Dziwny przydźwięk
- Bartuś
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 205 GR 1.1 TU1M Magneti Marelli 1992
- Numer Gadu-gadu: 0
Dziwny przydźwięk
Rano odpalam auto, w sumie nie było mocno zmarznięte bo z garażu, wyjeżdżam a tu takie coś: dodawaniu gazu towarzyszy dziwny przydźwięk narastający wraz ze zwiększaniem obrotów. Znaczy może nie głośność ale wysokość samego dźwięku narasta. Taki wycie, ssanie, świszczenie, coś jakby sprężarka od WRC albo rozkręcony do dużych prędkości żyroskop, nie wiem jak to określić. Dźwięk występował również gdy dodawałem gazu na luzie stojąc, więc coś w silniku. Po przejechaniu niecałych dwóch kilometrów i nagrzaniu się auta wszystko wróciło do normy i już nie pojawiło się więcej. Brzmiało to raczej poważnie, więc dobrze by jednak było ustalić co to...
205 GR 1.1
TU1M Magneti Marelli
1992
TU1M Magneti Marelli
1992
- morpheusss
- Junior
- Posiadany PUG: 205 XS '89 TU3M - wrak & 205 XL TU3M & 205 Look TU3M
- Numer Gadu-gadu: 2292990
Re: Dziwny przydźwięk
A nie jak sprężarka mechaniczna (tzw kompressor) ? 
Mam tak samo jak ty, stawiam na zużyte łożyska alternatora. U mnie dzwięk pojawił się po przekładce silnika po tym jak za bardzo naciągnąłem pasek klinowy. Poluzowałem, trochę ciszej teraz, ale łożyska widać mają się już przy końcowi.

Mam tak samo jak ty, stawiam na zużyte łożyska alternatora. U mnie dzwięk pojawił się po przekładce silnika po tym jak za bardzo naciągnąłem pasek klinowy. Poluzowałem, trochę ciszej teraz, ale łożyska widać mają się już przy końcowi.
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Mozliwosci jest kilka:
1. Lozyska alternatora
2. Napinacz rozrzadu
3. Pompa wodna
Jak nie masz pojecia to samemu ciezko zdiagnozowac, ale jak bedzie sie to powtarzac to mozesz na probe zdjac pasek alternatora i bedziesz wiedzial czy to punkt 1 czy 2 lub3. Jak p.1 to wymiana altka na sprawny ze szrotu np (nie oplaca sie grzebac w lozyskach), jak p. 2 lub 3 to rozbiorka rozrzadu i wtedy sie okaze czy sam napinacz czy pompa tez
1. Lozyska alternatora
2. Napinacz rozrzadu
3. Pompa wodna
Jak nie masz pojecia to samemu ciezko zdiagnozowac, ale jak bedzie sie to powtarzac to mozesz na probe zdjac pasek alternatora i bedziesz wiedzial czy to punkt 1 czy 2 lub3. Jak p.1 to wymiana altka na sprawny ze szrotu np (nie oplaca sie grzebac w lozyskach), jak p. 2 lub 3 to rozbiorka rozrzadu i wtedy sie okaze czy sam napinacz czy pompa tez
- andi_kamachi
- Junior
- Posiadany PUG: 205 1,4 Roland Garros, 205 1,8DT
- Lokalizacja: Warszawa (praca i mieszkanie), Trzcianka k. Wilgi (stąd pochodzę)
- Kontakt:
cyborg pisze:Mozliwosci jest kilka:
1. Lozyska alternatora
2. Napinacz rozrzadu
3. Pompa wodna
Sposób zadziałał u mnie była jedynka..

- skola
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
hmm wytłumacz dlaczego skoro można zrobić to samemu a dobre łożysko wysokobrotowe np skf, fag to koszt okolo 15 zł x 2 = 30 zł koszt naprawy ...cyborg pisze: (nie oplaca sie grzebac w lozyskach),
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
-
- Uzalezniony
Dlatego ze jak juz rozbierasz to wypada wymienic szczotki (dolicz sobie koszt) oraz mozliwe ze pierscienie slizgowe.. Poza tym za 15 zl to chyba nie beda dobre lozyska (musza byc 2rs C3). Jesli doliczyc czas grzebania w tym wszystkim to za circa 100 zl nabedziesz na szrocie sprawny alternator, robisz przekladke i koniec.. Ale to juz wybor kazdego z nas, ja mimo ze wszystko zawsze robie sam przy samochodzie to jakos nie mialem ochoty grzebac sie w altku jak przestal mi ladowac, kupilem uzywke i jezdze do dzis, a jeszcze trafilem na mocniejszy niz mialem wiec same plusy..
- skola
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
hmmm dziwne podejście, w sumie łożyska do koł tez można kupic i wyjdzie taniej ... ja tam nie lubie kupować kota w worku i bedac w trasie modlić sie czy cos sie ponownie nie rozwali ...
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619
-
- Uzalezniony
Nie wiem, kazdy robi jak uwaza ale to nie tylko moja opinia ze w altku nie oplaca sie samemu grzebac tylko lepiej kupic ze szrotu..
Lozyska w kolach to troche inna bajka
Lozyska w kolach to troche inna bajka
- MichalKowalski
- Junior
- Posiadany PUG: 205 cabriolet '94 (TU3MC/Z), 205 Gentry manual '90 (XU9J1), 205 Roland Garros '90 (TU3M)
No tak, ale jak 100zł sprawny ze szrotu, to może dorzucić 5 dych i wziąć taki po regeneracji...
Ja w każdym razie poszedłem w tę stronę, wyglądał jak nowy, bo nawet obudowa była piaskowana. Jak na razie rok służy i wszystko OK.
Pozdrawiam, MK
Ja w każdym razie poszedłem w tę stronę, wyglądał jak nowy, bo nawet obudowa była piaskowana. Jak na razie rok służy i wszystko OK.
Pozdrawiam, MK