przepływka - sonda

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
Awatar użytkownika
Kwiecien
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI '94 & 306 cabrio 2.0
Numer Gadu-gadu: 982322
Kontakt:

przepływka - sonda

Post autor: Kwiecien »

Remontuje GTI 1.9 - 122 KM.
Strasznie dużo pali, nie trzyma równo obrotów, po puszczeniu gazu (na biegu) strzela z wydechu.
Bardziej prawdopodobna jest przepływka czy sonda?
Gdzie w tych silnikach była wtyczka diagnostyczna i jaki miała kolor? - znalazłem już - zielona - ponoć koło filterka paliwa - jutro poszukam.
Z góry dzieki
Awatar użytkownika
xtrack
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1.9 GTI
Kontakt:

Re: przepływka - sonda

Post autor: xtrack »

ja bym stawiał na wiazke elektryczna,ale sprawdz sobie czujnik temp wody (steruje ssaniem,z tyłu głowicy),zepsuta sonda nie powoduje nierownych obrotów,natomiast jesli strzela z wydechu to znaczy ze albo masz walnieta przeplywke(ewentualnie jak jush pisalem wiazke elektryczną)albo jest cos z przepustnica(lewe powietrze powoduje ze przeplywka zle oblicza ilosc powietrza potzrebnego do mieszanki i dawkuje albo za malo albo za duzo paliwa).dla pewnosci czy to przeplywka odepnij wtyczke na chodzacym silniku i zobacz czy cos sie zmieni,powinien przy dodawaniu gazu dymic na czarno i strzelac ogniem. wtyczka diagnostyczna raczej nie bedzie potrzebna z prostego powodu nikt ci sie do niej nie podlaczy,jush nikt nie ma sprzetu do obsługi takich wynalazkow jak 205 gti.

powodzenia
Awatar użytkownika
palpio
Junior
Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
Numer Gadu-gadu: 587970

Post autor: palpio »

xtrack pisze: wtyczka diagnostyczna raczej nie bedzie potrzebna z prostego powodu nikt ci sie do niej nie podlaczy,jush nikt nie ma sprzetu do obsługi takich wynalazkow jak 205 gti.

powodzenia
Ale zawsze można sprawdzić błędy samemu jesli kwiecien tak jak pisze ma motronica
Awatar użytkownika
Kwiecien
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI '94 & 306 cabrio 2.0
Numer Gadu-gadu: 982322
Kontakt:

Post autor: Kwiecien »

po odpięciu wtyczki z przepływki gaśnie...
Awatar użytkownika
perkonti
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 4005904

Post autor: perkonti »

dołączam się do tematu, mam takie same objawy jak Kwiecień. Tylko że u mnie dzieje się tak w 1.6 GTI
ODPOWIEDZ