Ślizgające się sprzęgło
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
Ślizgające się sprzęgło
Witam,
W moim wozie ślizga się sprzęgło. Nie ma tragedii, problem jest subtelny i trzeba być właścicielem samochodu (czyli jeździć na co dzień), aby go odczuć.
Pojawił się gdzieś tak w czerwcu tego roku. Na jedynce nie ma problemów, najbardziej odczuwalny jest na drugim biegu, szczególnie, gdy ten bieg jest włączany, kiedy podjeżdża się po lekkim nachyleniu.
Mimo to da się odczuć, że problem postępuje – ostatnio zdarza się, że pośliźnie się na trójce.
Jeden gość powiedział mi, abym zabrał się za naprawę jak najszybciej, bo wtedy wymienię tylko tarcze i będzie git. Ja z reguły jestem sceptycznie nastawiony do takich półśrodków i dlatego wolę się poradzić. Swoje pytania kieruję do osób doświadczonych w tej materii, czyli ludzi, którzy przerabiali ten problem na własnej skórze:
1.Czy niezwłocznie wymienić tylko tarcze?
2.Czy niezwłocznie wymienić całe sprzęgło?
3.Czy dojechać spokojnie stare sprzęgło i wymienić dopiero wtedy, kiedy jazda stanie się naprawdę problematyczna? Jeżeli tak, to jaka może być szacunkowa żywotność takiego ślizgającego się sprzęgła, jakie jest u mnie?
Silnik XUD9Y, czyli diesel 1905ccm. Nie potrafię powiedzieć, kiedy w tym samochodzie ostatni raz było robione sprzęgło, na pewno nie w czasie ostatnich 45k km, podejrzewam, że również nie w czasie wcześniejszych 100k km, a co było jeszcze wcześniej, to już zupełnie nie wiadomo.
Będę wdzięczny za sugestie doświadczonych użytkowników.
W moim wozie ślizga się sprzęgło. Nie ma tragedii, problem jest subtelny i trzeba być właścicielem samochodu (czyli jeździć na co dzień), aby go odczuć.
Pojawił się gdzieś tak w czerwcu tego roku. Na jedynce nie ma problemów, najbardziej odczuwalny jest na drugim biegu, szczególnie, gdy ten bieg jest włączany, kiedy podjeżdża się po lekkim nachyleniu.
Mimo to da się odczuć, że problem postępuje – ostatnio zdarza się, że pośliźnie się na trójce.
Jeden gość powiedział mi, abym zabrał się za naprawę jak najszybciej, bo wtedy wymienię tylko tarcze i będzie git. Ja z reguły jestem sceptycznie nastawiony do takich półśrodków i dlatego wolę się poradzić. Swoje pytania kieruję do osób doświadczonych w tej materii, czyli ludzi, którzy przerabiali ten problem na własnej skórze:
1.Czy niezwłocznie wymienić tylko tarcze?
2.Czy niezwłocznie wymienić całe sprzęgło?
3.Czy dojechać spokojnie stare sprzęgło i wymienić dopiero wtedy, kiedy jazda stanie się naprawdę problematyczna? Jeżeli tak, to jaka może być szacunkowa żywotność takiego ślizgającego się sprzęgła, jakie jest u mnie?
Silnik XUD9Y, czyli diesel 1905ccm. Nie potrafię powiedzieć, kiedy w tym samochodzie ostatni raz było robione sprzęgło, na pewno nie w czasie ostatnich 45k km, podejrzewam, że również nie w czasie wcześniejszych 100k km, a co było jeszcze wcześniej, to już zupełnie nie wiadomo.
Będę wdzięczny za sugestie doświadczonych użytkowników.
