przekładnia kierownicza brak sił!

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
Numer Gadu-gadu: 0

przekładnia kierownicza brak sił!

Post autor: skola »

Witam musze mam takie pytanie.

jakiś rok temu regenerowałem sobie sam przekładnie bez wspomagania tzn, wymiana gum, wymiana tulejek w środku by nie bylo luzow, wymiana wszystkich drażkow ( RTS), nowy smar.

Ostatnio auto zaczęło sie dziwnie zachowywać dostalo tak luzu ze stojac w miejscu ruszam sobie kierownica jakeis 2 cm w jedna i druga, kole tylko lekko sie rusza, przy większych prędkościach jest gorzej bo mam wyczuwalny juz luz ze auto od razu nie skreca jak lekko skerece dopiero jak mocniej przekręcę reaguje. Mowie na bank krzyzak, odkrecam go ale na krzyzakach zero luzu moze jakis minimalny ale bylem u mechanika mowi ze na krzyzaku nie ma luzu.

Dzis wlazłem na kanal, zobaczylem ze jest luz na drazku kierowniczym a dokładnie na tej kulce, ale cos jeszcze gorszego zauzwaylem ... bowiem w oslonie gumwej ktora byla nowa i extra szczelna wypłynęła woda w kolorze BRAZOWYm co chyba świadczy ze w przekladni juz zaczyna sie ostra korozja .....

czy to mozliwe wszystko szczelne .... Tu pytanie bawić sie od nowa w regeneracje czy lepiej juz kupic nowa przekładnie za 300 zł ( alledrogo).... juz po prostu brak mi sil na to auto co jedno zrobie to drugie pada ....

czy jak kupie nowa może zrobić dziury w osłonach od spodu ze jakby woda sie dostala to by sobie wypływała aniżeli miala by stac w tych oslonach?
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Re: przekładnia kierownicza brak sił!

Post autor: Banita »

Jakby było szczelne, to by nie było wody. Coś źle poskładałeś. Cudów nie ma.
Awatar użytkownika
buniooo
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Mi16, DS3
Kontakt:

Post autor: buniooo »

PiotrDiesel
Junior
Posiadany PUG: GRD i GTD
Numer Gadu-gadu: 296692

Post autor: PiotrDiesel »

tak jak pisze kolega wyżej cos żle poskładałeł lub pekła guma Ja rebeneruje przekładnie kierownicze zakładam gumy Sasic i niema problemu przez kilka dobrych lat
Awatar użytkownika
MichalKowalski
Junior
Posiadany PUG: 205 cabriolet '94 (TU3MC/Z), 205 Gentry manual '90 (XU9J1), 205 Roland Garros '90 (TU3M)

Post autor: MichalKowalski »

Buniooo,

a ta przekładnia z allegro to podejdzie do 205? Bo nie ma jej na liście.

Pozdrawiam, MK
ODPOWIEDZ