Gti 1,6 problem z odpaleniem

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
spontan21

Gti 1,6 problem z odpaleniem

Post autor: spontan21 »

Gti 1,6 problem z odpaleniem 8)7

Witam wszystkich

Mam problem z gti 1,6 88r. Kat? kupiłem ten piekny samochod lecz okazalo sie ze nikt nie dbal o niego:(

Na początek przywitały mnie falujące obroty nie pamiętam nawet czy sprawdzałem go na benzynie jazdy próbne odbyły się na gazie <zło> o biegach i sprzęgle nie będę opowiadał beznadzieja. Po kupnie złamał się palec w rozdzielaczu zapłonu (??) po wymianie został odpalany na ''popych'' i odpalił na benzynie (gaz wtedy zamarł :/ ) nie równo chodził na benzynie, na gazie było ok tylko niskich obrotów nie chcail trzymać ale dojechałem do domu jakieś 300Km drogi do Lublina:) jak samochód postawiłem tak stal rok (planowałem 2,1 td wcisnąć ale skromny budżet)

rok później...
Oczyściłem dolot z brudów po gazie ale nie pomogło na benzynie nie chce odpalać po 1-2sekundzie silnik gaśnie :(
Na gazie po długim kręceniu odpala nie trzyma obrotów lub lekko falują
Silnik sie szybko grzeje nie wiem czy to normalne 3 minuty górna cześć (kopulka?) jest bardzo gorącą a chlodnica jest nagrzana z lewej strony na gorze i lewa dolna rura :cry: może jest zapowietrzony układ ?
kable chyba do wymiany jak sprawdzałem świece (słabe) to kable miały przebicia przy ''kapturku''

To tyle co mogę przekazać na temat tego pięknego samochodu któremu trzeba poświecić trochę czasu...

Prosze o pomoc porady
ziochmenNie
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 mi 16
Numer Gadu-gadu: 563294

Re: Gti 1,6 problem z odpaleniem

Post autor: ziochmenNie »

zmien kable to obroty prawdo podobnie bedziesz mial normalne sprawdz przekaznik pompy paliwa Albo i Cisnienie paliwa moze byc wiele przyczyn Co do grzania sie sprawdz moze chlodnica zaphana zerknij jeszcze na termostat Ciezko tak powiedziec :/ Powodzenia warto tym autom troche czasu poswiecic :)
HHmmm jeszcze mi sie cos przypomnialo masz 2 masy czeso sniedzieja jedna pod maska od strony kierowcy miedzy lampa i chlodnica zozkrec i wyczysc tez srubke ktora ja trzyma tam jest masa zaplonu (chyba) 2 masa zadziej sniedzieje znajduje sie w bagarzniku tez od strony kierowcy za tylna lampa w blotniku
205 MI16
spontan21

hehe sprawdzić masę :D niby taki drobiazg zobaczę to jutro. Termostat wymienię w poniedziałek i jakieś nowe świece wkręcę. Looknę na ten przekaznik? ale ale cisnienia to ja sam nie sprawdze nie mam jak, nie mam czym :(
ziochmenNie
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 mi 16
Numer Gadu-gadu: 563294

Post autor: ziochmenNie »

ja naprzyklad mialem taki problem ze swoim autkiem Ciezko mi palilo na zimnym i na goracym silniku
i mi auto szarpalo pomiedzy 2000tys a 4500tys(nie do jazdy) a puzniej elegancko i strojilismy cuda wyprawjalismy zeby to zlikwidowac wszystkie czesci razy 2 sterowniki przekazniki :Ditd..co sie okazalo mialem peknieta uszczelke po miedzy pompka paliwa a mocowaniem wiec bylo slabe cisnienie Puzniej Powrot paliwa byl bardziej obfity :)
205 MI16
spontan21

Wkręcenie nowych świec nic nie zmieniło. Po wyjęciu wtryskiwaczy i i kręceniu rozrusznikiem nie zobaczyłem ani kropelki paliwa. Dzisiaj odkręcę przewód od filtra i sprawdzę czy paliwo dopływa.

Piszcie coś każda opinia jest pomocna :))
Awatar użytkownika
Michal gti
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 rallye, 205 GTi, 205 CTi, 205 RG Cabrio, 205 MultiVan, 306 GTi6, 505 GTi, 304 cabrio, 304 coupe
Kontakt:

Post autor: Michal gti »

Wymień filtr paliwa. Jak masz możliwość, podmień też pompę paliwa.
spontan21

Wyminilem paliwo na swierze i okazalo sie ze wskaznik paliwa przewala mało paliwa było i opary zasysał, filtr paliwa przepuszcza wydaje mi sie że jest sprawny, ale nie wiem jak rozpoznać czy jest dobry??? wrazie czego czeka tani zamiennik (przelotowy?). Silnik po dłuższym kręceniu odpalił ale strasznie nierówno chodził na niskich obrotach ..jak traktor:p

podejrzewam ze zawór w parowniku od instalacji gazowej jest uszkodzony i wydostaje się gaz do powietrza podczas parcy silnika na benzynie co przeszkadza równej w pracy ???
Tak podejrzewam bo na gazie chodzi no prawie równiutko to chyba kwestia regulacji dawki ;)

czuje ze trzeba sie wybrac do gazownika bo sam chyba nie dam rady

Co o tym sadzicie ???
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

podejrzewam ze zawór w parowniku od instalacji gazowej jest uszkodzony i wydostaje się gaz do powietrza podczas parcy silnika na benzynie co przeszkadza równej w pracy ???

raczej coś nie tak z zasilaniem benzyną tzn. czujnik temp. silnika,przepływka,wtryski może zawór dodatkowego powietrza
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
ODPOWIEDZ