wahacz ...
- skola
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
- Numer Gadu-gadu: 0
Re: wahacz ...
tuleje a dokladnie silentblocki wahacza niektorzy to wymieniaja tylko trzeba miec prase albo dobre imadlo ...
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
- trekpio88
- Junior
- Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
- Numer Gadu-gadu: 4204075
no ja miałem te tuleje wymieniane ale może ktoś z was to robił osobiście i ma jakiś łatwiejszy sposób.;]
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D
Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)
FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654
VW GOLF
Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)
FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654
VW GOLF
- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
Mozesz je "wystukac" uzywajac jakiegos sporego mlotka gumowego, najlepiej miec odpowiedniej wielkosci druga tulejke ktora mozesz uzyc jako klin. Uwazaj by nie uszkodzic, nie skruszyc koncowek i odpowiednio prosto i do odpowiedniej dlugosci nabic tuleje. Polecam skoczyc do pierwszego lepszego zakladu gdzie bawia sie metalem , potrzebna jest prasa hydrauliczna i 5 minut zabawy i po sprawie.
- kubas
- Maniak
- Posiadany PUG: rallye
w wahaczu z gti jest prosta sprawa
wklada sie lewarek miedzy te elementy gumowe i poprostu wypycha przetestowalem
wklada sie lewarek miedzy te elementy gumowe i poprostu wypycha przetestowalem
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 1,8D 92r
A macie jakiś dobry patent na wyciąganie wahacza ?
Tzn w jakiejść określonej kolejności, wykręcać, jak podważać itd.
Bo ja zawsze się ostro męczę z tym, ostatnio musiałem wyciągnąć półoś to ponad godzinę walczyłem aby sworzeń wyciągnąć aż skończyło się na tym że wyciągnełem z sanek a potem ze stabilizatora to jakoś wytargałem chama chodź sie lekko wkurzyłem
Tzn w jakiejść określonej kolejności, wykręcać, jak podważać itd.
Bo ja zawsze się ostro męczę z tym, ostatnio musiałem wyciągnąć półoś to ponad godzinę walczyłem aby sworzeń wyciągnąć aż skończyło się na tym że wyciągnełem z sanek a potem ze stabilizatora to jakoś wytargałem chama chodź sie lekko wkurzyłem
Ostatnio zmieniony 30 mar pn, 2009 12:01 pm przez domel, łącznie zmieniany 1 raz.
- kabzik
- Junior
- Posiadany PUG: 205 GL 1.1, 106 Quiksilver 1.4
ja odkręcam od sanek stabilizatora i od zwrotnicy potem podnoszę lewarkiem zwrotnice i jakoś wyskakuje po kombinacjach..
- Bartuś
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 205 GR 1.1 TU1M Magneti Marelli 1992
Ha! Wyjąć to stosunkowo jeszcze nie problem, gorzej go potem włożyć z powrotem:)
205 GR 1.1
TU1M Magneti Marelli
1992
TU1M Magneti Marelli
1992
-
- Uzalezniony
Hmm. Też na to wpadłem aby podnieść zwrotnicę, ale musiałbym miec jakiś mały lewareczek i jeszcze go gdzieś tam wcisnąć bo trochę ciasno. Może warto też ściągnąć koło.
- Bartuś
- Nowicjusz
No ściągasz koło i oryginalny lewarek wkładasz pod ten stalowy walec co w niego śruby mocujące felgę wkręcasz. Tylko uważaj żeby ci lewarek nie wystrzelił!
205 GR 1.1
TU1M Magneti Marelli
1992
TU1M Magneti Marelli
1992
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
"Stalowy walec"?? Chyba nie masz na mysli tarczy hamulcowej?? Jesli tak to swietny sposob zeby ja zwichrowac..
Podstawa przy wyjmowaniu wahacza jest to zeby podeprzec auto z obydwu stron, tzn zeby obydwa przednie kola byly w gorze. Jako pierwszy wysuwamy potem sworzen wahacza ze zwrotnicy, po wyjeciu sruby ze zwrotnicy bierzemy dluga lyzke do opon od ciezarowek albo jakis pret stalowy (dosc gruby, np tzw. "breszke" lub łom;)) i wkladajac miedzy stabilizator a wahacz naciskamy z gory i sworzen sam wychodzi bez problemu. Potem wyjmujemy srube od silentblocka przy sankach a na koncu nakretka stabilizatora i wahacz mamy w dloni
Podstawa przy wyjmowaniu wahacza jest to zeby podeprzec auto z obydwu stron, tzn zeby obydwa przednie kola byly w gorze. Jako pierwszy wysuwamy potem sworzen wahacza ze zwrotnicy, po wyjeciu sruby ze zwrotnicy bierzemy dluga lyzke do opon od ciezarowek albo jakis pret stalowy (dosc gruby, np tzw. "breszke" lub łom;)) i wkladajac miedzy stabilizator a wahacz naciskamy z gory i sworzen sam wychodzi bez problemu. Potem wyjmujemy srube od silentblocka przy sankach a na koncu nakretka stabilizatora i wahacz mamy w dloni
- levis
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 406 3.0 V6 / Aprilia SXV 450
Najlatwiej to chyba zaopatrzyc sie w urzadzenie do zdejmowania sworzni kulowych ?
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Nie bardzo takim urzadzeniem, mozna uszkodzic gumowa oslone sworznia
-
- Uzalezniony
Pozatym tam raczej nie ma miejsca bo jest gniazdo sworznia, a ze 2 cm wyżej juz przegub półosi.
trzebaby mieć jakieś miko-urządzonko do tego. No i osłone sworznia mozna uszkodzić.
Ale do ściagania sworznia od drążka kierowniczego przy zwrotnicy to ok.
trzebaby mieć jakieś miko-urządzonko do tego. No i osłone sworznia mozna uszkodzić.
Ale do ściagania sworznia od drążka kierowniczego przy zwrotnicy to ok.
levis pisze:Najlatwiej to chyba zaopatrzyc sie w urzadzenie do zdejmowania sworzni kulowych ?
- Bartuś
- Nowicjusz
No to przecież nie podnosisz auta za tarczę. Najpierw podnosisz auto, podobno najlepiej z dwóch stron chociaż ja nie odczułem różnicy, stawiasz na jakichś klockach, potem wkładasz lewar. Ale przecież nie pod tą część tarczy po której klocki jeżdżą tylko pod ten występ co łożysko w nim siedzi i podnosisz ostroznie z 5 cm żeby ci zwrotnica przy robocie nie przeszkadzała. Co ty chcesz tam przegiąć, zwrotnicę na łożysku?cyborg pisze:"Stalowy walec"?? Chyba nie masz na mysli tarczy hamulcowej?? Jesli tak to swietny sposob zeby ja zwichrowac..
205 GR 1.1
TU1M Magneti Marelli
1992
TU1M Magneti Marelli
1992
To stabilizator na silenblockach prezy.levis pisze:Najlatwiej to chyba zaopatrzyc sie w urzadzenie do zdejmowania sworzni kulowych ?