ciszak pisze: Odwołując się do postu kolegi nie jest to do końca tak. Sytuacja wygląda następująco. Ja mam Peugeota 205 z silnikiem 1.1
Jak narazie mam tylko zrobiony przelotowy wydech (w przyszłym tygodniu wydłubany katalizator) i kupiłem ostatnio stożek pipercross + dolot i przyrost mocy jest bardzo bardzo mocno odczuwalny... Przed kupienie stożka i po przeczytaniu tysiąca artykółów na ten temat nastawiłem się tylko na fajny efekt dzwiękowy jednak po założeniu na mojej buzi pojawił się szeroki uśmiech!!
Dla porównania chciałem sprawdzic jak ten stożek zachowuje się w innych silnikach. Założyłem go do Opla Astry Clasic 1.4 - efekt żaden. Ani dźwięku basowego ani nawet znikomego przyrostu mocy.
Założyłem do Mitsubishi Colta 1.3 i efekt dźwiękowy był niesamowity jednak przyrost mocy żaden lub znikomo odczówalny.
Ja w przeciwieństwie do kolegi jestem zdania że montarz stożkowego filtra powietrza to rzecz pierwszorzedna ponieważ jest to niezbyt drogie a zawsze się przyda i w przypadku innych modyfikacji nawpeno bardziej podniesie moc niż bez takiego filtra!!
Pozdrawiam!!
przy założeniu optymistycznym że 5% mocy przybyło to efekt porażający
a te 5% to i tak przesadzone
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..?
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
a co to bedzie po wycieciu kata
torpeda w celu
torpeda w celu
-
- Junior
- Posiadany PUG: Peugeot 205 1.1 Benz (jeszcze 60km i jeszcze z katalizatorem ;) 1990r
Noo napewno nie bedzie go tak muliło jak na zapchanym kacie??
Pitex205
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
a skad pewnosc ze zapchany jest ?
-
- Junior
Strasznie go muli, jest słaby a przy odpalaniu leci chmura dymu... Wystarczy?
Pitex205