pytanie wahacze

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Sajmon
Junior

pytanie wahacze

Post autor: Sajmon »

chce się dowiedziec czy sworznie w zwykłym pugu silnik tu1m sa wymienne i drugie pytanie czy ciezko sie wymienia łożysko w przednim kole

Prosze zmienic tutul tematu na cos bardziej odzwierciadlające treść tematu... Samo "Pytanie" niewiele mowi. Para
Ostatnio zmieniony 31 lip sob, 2010 8:33 pm przez Sajmon, łącznie zmieniany 1 raz.
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Re: pytanie

Post autor: grzesiek309 »

O sfozniach nie słyszałem 8)7 za to sworznie są niewymienne a cały wahacz kosztuje 50-60zł.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
trekpio88
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
Numer Gadu-gadu: 4204075

Re: pytanie wahacze

Post autor: trekpio88 »

łożysko?? wczoraj to przerabiałem, najlepiej jak se znajdziesz kogoś z prasą hydrauliczną to będziesz miał najgorsze z głowy czyli wybijanie łożyska, a żeby taniej wyszło sam wymontuj zwrotnice i zawieź ją z łożyskiem. ale samemu też można;]
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D

Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)

FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654

VW Obrazek GOLF
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM

Post autor: cyborg »

Lozysk sie nie wbija, ani nie wybija. Za pomoca prasy nie tylko demontaz ale przede wszystkim montaz. Lozysko wbite za pomoca mlota mozna od razu wybic z powrotem i wyrzucic
Sajmon
Junior

Re: pytanie wahacze i łozysko

Post autor: Sajmon »

wiec jak najlepiej wymienic łozysko
Awatar użytkownika
Krzysiek511
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 Green

Post autor: Krzysiek511 »

Zobacz tu: http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... %C5%BCyska
Najlepiej wymienić u mechanika. A jak się uprzesz sam to masz opisane w powyższym linku jak koledzy radzili sobie z posadowieniem łożyska.
cyborg
Uzalezniony

Nie kazdy mechanik korzysta z prasy, tacy "za pol ceny" czesto wala z mlota po lozyskach a potem zwalaja wine na to ze lozysko bylo marnej firmy i huczy..
Powtarzam dla Sajmona, lozyska tylko i wylacznie za pomoca prasy hydraulicznej o odpowiednim nacisku. Oczywiscie operator prasy musi tez myslec przy robocie ale to nie wymaga komentarza..
bacix
Nowicjusz
Posiadany PUG: XL
Numer Gadu-gadu: 8935566

Post autor: bacix »

Mam pytanie-od czego pasuje wahacz do mojego puga 205 1.0 93r. W mojej okolicy ciezko dostać cos konkretnego i musze sie jakos ratowac. Druga rzecz maglownica, te czesci tylko z P205 ?
Awatar użytkownika
zmac
Uzalezniony
Posiadany PUG: 309 gti, 206 gti, 205 cj

Post autor: zmac »

bacix pisze:Mam pytanie-od czego pasuje wahacz do mojego puga 205 1.0 93r. W mojej okolicy ciezko dostać cos konkretnego i musze sie jakos ratowac. Druga rzecz maglownica, te czesci tylko z P205 ?
Wahacze możesz założyc z 205, Visa, C15, a maglownice z wcześniej wymienionych lub 309, 306, zx, xara bez wspomagania tylko musisz założyc drązki kierownicze z 205.
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

cyborg pisze:Lozysk sie nie wbija, ani nie wybija. Za pomoca prasy nie tylko demontaz ale przede wszystkim montaz. Lozysko wbite za pomoca mlota mozna od razu wybic z powrotem i wyrzucic
bez przesady jak tam w swoim wbiłem młotem przejechało już ze 40k km i nic nie wyje :wink:
rozważnie młotem też da rade jak nie bijesz w bieżnie wewnętrzną to nie uszkodzisz tak łatwo łożyska 8)
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Czwórka
Nowicjusz
Posiadany PUG: Group B 205 ;)

Post autor: Czwórka »

rozważnie młotem też da rade jak nie bijesz w bieżnie wewnętrzną to nie uszkodzisz tak łatwo łożyska

Jak wbijasz piastę to musisz prać po wewnętrznej, bo jak przywalisz po zewnętrznej to środek wyleci 8)7

Jak nie robiłeś tego nigdy to oddaj do mechanika, koszt z demontażem i montażem zwrotnicy jakieś 60-70zł i zawsze bezpieczniej wprasować łożysko. (My za tyle robimy i wprasowujemy łożyska!)
Jak sam wymontujesz zwrotnicę to pewnie z 40-50zł za wymianę łożyska będziesz musiał dać.
Awatar użytkownika
vynalazek
Junior
Numer Gadu-gadu: 72175

Post autor: vynalazek »

cyborg pisze:Lozysk sie nie wbija, ani nie wybija. Za pomoca prasy nie tylko demontaz ale przede wszystkim montaz. Lozysko wbite za pomoca mlota mozna od razu wybic z powrotem i wyrzucic
sąsiad przez 20 lat z okładem wymieniał łożyska bez prasy,
nikt nie przyjechał z reklamacją,
tylko sąsiad ma olej... w głowie
nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne...
cyborg
Uzalezniony

Lubie takie dyskusje.. "Szwagier tak robil ze 100 razy i jest dobrze"..
Jezeli zasada jest taka ze tak sie nie robi to nikt nie powinien tak probowac.. To ze kiedys komus sie udalo to nie swiadczy o tym ze tak jest prawidlowo.. Na czerwonym swietle sie nie przejezdza przez skrzyzowanie a kolega raz przejechal i nic sie nie stalo, wiec to znaczy ze mozna tak jezdzic??
W mechanice pojazdowej (jak w kazdej innej dziedzinie) jest pare zasad ktorych nalezy przestrzegac zeby cos zrobic wlasciwie i nie powinno sie z tym dyskutowac.. Ale wiadomo ze nikt nikogo nie zmusi zeby lozyska wciskal na prasie, tym bardziej w swoim samochodzie..
Awatar użytkownika
vynalazek
Junior
Numer Gadu-gadu: 72175

Post autor: vynalazek »

cyborg pisze:Lubie takie dyskusje.. "Szwagier tak robil ze 100 razy i jest dobrze"..
bo szwagier miał olej... w głowie... :D
nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne...
ODPOWIEDZ