Wybija plyn przez korek chlodnicy

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
Awatar użytkownika
levis
Uzalezniony
Posiadany PUG: 406 3.0 V6 / Aprilia SXV 450

Wybija plyn przez korek chlodnicy

Post autor: levis »

Witam.
Ostatnio niestety cos niedobrego stalo mi sie z moim 1.9 TD.
Nagle zaczelo leciec chlodne powietrze z kratek i temperatura poszla w gore. Zatrzymalem sie i zkorka jak odkrecilem poszla fontanna.

Cos powoduje wzrost cisnienia. Przypuszczam, ze to wina uszczelki pod glowica, badz peknietej samej glowicy.

Czy sa jeszcze jakies inne mozliwosci ? Jakis zator w obiegu ?

Najgorsze jest to, ze pol roku temu robilem uszczelke pod glowica i nie usmiecha mi sie teraz robic tego drugi raz... Wydaje mi sie, ze tym razem pekla glowica...

Co poradza koledzy ?
Twój serwis motocyklowy:

http://www.motofreak.waw.pl/
McMixer

Re: Wybija plyn przez korek chlodnicy

Post autor: McMixer »

Wzrost ciśnienia w przypadku uszkodzenia uszczelki pod głowicą spowodowany jest przedostawaniem się spalin do układu chłodniczego silnika. W związku z tym płyn zmieni swój kolor. Po płynie poznasz czy masz przedmuchy spalin do układu chłodzenia.
Dlaczego nie pytasz na forum 405?:D
Awatar użytkownika
levis
Uzalezniony

McMixer pisze:Wzrost ciśnienia w przypadku uszkodzenia uszczelki pod głowicą spowodowany jest przedostawaniem się spalin do układu chłodniczego silnika. W związku z tym płyn zmieni swój kolor. Po płynie poznasz czy masz przedmuchy spalin do układu chłodzenia.
Dlaczego nie pytasz na forum 405?:D

Tam juz zasiegnalem porady. Interesuje mnie, czy to moze byc spowodowane tylko i wylacznie uszczelka badz peknieta glowica... czy moze jest jakis zator w obiegu i przez to wywala ?
Twój serwis motocyklowy:

Awatar użytkownika
palpio
Junior
Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
Numer Gadu-gadu: 587970

Post autor: palpio »

Levis a termostat ci się otwiera? Po drugie jak się silnik nagrzeje to zawsze wytwarza się ciśnienie no i kto na rozgrzanym silniku odkręca korek chciałeś sobie zrobić ładne blizny po oparzeniu???
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Mozliwe, aczkolwiek malo prawdopodobne jest tez, ze masz wyciek. W pewnym momencie ubytek byl na tyle duzy, ze nie bylo obiegu. Efekt bylby ten sam.
Awatar użytkownika
levis
Uzalezniony

Generalnie test robilem specjalnie z rozbebeszonym termostatem, w sensie bez srodka, ale z uszczelka. Na luzie niby ok, ale jak sie przejechalem 100m, to juz wywala wode spod korka... Nie pomaga zadne odpowietrzanie...

Zastanawia mnie to, czy to mozliwe, ze sie gdzies uklad przytkal i pompa pompuje i robi cisnienie... Dlatego wywala plyn...
Twój serwis motocyklowy:

Awatar użytkownika
-BARON-
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI 16V
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: -BARON- »

no obstawiam takze uszczelke lub tez i głowice ale dlaczego to sie stało to może opisz dokładnie jakie cisnienie masz na turbince w tym td i daweczkę paliwka to odrazu bedzie wiadomo skad ta awaria sie wzieła.na forum 405 także przed toba ktoś ustawił sobie dziwnie duże ciśnienie i tez sie silnik posypał.a więc szukaj głowicy .pozdro.
Peugeot 205 1.9 gti,Isuzu trooper 2.8tdi.
http://www.BARON.peugeot205.pl
Awatar użytkownika
levis
Uzalezniony

-BARON- pisze:no obstawiam takze uszczelke lub tez i głowice ale dlaczego to sie stało to może opisz dokładnie jakie cisnienie masz na turbince w tym td i daweczkę paliwka to odrazu bedzie wiadomo skad ta awaria sie wzieła.na forum 405 także przed toba ktoś ustawił sobie dziwnie duże ciśnienie i tez sie silnik posypał.a więc szukaj głowicy .pozdro.
hmm, prawda jest taka, ze samochod jakis czas smigal sobie na doladowaniu max 1.5 bara. Ale jakies 1.5 miesiaca temu skrecilem go do max 1.3 bara. Dawka paliwa standardowa, tylko powiekszona przy max doladowaniu. Nic sie nie dzialo szczegolnego z silnikiem...

Jezdzil normalnie, zapalal od dotkniecia. Plynu nie ubywalo. Jedyne co mnie denerwowalo, to to, ze dlugo sie nagrzewal. Dodam, ze mialem termostat WAHLER za 85 zeta, wiec myslalem, ze problem powinien zniknac wraz z wymiana termostatu. Dalej sie nie dogrzewal.

