wymiana opon

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
fatoom15
Junior
Posiadany PUG: 406 '98 1.9TD Break, 309 '91 1.9d
Numer Gadu-gadu: 1158532

wymiana opon

Post autor: fatoom15 »

witam

czy ktos zdejmowal i zakladal opony w garazu przy pomocy lyzek do opon?
jest to w ogole mozliwe?
babelo
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0

Re: wymiana opon

Post autor: babelo »

Jest możliwe ! Trzeba uważać żeby przy zakładaniu/zdejmowaniu nie przeciąć kołnierza ! :W
pszemeq
Uzalezniony
Posiadany PUG: Roland Garros
Numer Gadu-gadu: 1459401

Post autor: pszemeq »

Nie radzę naprawde kiepski pomysł, wiele razy testowałem to na zuzytych oponach, naprawdę trzeba być ostroznym bo mozesz rozwalić kołniez i opona na śmietnik, tak więc radze Ci jedź do wulkanizatora co ma maszyne niech Ci to na maszynie zrobią bo mozesz tylko sobie kosztów dodać, uwierz wiem co mówie.
Awatar użytkownika
rudi88
Nowicjusz
Posiadany PUG: junior 1.0 91r.
Numer Gadu-gadu: 0
Login tlen: rudi88

Post autor: rudi88 »

jesli chodzi o zdejmowanie to mozna sie pobawic, ale jesli opona jest bezdentkowa to ciezko ja sciagnac z felgi i trzeba uwarzac zeby nie uszkodzic stopki bo wtedy tylko do smieci sie nadaje.
zeby zalozyc oponke bezdentkowa przydaje sie pasta do opon, dzieki niej lepiej sie przeslizgoje po feldze.
ale zakladac samemu to nie radze, chyba ze bedzie to kolo z dentka do przyczepki ktora jezdzi 60 km/h.
i podstawa to dobre wywarzenie kolka, tzn. po jednym ciezarku na strone a nie po kilka jak sie na niektorych wulkanizacjach robi.
PS. pracowalem jakis czas na wulkanizacji wiec wiem co mowie :wink:
zakret, albo bokiem albo wcale
ODPOWIEDZ