Diesel - spalanie
- Pagi
- Maniak
- Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
- Numer Gadu-gadu: 35314
- Kontakt:
Diesel - spalanie
Jak to sie dzieje ze gdzie nie spojrze na jakies ogloszenie sprzedazy to 205 diesel pali 5 litrow, albo nawet ponizej ??? Czy tylko ja jestem jakis dziwny i moj pug? Mi najnizej wyszlo 5,5 po trasie i to przy grzeczniutkiej jezdzie... w miare... Moze przy jezdzie jak emeryt, 80ciu na trasie i zero wyprzedzania zeszlo by do 5ciu... ale ponizej???
Nie jezdze znowu jak wariat, ale te 100-120 jezdze, bo wolniej to usypiam...
Jak to jest naprawde z tymi dieslami?
Nie jezdze znowu jak wariat, ale te 100-120 jezdze, bo wolniej to usypiam...
Jak to jest naprawde z tymi dieslami?
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
Heh, to naprawdę jest różnie... a jeszcze inaczej w ogłoszeniach: tam poziom spalania spada najbardziej...
... a jeszcze śmieszniej jest, jak ktoś pisze ogłoszenie, że sprzeda autko, które mało pali, a kilka miesięcy wcześniej pisze, że ma problem, bo auto pali jak smok .
Tak czy inaczej z tego co ja jeżdżę dieslami to mam takie spalanie (cykl mieszany):
VW Polo C 1,4: 5l
MB 190 D: 8l
Ford Focus 1,8 TDCi: 5-6l
... a jeszcze śmieszniej jest, jak ktoś pisze ogłoszenie, że sprzeda autko, które mało pali, a kilka miesięcy wcześniej pisze, że ma problem, bo auto pali jak smok .
Tak czy inaczej z tego co ja jeżdżę dieslami to mam takie spalanie (cykl mieszany):
VW Polo C 1,4: 5l
MB 190 D: 8l
Ford Focus 1,8 TDCi: 5-6l
- Kaktus
- Maniak
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Nam Diesel 1.8 pali srednio 4,5 do 5 litrow jezdzc po miescie, w zimie troche wiecej.
Na calym baku robi cos okolo 1000km
Jadac kiedys do Torunia jechalem 60-80km/h caly czas, bo nie spieszylo nam sie Jechalismy do kumpla na przysiege, i w samochodzie byla niezla impreza, oczywiscie ja jako kierowca nic nie pilem. Jechalismy tez tak powoli bo vacumpompa nie pompowala, w dodatku klocki slabe, wiec prawie hamulcow nie bylo. Wtedy spalil cos 3,8 czy 3,9 litra na 100.
Moze Tobie pali wiecej bo masz 1.9? Ale czy to bylaby az taka roznica. Cholera wie. W sumie to 2 rozne silniki, wiec moze?
Na calym baku robi cos okolo 1000km
Jadac kiedys do Torunia jechalem 60-80km/h caly czas, bo nie spieszylo nam sie Jechalismy do kumpla na przysiege, i w samochodzie byla niezla impreza, oczywiscie ja jako kierowca nic nie pilem. Jechalismy tez tak powoli bo vacumpompa nie pompowala, w dodatku klocki slabe, wiec prawie hamulcow nie bylo. Wtedy spalil cos 3,8 czy 3,9 litra na 100.
Moze Tobie pali wiecej bo masz 1.9? Ale czy to bylaby az taka roznica. Cholera wie. W sumie to 2 rozne silniki, wiec moze?
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.
DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
- Kaktus
- Maniak
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
No ja wtedy jechalem GTI, wiec nie wiem ile wtedy Diesel lyknal... wyszlo 7 czy walisz z pamieci na oko?
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
Mój 1.8 dieselek palił od 4,5 przy spokojnej jeździe do 6,5 jak jechałem do Chorwacji i leciałem 150 po autostradzie żeby zdązyć przed zmierzchem. Raczej nie więcej. Zejść poniżej 4.5 też mi się nie udało nigdy, ale to i tak był super wynik zważywszy że litr ropy kosztował wtedy ok 2,30:) ... jakieś 10zł na 100km wychodziło - to były czasy!