Pojechalem na krotka przejzdzke - 15 km. Wszystko dobrze, nic sie nie dzialo. Potem mialem 2 godzinki postoju i cos mnie podkusilo, zeby zdjac pokrywe obudowy termostatu i uszczelnic go sylikonem...

No i temperaturka super, 83 stopnie czy wolno czy szybciej. Wrocilem do domu 15km.

Kolejnego dnia znowu 15 km w jedna strone - wszystko OK.

Wracam po godzince minelo 9 km, nagle patrze, ze zimne powietrze z kratek leci a temperatura leci w gore. Zjechalem na pobocze, zobaczyc co sie stalo no i wtedy zobaczylem, ze wywala wode przez korek. Dodam, ze przez ostatnie dni jezdzilem dosc spokojnie, bez zadnego palowania tak do 3500 obrotow i max 110km/h.

Jakby taka rzecz jaka mnie spotkala stala sie przy ostrej jezdzie czy cos, to moze bym sie nie zdziwil. Lecz ten sylikon i fakt, ze jechalem spokojnie nie daja mi spac. Boje sie, ze zdejme glowice, a okaze sie, ze tylko czas i pieniadze zmarnowalem...
Twój serwis motocyklowy:

McMixer

Musisz sobie porozkręcać cały układ chłodzenia i popatrzeć... na pewno się coś znajdzie. Według mnie jakby pękła głowica albo uszczelka objawy byłyby non stop takie same więc dlatego sądzę że coś w nagrzewnicy się zapycha i nie puszcza swobodnie obiegu dalej i dlatego temperatura rośnie tak szybko.
Awatar użytkownika
-BARON-
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI 16V
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: -BARON- »

chłopaki niechce byc złym prorokiem moze to zbieg okolicznosci z tym silikonem moze nie.ale niema co wierzyc w to ze sie chłodnica zapchała tam jest za duzo rurek żeby sie zapchały wszystkie odrazu zreszta mozna ją wyjąć bedzie najszybciej i sobie zerknąć czy jest przepływ z jednej strony na drugą.ja obstawiam ewidentnie uszczelke to przy odrobinie szczęscia a przy pechu głowica.miałem cos takiego w isuzu.tez do samego konca przekonywałem sam siebie ze to niebedzie uszczelka.a było tak podczas normalnej jazdy delikatnej było w sumnie wszystko ok ale wystarczył kilometr jak go pogoniłem zebym miał fontanne z wyrownawczego na przedniej szybie przed domem w ramach testu na wolnych obrotach chodził ponad godzinke i wszystko super ale wystarczyło wyjechac na ulice i kawalek mu dac po garach i fontanna , delikatna jazda potrafilem zrobic i 50km i nic sie niedziało.wyjołem nawet termostat ale wtedy było juz duzo gorzej.moze jeszcze jakims trafem skonczyła ci sie pompa wodna ale to wręcz prawie niemozliwe chociaż mi sie przydazyło w kadecie.była tam jakas gowniana pompa na ktorej od strony wodnej na oske była naciśnieta plastikowa 8)7 zebatka czy jak to tam zwał i mi sie na tej ośce to obluzowało miałem gejzery w zime z pod maski bo niebyło obiegu wody ale mysle ze to super mega zadka usterka.a w isuzu po zdjęciu głowicy okazało sie że miałem wywalona uszczelke w 2 miejscach.
Peugeot 205 1.9 gti,Isuzu trooper 2.8tdi.
http://www.BARON.peugeot205.pl
McMixer

Jeśli byłąby to uszczelka to chyba nagrzewnica byłaby gorąca?
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

W takim razie jedyna mozliwoscia, poza uszczelka pod glowica jest pompa wody.
Awatar użytkownika
levis
Uzalezniony

No dzisiaj zrobilem test...

zalalem prostone do czyszczenia ukladow chlodniczych...

Oczyscilem, wyplukalem, zalalem i co zaobserwowalem...

Jak nie zakrece korka, to czy silnik cieply czy zimny woda plynnie idzie do gory az zaczyna wylatywac gora chlodnicy. Bable czasem sie pojawia, ale nie smierdza... zapach po prostu plynu chlodniczego...

Co dziwne, to jak daje gazu, to automatycznie wywala wiecej wody, ale babli nie ma... dopiero jak puszcze gaz to sie pojawia 1-2 i znowu bez babli...

Plyn wywala nawet bez gazu na luzie...

Wczesniej mimo wywalonej uszczelki i tak mi wody nie wywalalo, po prostu znikala i maslo bylo, a tutaj nie ma masla ani wyciekow oleju...

Jak ja bym nie chcial zdjac glowicy na darmo... Generalnie jestem troszke podlamany... ;/
Twój serwis motocyklowy:

ODPOWIEDZ