Stożek -gdzie najlepiej go umieścić?

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
Awatar użytkownika
mi
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: mi »

Ja już gaz eksmitowałem, więc ten klopot mi odpadł, a akumulator na dniach ląduje w bagażniku (wywaliłem tylną kanapę, więc może w ładowni :wink: ) i chyba w jego miejscu zapodam stożek. By the way: kabel audio 10 mm kwadrat starczy do podłączenia akumulatora? Już mam taki przeciągnięty i znacząco by mi to ułatwiło sprawę...
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Hmm nie wiem, najlepiej jest kupic kable do akumulatora Maluchowskie, one sa wystarczajace, a jaki maja przekroj to nie wiem.
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Awatar użytkownika
mi
Maniak

kurcze, chyba zostawię tą dziesiątkę - już jest, więc i za darmo, i puszczać nie będę musiał... Jakimś bezpiecznikiem to zabezpieczyć czy niekoniecznie? (inna sprawa, że jak ruszę rozrusznikiem to ze 100A bym potrzebował)
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Bezpiecznik 30A powinien byc!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Awatar użytkownika
mi
Maniak

30a?! Wydaje mi się (choć nie jestem pewien), że W=VxA, V to oczywiście 12, rozrusznik ma z 700 W minimum, wychodzi, że chwilowy pobór będzie koło 58A. Oczywiście tak sobie to biorę na chłopski rozum, ale jak mówisz z doświadczenia, że 30A starczy, to może się mylę.
Awatar użytkownika
deejay
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,6 GTI
Numer Gadu-gadu: 3788033
Kontakt:

Post autor: deejay »

i jak ładnie przeszliśmy ze stożków do amperów
PEUGEOT 205 1.6 GTI
Obrazek
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Ja sie na tym nie znam, wiem ze u mnie na glownym pradowym kablu ma byc bezpiecznik 30A.. ale to tez nie pamietam dokladnie. To elektryk mi robi wszystko co z pradem jest zwiazane.

Ale rzeczywiscie wyznaczajac wartos ze wzoru ktory podales, wychodzi ze bezpiecznik powinien byc z 60A.

Byc moze to wlasnie 60A bedzie. Wiem ze jak montowalismy wylacznik pradu, to elektryk strasznie marudzil ze bezpiecznika nie bylo na glownym pradowym, i ze mi to zrobi bo byc powinien. I wiem ze on teraz jak robi mi nowa wiazke to to wszystko zrobi tak jak byc powinno. Wiec jak juz bede mial te wiazke z tym bezpiecznikiem to wtedy dam ci znac jaki to bezpiecznik powinien byc.

Awatar użytkownika
mi
Maniak

oki, dzięki, czekam :lol:
rozmowa może już wrócić do stożków :P
Awatar użytkownika
deejay
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,6 GTI
Numer Gadu-gadu: 3788033
Kontakt:

Post autor: deejay »

dziękujemy
PEUGEOT 205 1.6 GTI
Obrazek
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Mojej wiazki nie mam, ale u kuzyna w 405 STI bezpiecznik glowny pradowy to 30A wiec widocznie musi wystarczac....

Awatar użytkownika
rafxx
Nowicjusz

Post autor: rafxx »

ja mam akumulator w bagażniku a stozek w jego miejscu ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Ari
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI Mi16 gr. E1 205 GTI 1.9 205 Mi16
Numer Gadu-gadu: 6883999
Kontakt:

Post autor: Ari »

A po co chcecie zmieniac bezpiecznik. Przeciez jak przenosicie akumulator do bagażnika to wystarczy przedłużyc tylko kabel plusowy i nic więcej
Awatar użytkownika
Ari
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI Mi16 gr. E1 205 GTI 1.9 205 Mi16
Numer Gadu-gadu: 6883999
Kontakt:

Post autor: Ari »

Hmm, a naprawdę sądzicie że przy seryjnym motorze jest sens zakładać stożek? Układ dolotowy we wszystkich 205tkach jest naprawdę bardzo dobrze policzony i ma dużą pojemność. Jeśli wystąpią jakieś przyrosty mocy to będą one niezauważalne i tylko w górnych zakresach obrotowych, natomiast pogorszy się krzywa momentu obrotowego. U Kaktusa to ma sens, gdyż zmodyfikował on cały układ wraz z głowicą i kanałem dolotowym (większe kanały, rozwiercone gniazda, szybszy wałek rozrządu). Pamiętajcie, że montaż filtrów powietrza typu stożkowego to ostatni etap modyfikacji, a nie pierwszy; podobnie jak program kompa. Inaczej jest to wyrzucanie pieniędzy!
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Ari dobrze prawi!

piotrek.ciszak
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 1.1 Benz (jeszcze 60km i jeszcze z katalizatorem ;) 1990r
Numer Gadu-gadu: 5751580

Re: Stożek -gdzie najlepiej go umieścić?

Post autor: piotrek.ciszak »

Witam. Jestem posiadaczem Peugeota 205 1.1 z gaźnikiem i zastanawiam się gdzie tam można umieścić filtr stożkowy bo w miejsce starego filtra niema chyba najmniejszego sensu bo jest to blisko silnika gdzie jest wysoka temperatura a standardowy filtr powietrza jest połączony z gośnikiem pokrywą i nie wiem czy można to rozdzielić... Bardzo porszę o odpowiedź!!
Pitex205
ODPOWIEDZ