Problem z hamulcami!!

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Problem z hamulcami!!

Post autor: domel »

Dalej nie wiem czy ok 900-1000 N siły hamowania w tylnych kołach to mało, średnio czy ok ?
Ktoś robił niedawno przegląd ? Ile miał Niutonów na tył na hamowni ? A może ktoś nie przeszedł przeglądu to ile miał na hamownii ?
Bo szczeki mam ok, więc nie wiem czy jest sens wymieniać.
A na ostatnim przeglądzie koleś sapał apropo tyłu, że hamulce słabsze od tych z przodu ale wydaje mi się że się gówno zna.
Bo jak na tyle auta hamulce maja być tak samo silne jak na przodzie skoro 60-70% masy auta jest z przodu ?
Jakby były silniejsze to by się blokował tył i by zarzucało przy hamowaniu.
Ostatnio zmieniony 12 sie wt, 2008 10:09 am przez domel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

domel pisze: A na ostatnim przeglądzie koleś sapał apropo tyłu, że hamulce słabsze od tych z przodu ale wydaje mi się że się gówno zna.
I masz racje, bo przewaga sily przednich jest mniej wiecej 2-krotna.
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

domel pisze: Bo jak na tyle auta hamulca maja być tak samo silne jak na przodzie skoro 60-70% masy auta jest z przodu ?
Jakby byłył silniejsze to by się blokował tył i by zarzucało przy hamowaniu.
nawet gdybys mial rowno mase rozlozona to przy hamowaniu masa na przednich kolach znaczaco sie zwieksza 8)
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: domel »

Banita pisze:
domel pisze: A na ostatnim przeglądzie koleś sapał apropo tyłu, że hamulce słabsze od tych z przodu ale wydaje mi się że się gówno zna.
I masz racje, bo przewaga sily przednich jest mniej wiecej 2-krotna.
To by się zgadzało. Z przodu (tarcze ) miałem jakieś 2000N a tył połowę mniej ( 900-1000N).
Koleś głupoty opowiadał.
ODPOWIEDZ