W pugu jedzie wachą

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior
Posiadany PUG: 205 XS '89 TU3M - wrak & 205 XL TU3M & 205 Look TU3M
Numer Gadu-gadu: 2292990

W pugu jedzie wachą

Post autor: morpheusss »

Witam, niestety to znowu ja ;)
W środę znowu padł pug (termometr pokazywał -16, więc przyjąłem to z wyrozumiałością). Rano bez zająknięcia odpalił na benzynce, jak się zagrzał to przełączyłem na gaz i zrobiłem ok 15km. Przyszedł moment wyprzedzania, a wtedy zawsze maszynę przełączam na paliwo ciekłe żeby lepiej zasuwała ;). Przełączyłem na benzynę, auto zdechło.
Kręciłem, kręciłem i nic. Jak popsikałem autostartu prosto do wtrysku i silnik nawet nie zakaszlnął byłem pewny że poszła cewka zapłonowa. Zostawiłem biedaka w połowie drogi i pojechałem do roboty busem. Przyjechałem wieczorem z odsieczą, pug odpalił bez jakichkolwiek zabiegów, ale strasznie nierówno chodził (było słychać że losowo nie pali na któryś gar). Zagrzałem. przełączyłem na gaz i silnik zaczął chodzić idealnie. Zajechałem nim do domu, pod domem już nie dało rady odpalić. Dzisiaj rano wymieniłem filtr paliwa (może coś zamarzło w środku), podmieniłem wtrysk, cewkę - bez efektu. Ostatnia rzecz jaka została to komp - i faktycznie. Wsadziłem od TU1 i problemy zniknęły... tak by się wydawało.
Pojechałem na pewniaka na imprezę wieczorem... w środku auta waliło wachą jak w karnistrze. Co ciekawe, jak przełączyłem na gaz to zapach zniknął.
Pod maską również wyczuwalny zapach ciepłej benzynki. Na omacka sprawdziłem wszystkie przewody paliwowe i wszędzie było sucho.
Pug znów umarł pod samym domem, na szczęście udało mi się go zaparkować:D Objaw? na gazie chodzi idealnie, na benzynie przy dodaniu gazu czuć że silnik się dławi z braku paliwa.
Ma ktoś pomysł o co może chodzić i gdzie spierdziela benzyna? Patrząc na zachowanie wskaźnika poziomu paliwa, pug łyknął dzisiaj 15-20l/100km :mrgreen:
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Re: W pugu jedzie wachą

Post autor: moralez »

Moze sprawdz szczelnosc przewodow paliwowych idacych od pompy ?
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

To sprawdzę rano jak będzie jasno.
Tylko dlaczego po przełączeniu na gaz nie śmierdzi benzyną? Pompa się nie wyłącza przy pracy na gazie.. a gdyby to przewód paliwowy cieknął, to śmierdziałoby cały czas.
No chyba że na powrotnym przewodzie jest coś nie tak, wtedy miałoby to sens.
Dam jutro znać jak rozkminię o co chodzi
Awatar użytkownika
zmac
Uzalezniony
Posiadany PUG: 309 gti, 206 gti, 205 cj
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: zmac »

Mi sie wydaje, że zalewa go benzyną, sprawdź wszystkie elementy odpowiadające za dawkowanie paliwa, sonda, czujnik temperatury, zrób reset kompa, może jakieś głupoty na gazie zczytuje.
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

Fakt zapomnialem o czujniku temperatury dla kompa.
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

Chyba faktycznie zalewało go z powodu uszkodzonego wtrysku. Wrzuciłem wtrysk z 1.1 i jak narazie silnik zachowuje się dobrze. Zrobiłem 100km bez problemów. Bilans jest taki, że padł wtrysk i komp. Zbieg okoliczności czy jedno zabiło drugie? Rozebrałem właśnie kompa i zaraz go przelutuję, mam nadzieję że to tylko zimny lut. Do wymiany też jeden z kondensatorów - dziwnie spuchnięty.
Czemu śmierdziało benzyną w aucie? mam odmę odłączoną od dolotu, z odmy wyraźnie było czuć benzyną ( w spalinach była niespalona benzyna bo zalewało silnik ).
No to jeszcze muszę kupić komp i wtrysk do 1.4 :/
Na kompie i wtrysku z 1.1 nie chcę jeździć, bo czuć że silnik stracił moc na wysokich obrotach, widocznie wtrysk nie może dać wystarczająco dużo paliwa, no i nie chcę sobie wypalić głowicy.
ODPOWIEDZ