co mam zrobic??(bieze olej)
- sekator
- Maniak
- Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
0,5 l na 1000km to stanowczo za duzo, jedyna rada możesz spróbowac zmienić uszczelniacze bez wyciągania głowicy (w niektórych silnikach tak się da) i może to pomoże ale proponowałbym zmienić na dobry olej mineralny o podwyzszonych parametrach np. 20W-50, 20W-60, a najlepiej coś z 15W z przodu ale minimum 15W-50 (tylko nie syntetyk i półsyntetyk) są trudno dostępne ale zuzycie może spaść do ok 0,5l na 2000 - 3000km.
-
- Nowicjusz
OZzi napisał" Moj tez bierze troche oleju....gdzies na 1000km musze dolac 0,5L czy to cos zlego ??"
hmm jak by moj łykał 0,5L na 1000 kilosów to bym był bardzo szczesliwy mi bierze 1L na 1,5 miesiaca!!(a w mjesiacu robie jakies 300 do 350) ja wlewam 20W40 !! PO TYM WSZYZTKIM CO PRZECZYTAŁEM TO CHYBA ZREZYGNUJE Z NAPRAWY I KUPIE JAKIS NOWY SILNICZEK!! sam juz niewjem!!
hmm jak by moj łykał 0,5L na 1000 kilosów to bym był bardzo szczesliwy mi bierze 1L na 1,5 miesiaca!!(a w mjesiacu robie jakies 300 do 350) ja wlewam 20W40 !! PO TYM WSZYZTKIM CO PRZECZYTAŁEM TO CHYBA ZREZYGNUJE Z NAPRAWY I KUPIE JAKIS NOWY SILNICZEK!! sam juz niewjem!!
-
- Nowicjusz
- OZzi
- Junior
- Kontakt:
i co bylo nie tak ??moralez pisze:w tu to raczej ciezka sprawa poniewaz klawiatura jest na jednych srubach z glowica
co do ilosci spalanego oleju mialem podobnie w sumie mocno nie kopcil (dopiero jak sie porzadnie wcisnelo gaz) ale lecialo troche spod pokrywy zaworow i uszczelnienia aparatu zaplonowego
-
- Nowicjusz
Banita pisze:ile ??
kup nowy
chyba za toba jest chmura niebieskiego dymu...
co myslicie o tych silniczkach
http://www.allegro.pl/item91669398_peug ... trysk.html
i
http://www.allegro.pl/item90380912_peug ... ys_km.html
- sekator
- Maniak
- Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
- Kontakt:
dlatego napisałem żebyście zastososowali oleje o wyższej klasie gestości w wyższych teperaturach 20W 40 jest gęsty rano przy rozruchu (tzn. przy niskich temperaturach, co jest złe zimą) a 40 powoduje, że jest tak samo żadki jak sie nagrzeje jak 15w40. Jak zastosujecie 20W60 to olej ten bedzie gęściejszy niż 15W40 zarówno rano przy odpaleniu jak i później po rozgrzaniu. W przypadku jeżeli zuzycie oleju wynika z naturalnego zużycia silnika powinna taka zmiana pomóc, jeżeli wynika z pekniętego lub zapieczonego pierścienia to wątpię by cokolwiek mogło pomóc. Ponadto oleje Lotos i Orlen nie należą do wiarygodnych, spaliłem kiedyś jeden z nich w silniku
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej