Wyciągnąć i włożyć TU3 bez ruszania skrzyni - możliwe ?

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior
Posiadany PUG: 205 XS '89 TU3M - wrak & 205 XL TU3M & 205 Look TU3M
Numer Gadu-gadu: 2292990

Wyciągnąć i włożyć TU3 bez ruszania skrzyni - możliwe ?

Post autor: morpheusss »

Witam!
Oddałem auto do zagazowania i mechanicy wrzucili podkładkę do dolotu.. Po instalacji wyjechałem z warsztatu, wcisnąłem gaz w podłogę i podkładka była już nie w dolocie, a w pierwszym cylindrze. Nie będę opisywał dalszego rozwoju zdarzeń i wojny z gazownikami, szkoda nerwów. Silnik ma rozwaloną głowicę i jeden tłok, postanowiłem wsadzić 'nowe' serce. Szkody można zobaczyć tutaj: http://picasaweb.google.com/luksok/Podk ... Ck57DI_gE#
Rzecz jest taka - mam nowy silnik do przekładki, skrzynia zostaje stara. Da się wyciągnąć stary silnik i wsadzić nowy bez wyciągania skrzyni? Problemem dla mnie jest odkręcenie prawej (dłuższej) półosi od zwrotnicy - nie posiadam narzędzi, a jest to konieczne żeby wyciągnąć skrzynkę.
Wyciągnąć sam silnik się da, Rallye od którego wziąłem nowy motor tak zrobił. Pytanie czy da się silnik wsadzić bez uszkadzania czegokolwiek ?
Pozdrawiam!
Archer
Junior
Posiadany PUG: 205 XS 1,4 TU3M, 205 Mutato (automato-manualo-berlingo-306-405tka)
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Wyciągnąć i włożyć TU3 bez ruszania skrzyni - możliwe ?

Post autor: Archer »

Pewnie że się da ale łątwiej i szybciej zrobić to razem ze skrzynią. Ale to kwesia odkręcenia skrzyni da sie ale będzie mniej wygodnie i sporo przeklinania :)
cookie monster -- 205 XS , 205 1,6 hybryda ( automato-berlingo-405tko)
Awatar użytkownika
Draxter
Junior
Posiadany PUG: był 205 GTI jest 106 Rallye ph1
Numer Gadu-gadu: 27279

Post autor: Draxter »

morpheusss pisze:Problemem dla mnie jest odkręcenie prawej (dłuższej) półosi od zwrotnicy - nie posiadam narzędzi, a jest to konieczne żeby wyciągnąć skrzynkę.
Ja sie pytam PO CO ?? Prawej - dluzszej polosi nie trzeba wyjmowac.
Odkrecasz rozrusznik, odkrecasz 4 sruby na ktorych trzyma sie skrzynia i oczywiscie musisz wytargac lewa (krotka) polos, odczepic linke sprzegla i cala kablologie i po problemie.
Unosisz lekko auto z lewej strony, podkladasz cos pod silnik/klinujesz go i targasz skrzynie.
Wytarganie i wlozenie skrzyni w TU1M to max 3h w garazowych warunkach. Przerabialem to 3x (w 3 roznych autach).
Przy okazji mozesz obejrzec rozrusznik i ew szczotki i tulejki wymienic. 30-40zl a bedzie krecil jak wsciekly :D
morpheusss pisze:Wyciągnąć sam silnik się da, Rallye od którego wziąłem nowy motor tak zrobił. Pytanie czy da się silnik wsadzić bez uszkadzania czegokolwiek ?
Pewnie ze sie da - wszystko sie da tylko po co dokladac sobie bezsensownej pracy ?

Wyjecie skrzyni i silnika wlacznie z wiazka to ~6h popijajac piffko.

Ja uwazam ze lepiej ze skrzynia ale to Ty bedziesz rzezbil O-)
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia."
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

No dobra.. chyba nie rozumiem tej konstrukcji ...
Z tego co mi wiadomo, to prawa półoś jest wsparta łożyskiem. Te łożysko razem z poduchą jest przykręcone do silnika. Więc jak odczepię silnik od skrzyni i podniosę, to ciągle będę targać prawą półoś.
Też uważam że lepiej wyciągnąć komplet silnik + skrzynia, ale...
Trzeba wyciągnąć obie półosie ze skrzyni. Lewą wyciągnąłem bez przebojów, ale na prawej utknąłem. mam odpięte wszystko oprócz tej cholernej półosi. Draxter odpowiada z taką pewnością, jakby robił to już po omacku, więc proszę o wskazówki, bo nadal nie rozumiem ;)
Opcja 1: Wyciągamy komplet. Jak wyciągnąć prawą półoś ze skrzyni bez odkręcania półosi z piasty(zwrotnicy)?
Opcja 2: Wyciągamy sam silnik. Czy po rozpięciu silnika i skrzyni będę mógł dzwignąć sam silnik? (co z łożyskiem prawej półosi, da radę odczepić od silnika bez przebojów?)
Jest to moje pierwsze auto, nigdy nie miałem styczności z mechaniką samochodową, moja pierwsza taka poważna naprawa więc pewnych rzeczy nie wiem i wolę się zapytać zanim coś spieprzę. Na koniec dodam, że nie pierwszy raz robię coś "po raz pierwszy", zawsze staram się przy wszystkim myśleć i do tej pory udawało mi się zrobić co miałem zrobić, więc proszę nie mówcie że mam oddać furę na warsztat, 400zł drogą nie biega :)
Dzięki za odpowiedzi !
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

Da się odkręcić tą łapę, która podtrzymuje półoś od silnika - zresztą to najłatwiejszy sposób, żeby wyjąć półoś. Co do wyciągnięcia półośki, bez wyciągania jej ze zwrotnicy to nie rozumiem - w ogóle jakąkolwiek da radę tak wyjąć?? Pierwsze słyszę.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

Prezes półosi nie trzeba wyjmować a wysunąć ze skrzyni i to wystarczy. Jeżeli lewa półoś jest wyjęta to lepiej wkładać silnik ze skrzynią łatwiej jest wtedy spasować skrzynie z silnikiem i sprzęgłem żeby nic nie uszkodzić. Morpheusss jak nie dasz tak rady to wydaj kilka złotych na klucz do półosi żeby ją wyjąć.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

No dobra... czyli proponujecie następującą procedurę:
1. Odkręcam prawą półoś od zwrotnicy, odkręcam dolną poduchę od silnika (silnik będzie się trzymać na górnej łapie i poduszce pod skrzynią, czy niebezpiecznie obwiśnie?) i wyciągam półoś ze skrzyni ?
2. podwieszam silnik ze skrzynią na suficie, odkręcam mocowania (łapa, poducha pod skrzynią) i wyciągam komplet, tak?

3. Na ziemi przekładam silnik i w odwrotnej kolejności całość ładuję pod maskę.

Adik z forum obiecał że mogę podjechać na warsztat gdzie pracuje i pożyczy mi klucz do piast na godzinkę.
Teoretycznie spięcie silnika z zamontowaną skrzynią wydaje się proste - ustawienie silnika, wsadzenie ośki i skręcenie... czy praktyka naprawdę tak się różni? :D
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Kontakt:

1.Silnik spokojnie będzie się trzymał na górnej łapie i śrubie skrzyni pod aku.
2.Dokładnie tak :Y
Wszystko co w teorii wydaje się proste może być trudne w praktyce :W Tak czy inaczej na pewno łatwiej będzie spiąć silnik ze skrzynią poza autem bo masz większe pole manewru :W
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
Draxter
Junior

morpheusss pisze:Draxter odpowiada z taką pewnością, jakby robił to już po omacku,
Tak - niestety ;)
Co prawda w 106-tkach ale jakichs dzikich roznic raczej niema... Na 205 niedlugo przyjdzie pora :P

W/g mnie wygodniej jest osobno dzialac bo we 2-ch spokojnie targalismy motor bez wieszania go.
Wywalic chlodnica i pas przedni (i tak plyn jest out) i zderzak i jest full wygoda :D przy wyjmowaniu i wkladaniu motoru.
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

No dobra... operacja zaplanowana na piątek skoro świt. Mam nadzieję że pójdzie gładko i w piątek odpalę nowy sprzęciol, bo już 2 tygodnie jestem bez auta :/
Jeszcze jedno pytanie.. blok TU3 jest wyższy o 4cm, zatem pionowa rura z wydechu też musi być dłuższa. Macie pomysł jak to przedłużyć bez spawarki? jakieś złącze elastyczne?
Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi!
Awatar użytkownika
rallye
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 GTi Export 1.9 >< 205 Gentry
Numer Gadu-gadu: 3612169
Login tlen: fastadi

Post autor: rallye »

rura leży u mnie :)
Fast Garage ... in progress
Awatar użytkownika
Draxter
Junior

Dokladnie - zalozyc wyzsza/dluzsza i nie kombinowac.
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Jeżeli chodzi o rurę pod silnikiem z kolektora to też mam taką :) Fotki w moim temacie w dziale sprzedam.
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

Silnik siedzi na miejscu, podłączone wszystko oprócz czujników temperatury (szczerze się przyznam że wszystkie wtyczki są takie same a sobie nie zaznaczyłem) i lambdy, jest problem.
Silnik nie dostaje paliwa - widać że wtrysk nie pluje. Jak wlałem trochę benzyny do dolotu to zapalił na dotyk. Czy jest możliwe że komputer nie podaje paliwa przez brak czujników temp i lambdy? Kręciłem silnik dość długo, więc zakładam że powietrza już we wtrysku nie ma. Pompa paliwa chodzi. jakieś pomysły? Chciałbym jutro odpalić maszynę i w końcu jechać do roboty ukochaną 205 a nie tłuc się cholernym busem...
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

A w czym jest problem zeby te czujniki podlaczyc?
ODPOWIEDZ