skrzynia biegów BE3
- carina123
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 205 GRD
- Numer Gadu-gadu: 35925653
skrzynia biegów BE3
Pytanie dla praktyków, przekładałem dźwignię, ta płaska, z mojej starej skrzyni do "nowej" i teraz nie mam 5 i wstecznego biegu. Dźwignia przesuwa się w lewo, w prawo nie. Skrzynia jeszcze na stole.
Pomocy!!!
Pomocy!!!
Bezczynność nie daje odpoczynku.
Re: skrzynia biegów BE3
Zrzuciłeś wybierak z trzpienia... Trzeba rozebrać i nałożyć występ na wybieraku w takie uszy na trzpieniu. Opisuję marnie, wiem, ale nie mam pojęcia jak te elementy prawidłowo się nazywają.
A jak złożysz, to nie możesz wyciągać wybieraka zbyt mocno do góry, zanim nie nałożysz dźwigni...
A jak złożysz, to nie możesz wyciągać wybieraka zbyt mocno do góry, zanim nie nałożysz dźwigni...
- carina123
- Nowicjusz
znaczy, że bez rozbiórki skrzyni się nie da, kolejna porażka
Statystyka twierdzi, że masz szansę kiedyś trafić.... Ale prawdopodobnie rozłożyć i złożyć będzie szybciej... Ja w każdym bądź razie wybrałem rozbiórkę...carina123 pisze:znaczy, że bez rozbiórki skrzyni się nie da, kolejna porażka
Nie traktuj tego jak porażkę. To tylko bolesna nauka.
- carina123
- Nowicjusz
Dzięki za informację, oczywiście że nauka jest bolesna, dam znać o rezultatach, jutro mam urlop, chcę jak najszybciej złożyć mojego pedzia, jeżdżę 307 hdi, ale lepszy jest xu7 [WHITE SMILING FACE]
Wysłane z mojego SM-T310 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-T310 przy użyciu Tapatalka
- carina123
- Nowicjusz
dziękuję 2mouse za poradę, udało się bez rozbierania skrzyni - jestem mistrz
carina123 pisze:dziękuję 2mouse za poradę, udało się bez rozbierania skrzyni - jestem mistrz
Jak sobie z tym poradzić, chyba mam to samo. Skrzynia BE siedzi w pugu 106 i była zmieniana dźwignia i efekt ten sam, dźwignia idzie tylko w lewo. Wchodzi 1-4, a wsteczny i 5 nie.
Niestety, niczego więcej niż to co wyżej napisałem, nie dodam. Można próbować trafić, ale dalej twierdzę że rozbiórka skrzyni jest pewniejsza... To nie jest trudne, zabiera tylko trochę czasu. Ale za to można wyczyścić, sprężynki w blokadach powymieniać, opiłki z magnesu pozdejmować... Same plusy...
Mam jeszcze jedno pytanie.
Pamiętam, że wykręcałem kiedyś jedną śrubę gdzieś w okolicy przodu skrzyni, tak jak tutaj:
Nazywa się to: reverse gear idler shaft securing bolt.
Co się mogło stać jeśli to odkręciłem i wkręciłem zaraz z powrotem bez ruszania niczego?
Pamiętam, że wykręcałem kiedyś jedną śrubę gdzieś w okolicy przodu skrzyni, tak jak tutaj:
Nazywa się to: reverse gear idler shaft securing bolt.
Co się mogło stać jeśli to odkręciłem i wkręciłem zaraz z powrotem bez ruszania niczego?
Jak wszedłeś z powrotem w gwint to nic się nie dzieje...