Bębny - zdjęcie tylnych kół

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Re: Bębny - zdjęcie tylnych kół

Post autor: dzikson »

Z dzisiejszych ćwiczeń praktycznych...
Około pół roku po założeniu bęben zszedł bez większych nalegań z mojej strony. Przez wspomniany wcześniej otwór po śrubie mocującej koło widać akurat zębatkę samoregulatora, zatem po założeniu bębna długim a cienkim śrubokrętem przy współudziale młotka można rozkręcić samoregulator, a więc rozeprzeć szczęki. Uderzając w zębatkę można nią kręcić tylko w jedną stronę (rozpierać szczęki), jeśli zatem zrobi się to zbyt ambitnie, nie ma odwrotu - pozostaje zdjąć bęben i zacząć raz jeszcze.
Tak mi się wydaje po dzisiejszych udanych manewrach :wink:
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: cyborg »

Co do zdejmowania bebnow i opisu w Etzoldzie-radze wszystkim czytac dokladnie. W szczekach jest taki kolek rozprezny ktory po prostu nalezy wybic cienkim pretem ze szczeki wlasnie przez otwor sruby kola. Dokladnie jest to opisane i sa rysunki, trzeba tylko miec dobra lampe i troche rozumu zeby to zrobic. U mnie po wybiciu tych kolkow piasty zeszly bez wiekszych problemow mimo ze mialy juz ranty od szczek. W innym systemie hamulcow(juz nie pamietam czy Girling czy Bendix) nie wybija sie kolka tylko naciska taka blaszke i szczei sie cofaja. A co do krecenia kolkiem samoregulatora (tym sposobem tez mozna popuscic szczeki) mozna to zrobic w prosty sposob ale w 2 osoby-jedna siedzi w aucie i naciska hamulec nozny, a druga cienkim srubokretem kreci ta zebatka w ktora strone chce (po odpowiednim manewrowaniu ta blaszka od samoregulatora)-oczywiscie przez otwor w piascie. Po obejrzeniu o co tam chodzi kazdy da sobie rade.. Powodzenia!
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: domel »

DOkładnie jest kołek (coś jak nit)
Mi się zerwał sam bez wybijania jak mocno ściągałem bęben.
Ale polecam go jednak ręcznie wybić
ODPOWIEDZ