pod który kabelek podłączyc (obrotomierz)
- grzechuuu205
- Maniak
- Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
- Numer Gadu-gadu: 2800082
pod który kabelek podłączyc (obrotomierz)
witam!
czytałem w poprzednich postach ze aby podłaczyc obrotomierz to trzeba go pod cewke (pod niebieski kabelek podłączyc) ale problem w tym z ja tam niebieskiego nie mam.... ma ktos moze foto gdzie to jest dokładnie? (silnik TU1M)
i czy obrotomierz sie spali czy cos jak zle go podłącze?
z góry dzieki!
czytałem w poprzednich postach ze aby podłaczyc obrotomierz to trzeba go pod cewke (pod niebieski kabelek podłączyc) ale problem w tym z ja tam niebieskiego nie mam.... ma ktos moze foto gdzie to jest dokładnie? (silnik TU1M)
i czy obrotomierz sie spali czy cos jak zle go podłącze?
z góry dzieki!
- Pagi
- Maniak
- Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
- Numer Gadu-gadu: 35314
- Kontakt:
Ja wczoraj podlaczalem OZziemu i kabelek byl pomaranczowy, mozesz smialo probowac, obrotomierza nie popsujesz pod warunkiem ze dobrze podlaczysz zasilanie do samego pbrotomierza.
Jak pamietam kostka byla 4 albo 5 pinowa, a wlasciwy kabelek gdzies posrodku. Ale smialo proboj, na chwile zwierając i patrząc co sie dzieje.
Jak pamietam kostka byla 4 albo 5 pinowa, a wlasciwy kabelek gdzies posrodku. Ale smialo proboj, na chwile zwierając i patrząc co sie dzieje.
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
- zawodowiecleon81
- Junior
- grzechuuu205
- Maniak
- grzechuuu205
- Maniak
JA TEZ MAM Z TYM PROBLEM!
KURDE PRZEJZAłEM CHYBA CALE FORUM I NIE ZNALAZLEM ODPOWIEDZI JAK PRAWIDłOWO PODłąCZYć OBROTOMIERZ!!
Moja 205 ma silnik 1.1 na jednopunktowym wtrysku i jest z 94 roku. Cewka zapłonowa jest podwójna, do cewki wchodzi wtyczka z 4 pinami a wychodzą 4 kable na świece. Kupiłem obrotomierz z poloneza (taki kwadratowy) Jak podłanczam go pod cewke to działa ale pokazuje o połowe mniej, czyli zamiast 1000 pokazjue ok 500 obr. Próbowałem go podłaczać pod komputer, znalazłem 6 pin i podłączyłem kabelek ale obrotomierz wogóle nie reagował ( sygnał z kompa nie jest odpowiednio mocny zeby obrotomierz z poldka dzialal, próbowałem rowniez robic cewke na kablu zapłonowym ( tj owinołem kabel zapłonowy ok 10 zwojami kabla od sygnału obrotomierza i tez nic)
Proszę o pomoc !
Mam licznik standardowy z zegarkiem i licznikiem !
Moja 205 ma silnik 1.1 na jednopunktowym wtrysku i jest z 94 roku. Cewka zapłonowa jest podwójna, do cewki wchodzi wtyczka z 4 pinami a wychodzą 4 kable na świece. Kupiłem obrotomierz z poloneza (taki kwadratowy) Jak podłanczam go pod cewke to działa ale pokazuje o połowe mniej, czyli zamiast 1000 pokazjue ok 500 obr. Próbowałem go podłaczać pod komputer, znalazłem 6 pin i podłączyłem kabelek ale obrotomierz wogóle nie reagował ( sygnał z kompa nie jest odpowiednio mocny zeby obrotomierz z poldka dzialal, próbowałem rowniez robic cewke na kablu zapłonowym ( tj owinołem kabel zapłonowy ok 10 zwojami kabla od sygnału obrotomierza i tez nic)
Proszę o pomoc !
Mam licznik standardowy z zegarkiem i licznikiem !
- Pagi
- Maniak
- Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
- Numer Gadu-gadu: 35314
- Kontakt:
grzechuuu205:
W dieslu obroty liczy czujnik na kole zamachowym i tam np. ja mam podlaczony obrotomierz.
Obrotomierz od benzyniaka sie nie nadaje do diesla.
Wiem ze diesle biora tez sygnal z alternatora, ale musi byc wyprowadzenie odp-owiednie, jak i inny obrotomierz, bo obroty alternatora nie sa 1:1 w stusunku do silnika.
darekz:
W pugotach, przynajmnije te oryginalne obrotomierze sa podalczane wlasnie pod ta 4 pinowa kostke przy cewce, nie wiem jak w przypadku polonezowego obrotomierza.
W dieslu obroty liczy czujnik na kole zamachowym i tam np. ja mam podlaczony obrotomierz.
Obrotomierz od benzyniaka sie nie nadaje do diesla.