- minta
- Maniak
- Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
- Numer Gadu-gadu: 691088
a moje 1,9 ... różnie rekord w mieście 4,7. Średnio na zbiorniku robię 800 km jazda mieszana czasem więcej, czasem mniej. Teraz 40 litrów i 580 km :[ ale jest zima no i parę razy zakopałam sie.
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE
http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
- Pagi
- Maniak
- Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
- Numer Gadu-gadu: 35314
- Kontakt:
golas9: Ty spać nie mozesz ?
Wczoraj to inna sprawa, spieszylo nam sie z Groblikiem, a ze on GTI to ja musialem troche pocisnąc
Byc moze wynika to z tego ze mam 1,9... aczkolwiek nie jest to chyba na tyle za duze spalanie zeby jezdzic gdzies na regulacje?
Na trasie tak wychodzi mi 800km na zbiorniku, ale wiadomo ze do cna sie nie wyssa paliwka.
Dobra, dzieki wszystkim za wypowiedzi... cholera ale ponizej 5 to jeszcze mi sie nie udalo zejsc... No nic pozyjemy...
Wczoraj to inna sprawa, spieszylo nam sie z Groblikiem, a ze on GTI to ja musialem troche pocisnąc
Byc moze wynika to z tego ze mam 1,9... aczkolwiek nie jest to chyba na tyle za duze spalanie zeby jezdzic gdzies na regulacje?
Na trasie tak wychodzi mi 800km na zbiorniku, ale wiadomo ze do cna sie nie wyssa paliwka.
Dobra, dzieki wszystkim za wypowiedzi... cholera ale ponizej 5 to jeszcze mi sie nie udalo zejsc... No nic pozyjemy...
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
Na sprawność diesela wpływa bardzo dużo elementów...
Na spalanie prócz sprawności silnika jeszcze kilka innych
Ale do rzeczy:
Mój TD też nie pali rewelacyjnie, 6 na trasie, w mieście "normalnie" 7...
I krew mnie zalewa jak ktoś pisze że taka 405 pali 5litrów..
Ale to niewłaściwe porównanie bo mam jeszcze przy nim do podłubania, regulacji kąta, dawki, ciśnienia itp..
Stary diesel 1,8 jak był ok to palił niecałe 5 na trasie jeżdząc 90-120 ale wraz z wiekiem i przebiegiem zaczął łykać przeciętnie prawie 7 na trasie a mocy mniej...
Cały uklad wtryskowy diesela to bardzo duża precyzja i wymaga super stanu, niestety dłubanie w tym jest dość kosztowne...
Silniki 1,8 i 1,9 prócz pojemności miały inne wałki
-1,8 miał gładsze krzywki
-1,9 i 1,9TD bardziej ostre
-1,8TD najostrzejsze
Kto potrafi to ciekawie skomentować ??
Pozatym 3mm większa średnica tloka i tyle poważniejszych zmian, komory wirowe i wtrysk ogólnie tego samego typu, choć wydajność, dawkowanie troszke inne.
Na spalanie prócz sprawności silnika jeszcze kilka innych
Ale do rzeczy:
Mój TD też nie pali rewelacyjnie, 6 na trasie, w mieście "normalnie" 7...
I krew mnie zalewa jak ktoś pisze że taka 405 pali 5litrów..
Ale to niewłaściwe porównanie bo mam jeszcze przy nim do podłubania, regulacji kąta, dawki, ciśnienia itp..
Stary diesel 1,8 jak był ok to palił niecałe 5 na trasie jeżdząc 90-120 ale wraz z wiekiem i przebiegiem zaczął łykać przeciętnie prawie 7 na trasie a mocy mniej...
Cały uklad wtryskowy diesela to bardzo duża precyzja i wymaga super stanu, niestety dłubanie w tym jest dość kosztowne...
Silniki 1,8 i 1,9 prócz pojemności miały inne wałki
-1,8 miał gładsze krzywki
-1,9 i 1,9TD bardziej ostre
-1,8TD najostrzejsze
Kto potrafi to ciekawie skomentować ??
Pozatym 3mm większa średnica tloka i tyle poważniejszych zmian, komory wirowe i wtrysk ogólnie tego samego typu, choć wydajność, dawkowanie troszke inne.
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne