moja 205tka kopci! :( co moze być przyczyną ?

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

Nie jeździłem pugiem przez jakiś tydzień, bo zmieniałem liczniki i szukałem sprawcy dziwnego zachowania centralnego. Dzisiaj odpalam, patrze, a on strasznie kopci na biało... czy to normalne po takim przestoju czy coś z nim nie tak? i co mogło mu się zrobić od stania :?:
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

od stania przez tydzień nic mu się stać nie mogło... ale że na siwo nie koniecznie najlepiej
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

przecież napisał na biało 8)7
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

Po tym postoju zadymil bardziej na bialo, ale teraz przy odpalaniu dymi na sino, a jak sie nagrzeje to juz chyba nie dymi (przynajmniej w lusterku nic nie widac)...
Dzisiaj na chwile przystanalem na parkingu z zapalonym silnikiem i tak sobie chodzil kilka minut, jak mu wcisnalem gazu na luzie to strasznie zadymil na sino... potem jak ruszylem to nie kopcil...

Jak tu już wyczytałem to mogą być uszczelniacze, ktoś mi też powiedział, że to może być uszczelka pod głowicą... Pytanie moje brzmi: jaki mniej wiecej byłby koszt zrobienia tego (wraz z robocizna) w Warszawie lub okolicach?

Sebek, czy Twoja oferta pomocy jest nadal aktualna?
bez_polotu
Junior
Posiadany PUG: 406 TS6
Numer Gadu-gadu: 0

Re: moja 205tka kopci! :( co moze być przyczyną ?

Post autor: bez_polotu »

Podepnę się pod temat jeśli jest mowa o kopceniu to od kilku dni zauważyłem, że przy odpalaniu moja 205 (1,4 XS TU3M) dymi na biało-szaro ale tylko gdy odpalam po postoju (12h)- dymi tylko przez kilkanaście sekund i zauważyłem ubytek płynu chłodniczego w zbiorniku wyrównawczym tak około 100ml na dobę. Jest to możliwe żeby płyn dostawał się do komory spalania i powodował dymienie? I w takim przypadku jest temu winna uszczelka pod głowicą? czy całkiem źle się domyślam (bo taki wniosek wysnułem po przeczytaniu postów powyżej).
"The Greatest Thing You Will Ever Learn, Is Just to love, and Be Loved in Return."
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

moze to byc wina uszczelki jesli to z czasem bedzie narastac to czeka cie wymiana 8)
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: domel »

jak dymi na czarno to zwykle paliwo się nie dopala więc w wydechu jest dużo cząstek sadzy (węgla) i stąd czarny kolor.
Może być wtedy zapchany filtr powietrza lub coś podobnego z przepływem powietrza (za mało powietrza do spalania paliwa).
Inna przyczyna to za duża dawka paliwa jak na taką ilość powietrza . Może być coś z gaźnikiem (zła mieszanka), wtryskiem, świecą czy z jakiegoś powodu nie dopala np. zły kąt wtrysku.
Chwilowy, czarny dymek po gwałtownym gazie do dechy to raczej normalna rzecz.
Niepokoić się można jak ciągle dymi.
ODPOWIEDZ