Wiem ze diesle biora tez sygnal z alternatora, ale musi byc wyprowadzenie odp-owiednie, jak i inny obrotomierz, bo obroty alternatora nie sa 1:1 w stusunku do silnika.
darekz:
W pugotach, przynajmnije te oryginalne obrotomierze sa podalczane wlasnie pod ta 4 pinowa kostke przy cewce, nie wiem jak w przypadku polonezowego obrotomierza.
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
- grzechuuu205
- Maniak
ja podłacvzyłem obrotek od Forda Scorpio. poprzycinałem całą tarcze... nkaleiłem białą folie z czarną skalą odpopwiednio zmienjszona o jakies 3mm na kompie... i działa... a obrotek podłączyłem do kostki przy cewce (drugi od tyłu pojazdu)
a mam pytanie jakie obrtory macie w silniku 1.1 przy 90km/h (normalna jazda (spokojna) na suchym asfalcie bez przyspieszania... bo mi wskazuje 2500obr./min
Dodano po 41 sekundach:
nie całe 2500
a mam pytanie jakie obrtory macie w silniku 1.1 przy 90km/h (normalna jazda (spokojna) na suchym asfalcie bez przyspieszania... bo mi wskazuje 2500obr./min
Dodano po 41 sekundach:
nie całe 2500
- RaveMan
- Junior
- Posiadany PUG: Sacre Numero 1.4, 1995
- Numer Gadu-gadu: 4047375
- Kontakt:
hmmm odswieze tamat wlasnie nabylem nowe zegary GTI bo te co mialem byly wczesniej rozbierane i nie wskazywaly wlsciwie. Teraz mam nowe razem z kostkami kupione jest oczywiscie kostka do obrotka mam wiec pytanie. Wychodza z niej 4 przewody:
1) nr 32 to bedzie +
2) nr M32B to bedzie masa
3) nr 112 to jak mniemam musze pociagnac sobie z brazowej kostki pod bezpiecznikami bo do niej ten kabel wchodzi ale juz nie wychodzi:)
4) nr 112D i tu jest problem bo na schematch tego kabla nie widze a jeszcze nie rozbieralem plastikow. Jednakze na schematach znalazlem ze do obrotka wchodzi nr 112 i 1D. Dajcie znac jak to ma byc pozdro i dzieki za pomoc. Podlaczenie sie do cewki poki co nie wchodzi w rachube dajcie znac jak z tymi kablami. Moze ktos ma rozebrana tapicere i moglby zobaczyc jak to wyglada
1) nr 32 to bedzie +
2) nr M32B to bedzie masa
3) nr 112 to jak mniemam musze pociagnac sobie z brazowej kostki pod bezpiecznikami bo do niej ten kabel wchodzi ale juz nie wychodzi:)
4) nr 112D i tu jest problem bo na schematch tego kabla nie widze a jeszcze nie rozbieralem plastikow. Jednakze na schematach znalazlem ze do obrotka wchodzi nr 112 i 1D. Dajcie znac jak to ma byc pozdro i dzieki za pomoc. Podlaczenie sie do cewki poki co nie wchodzi w rachube dajcie znac jak z tymi kablami. Moze ktos ma rozebrana tapicere i moglby zobaczyc jak to wyglada
Peugeot 205 1,4 kat. Sacre Numero
- RaveMan
- Junior
- Posiadany PUG: Sacre Numero 1.4, 1995
- Numer Gadu-gadu: 4047375
- Kontakt:
dobra se poradzilem tylko teraz troszku dziwna sprawa bo jak mu przycisne na trojce to ledwo do 2000rpm dochodzi to chyba nie jest normalne co? napiszcie mi jaka moze byc tego przyczyna no i jeszcze jedno jak zapale silnik to mi wskazowka od paliwa spada ponizej zera
a jak wlacze prawy migacz i cosne hamulec to mi zaczyna szybciej migac co to moze byc cos z masa?

Peugeot 205 1,4 kat. Sacre Numero
Moze sie podepne...
Mam pewien problem z 406 1.9TD -otoz obrotomierz pokazuje caly czas 1900rpm, po lekkim dodaniu gazu roznie do 2100, a nastepnie wraz ze wzrostem obrotow wskazowka opada. Raz mu sie zdarzylo, ze po jakiejs nierownosci pokazywal przez chwile dobrze. Stad moje pytanie:
1. Z czego bierze sygnal (odpiecie gmp nic nie zmienia) i na jakiej zasadzie?
Mam pewien problem z 406 1.9TD -otoz obrotomierz pokazuje caly czas 1900rpm, po lekkim dodaniu gazu roznie do 2100, a nastepnie wraz ze wzrostem obrotow wskazowka opada. Raz mu sie zdarzylo, ze po jakiejs nierownosci pokazywal przez chwile dobrze. Stad moje pytanie:
1. Z czego bierze sygnal (odpiecie gmp nic nie zmienia) i na jakiej zasadzie?