Obroty na rozgrzanym 1.9. Co myślicie?

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
enrik

Obroty na rozgrzanym 1.9. Co myślicie?

Post autor: enrik »

Panowie,

Posiadam 1.9 GTI 102/105 KM.
Od kilku dni mam problem z obrotami. Na zimnym silniku odpala i chodzi pięknie, natomiast jak się rozgrzeje i ponownie chcę odpalić, to już nie bierze na styk, a jak odpali to obroty spadają do takiego poziomu, że gaśnie lub prawie gaśnie. Problem ze spadającymi obrotami występuje tylko gdy odpalam już rozgrzany (chociaż trochę) silnik i ma to miejsce na biegu jałowym. Sytuacja stabilizuje się dopiero po przejechaniu kilkudziesięciu metrów (obroty nie spadają).
Jestem laikiem więc nie wiem jakie informacje są Wam jeszcze potrzebne aby coś mi naskrobać :(
Czy ktoś jest w stanie w jakikolwiek sposób mi pomóc czy zostaje mi tylko mechanik?

Skąd ten problem się bierze?

Z góry dzięx za info.

P.S. Dodam jeszcze, że wertuję forum od kilku/kilkunastu h i nic nie znalazłem :(

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Re: Obroty na rozgrzanym 1.9. Co myślicie?

Post autor: Banita »

Zmierz sobie czujnik temp. silnika pod/za aparatem zapłonowym -2 pinowa wtyczka.
Awatar użytkownika
ja2nek
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI TCT
Numer Gadu-gadu: 7048723

Re: Obroty na rozgrzanym 1.9. Co myślicie?

Post autor: ja2nek »

u mnie identyczna sytuacja byla przez ostatnie 3 dni... ale przypomniało mi się ze podpiąłem sondę L na początku tygodnia, tak więc dziś odłączyłem ją i wszystko wróciło do normy pali jak trzeba :)
Możesz mieć jeszcze problem z mieszanka... bo jak silnik jest zimny to chodzi na automatycznym ssaniu(przy tych temp to panują teraz), później ssanie sie odłącza i dostaje mniej paliwa... spróbuj trochę podkręcić mu powietrza na przepustnicy..
No Peugeot, no cry...Turbo żyje, Turbo pije, Turbo dmucha, Turbo wszystkich rucha :D
ODPOWIEDZ