wyciek oleju
-
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: gti 1.6
- Numer Gadu-gadu: 0
wyciek oleju
czesc, ostatnio przy jezdzie na kjsie wyrzygał mi olej miejscem zaznaczonym na zdjeciu, to jest odma?na przewodzie nie bylo opaski do tego byl zagiety przy glowicy i zostal 'wypluty' po prostu. Mozliwe ze to od nadmiaru oleju?Wczesniej samochód zagotował się dwa razy ale potem sie uspokoil za to przeszlo na olej. Odpalił normalnie, wszystko pieknie chodzi jak narazie. Mam sie czego obawiac?Czy wymienić po prostu ten przewod na nowy nie po zaginany i moge ganiać dalej?
-
- Nowicjusz
Re: wyciek oleju
teraz sytuacja sie powtorzyła,przejechalem z 10 kilometrow przy depnięciu wyrzygał
Koniecznie opaska, można zszorstkować króciec pokrywy zaworów, będzie trudniej schodziło. Przewód powinien mieć zagięcie, inaczej maska przygniecie i gorzej będzie...Generalnie nie obawiałbym się, przy wyższych temperaturach olej może też mieć wyższą temp. a pary większą prężność. Ale... Jesteś pewien, że masz drożne przewody olejowe? Może też to znaczyć, że zawory puszczają i spaliny uchodzą tamtędy. Jaka była temperatura oleju przy wypluciu przewodu? Jaki olej? Jak na KJS'ie, to rozumiem, że nie ma gazu?
-
- Nowicjusz
olej to niestety 15w40 lotosa do starych silnikow, wlał mi mechanik ktory okazal sie jedna wielka pomylka. Gazu nie ma a temperatura oleju to bylo ok 110 stopni za pierwszym razem a dzisiaj to moglo byc z 90. Opaske załozyłem zaraz zobacze jak teraz bedzie to wygladać przed tym jeszcze raz sprawdze droznosc tego przewodu.
- zmac
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 309 gti, 206 gti, 205 cj
rozbierz wlew oleju w srodku jest jeszcze jedna siatka, napewno bedzie zatkana.
Skontaktuj się z Kamkilerem, On ma fajną płukankę do silników, zapodaj i zlej to świństwo w cholerę... i zalej czymś, co jest dedykowane do takiego użycia, Mi Kamkiler (na spółkę z Orfim ) polecił Valvoline VR1 Racing 10W60 i w zasadzie dwie rundy Classic Auto (razem jakieś 38 km na maxa) i dwa treningi (po ok 10 km 1/2 maxa ) plus dojazdówki i jazda 1/3 miasto, 2/3 poza miastem 5000 km, wytrzymał bez widocznej utraty parametrów. W starym silniku może być inaczej, ale to Kamkiler ci doradzi lepiej...maxwell pisze:olej to niestety 15w40 lotosa do starych silnikow
Masz odmę wypuszczoną do dolotu, czy do oddzielnego zbiornika? Sprawdź co się z tym dzieje... I siatkę z wlewu oczywiście też...zmac pisze:rozbierz wlew oleju w srodku jest jeszcze jedna siatka, napewno bedzie zatkana.
-
- Nowicjusz
Olejem zajme sie pozniej jutro zajrze do tego wlewu, czym jest przewod ktory zaznaczylem na zdjeciu, nie jest to odma?
- TO-MI
- Maniak
- Posiadany PUG: XU9J4
- Numer Gadu-gadu: 604584106
jedna z 3maxwell pisze:Olejem zajme sie pozniej jutro zajrze do tego wlewu, czym jest przewod ktory zaznaczylem na zdjeciu, nie jest to odma?
masz jeszcze 2 wyprowadzone z bloku silnika i wszystkie prowadzą do korka wlewu oleju
jak siatka w korku przytkana to może spowodować wzrost ciśnienia i przy max obrotach wywali w najsłabszym punkcie
jeszcze miarka oleju może popuścić
jak chcesz olej zmienić to wylej ten i zalej nowy (ile na mineralu jeździłeś, chyba niedługo )najwyżej pierwszą zmiane szybciej zrobisz
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..?
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
-
- Nowicjusz
ech...dopiero wróciłem z pracy, jutro o ile uda mi sie wyjsc wczesniej powymieniam przewody olejowe bo i tak sa juz poparciałe, do tego padł mi już totalnie akumulator. Siatka w korku wlewu oleju była mega zasyfiona czymś bordowopodobnym ale już jest w miare ogarnięte
-
- Nowicjusz
po odpaleniu jak wyciagnalem korek oleju to lecialo powietrze gdzies czytalem ze to zatkana odma, to prawda? Bo nie kopci ani nic, mocy tez nie stracil