- palpio
- Junior
- Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
- Numer Gadu-gadu: 587970
Re: Ślizgające się sprzęgło
Wymienić cały komplet tarcza docisk i łożysko
Tak jak piszesz półśrodki dobre są na krótką metę .Co do zywotności zależy to od stylu jazdy. Jak Ci nie przeszkadza ślizganie to jeździj dalej moze da sie jeszcze trochę podregulować
Tak jak piszesz półśrodki dobre są na krótką metę .Co do zywotności zależy to od stylu jazdy. Jak Ci nie przeszkadza ślizganie to jeździj dalej moze da sie jeszcze trochę podregulować
- TO-MI
- Maniak
- Posiadany PUG: XU9J4
- Numer Gadu-gadu: 604584106
doświadczonych
se książkowo wymień komplet nie bedziesz sie później czepiał panie starszy
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..?
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 1,8D 92r
A tak z ciekawości to ile już przejechane tysięcy km ?
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
- Kontakt:
dokładnie cały komplet, a na razie możesz sobie na lince wyregulować
Audi A4 Avant
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Honda CBF
-
- Nowicjusz
auto ma przebieg 316k km
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Roland Garros
- Numer Gadu-gadu: 1459401
Jeśli preferujesz druciarstwo to podciągnij, ale ja bym Ci proponował cały komplecik dobrej firmy np valeo albo 4 maxa i będzie git powinieneś sie w 300 stówach zamknąć tyle odemnie.
-
- Nowicjusz
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Następne moje pytanie miało brzmieć jakiej firmy sprzęgło, ale odpowiedź już padła, jak widać
- golas9
- Junior
- Posiadany PUG: W124,W202,E36,Gulf4
gregor, czy Ty nie masz innych problemów? Dojedź je do końca.
Mi się delikatnie ślizga od 60 000 km...? i ciągle nie nadszedł czas na wymianę a mam już przejechane ok. 500 000 km i ciągle jeszcze pierwsze sprzęgło od nowości.
Ale jak już wymieniać to tylko dobry, markowy komplet - byle nie MaPa, czy siakiś podobny szit...
Mi się delikatnie ślizga od 60 000 km...? i ciągle nie nadszedł czas na wymianę a mam już przejechane ok. 500 000 km i ciągle jeszcze pierwsze sprzęgło od nowości.
Ale jak już wymieniać to tylko dobry, markowy komplet - byle nie MaPa, czy siakiś podobny szit...
-
- Nowicjusz
Tak też zrobię, panie golas9, dojadę a a następnie wymienię
Chciałem się jeno upewnić.
Chciałem się jeno upewnić.
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
- Kontakt:
jakie druciarstwo, pomyśl zanim napiszesz jak mu się sprzęgło ślizga to zanim załatwi sobie nowe to podciąga i do czasu kupna mu wystarczy a nie się będzie męczył, tym bardziej że to 1 min roboty...pszemeq pisze:Jeśli preferujesz druciarstwo to podciągnij, ale ja bym Ci proponował cały komplecik dobrej firmy np valeo albo 4 maxa i będzie git powinieneś sie w 300 stówach zamknąć tyle odemnie.
Audi A4 Avant
Honda CBF
Honda CBF
- palpio
- Junior
- Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
- Numer Gadu-gadu: 587970
Valeo jak najbardziej ale 4max do dobrych firm raczej nie należypszemeq pisze:Jeśli preferujesz druciarstwo to podciągnij, ale ja bym Ci proponował cały komplecik dobrej firmy np valeo albo 4 maxa i będzie git powinieneś sie w 300 stówach zamknąć tyle odemnie.
1. Niby jak 'podciagnac'? Bzdura.
2. 4Max dobra firma? Tak samo jak realowy TIP...
3. Wymien to w imare szybko, bo jeszcze kiedys bedziesz po kolegow zwonil, nie mogac albo wysprzeglic, albo zasprzeglic.
2. 4Max dobra firma? Tak samo jak realowy TIP...
3. Wymien to w imare szybko, bo jeszcze kiedys bedziesz po kolegow zwonil, nie mogac albo wysprzeglic, albo zasprzeglic.