Zbyt mocne dokręcenie śrub kół może mieć niepożądane skutki?
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 1,8D 92r
- Numer Gadu-gadu: 0
Re: Zbyt mocne dokręcenie śrub kół może mieć niepożądane skutki?
Dodam, że za najprostszą "wiejską" wersję klucza dynamometrycznego może służyć klucz + waga sprężynowa . np. coś
takiego czy innego
Na pewno nie jest dokładna metoda ale pozwoli mniej więcej się zorientować jakim momentem dokręcamy czy jaki mamy max moment w łapkach
W przypadku 90Nm na końcu ramienia 1m wieszamy wagę i ciągniemy za nią aby na skali nie przekraczać ok 9kg.
Ale najlepiej oczywiście kupić dobry klucz
takiego czy innego
Na pewno nie jest dokładna metoda ale pozwoli mniej więcej się zorientować jakim momentem dokręcamy czy jaki mamy max moment w łapkach
W przypadku 90Nm na końcu ramienia 1m wieszamy wagę i ciągniemy za nią aby na skali nie przekraczać ok 9kg.
Ale najlepiej oczywiście kupić dobry klucz
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
sebek a gdzie ty masz sruby aluminiowe w peugeocie ?Sebek pisze:Ja miałem. Ukręciłem kilka śrub aluminiowych peugeotowych i łepek zostawał mi w kluczu, było też tak że pozrywałem gwint w nowych bębnach jednym słowem masakra..
-
- Junior
- Posiadany PUG: :( ni mo :(
- Numer Gadu-gadu: 2667907
czyli ja stając na swoim 40 centymetrowym kluczu ( długiego mam nie :D) dokręcam momentem ok 300N? (waże 70kg)
To powinno dać odpowiedz w kwesti zbyt mocnego dokręcenia i niepożądanych następstw:D
To powinno dać odpowiedz w kwesti zbyt mocnego dokręcenia i niepożądanych następstw:D
- KrakerSx
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland Garros 92'
- Kontakt:
Mój sąsiad mechanik (40lat w zawodzie) gdy sie dowiedział że urwałem 2 śruby od koła, przy odkręcaniu, to wyraził wielkie zdziwienie i powiedział że nigdy nie widział żeby ktoś urwał zdrową śrubę koła przy odkręcaniu . Ja dokręcam kluczem może długość 25cm + rurka z 70cm, tak dla pewności
http://www.KrakerSx.peugeot205.pl
Roland Garros 92'
Roland Garros 92'
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 1,8D 92r
No lepiej nie dokręcać kół na chama. Dlatego staram się nie stawać na kluczu , tylko dokręcam klucz siłą ręki i ewentualnie na koniec trochę nogą przycisnę . Ale bez skakania na 1m kluczu bo to już przesada.
Kurczę ja też nigdy nie słyszałem o urwaniu takiej śruby od koła, przecież to solidna stal i to chyba z 10mm a nie jakaś śrubeczka 5-6mm
Kurczę ja też nigdy nie słyszałem o urwaniu takiej śruby od koła, przecież to solidna stal i to chyba z 10mm a nie jakaś śrubeczka 5-6mm
Ostatnio zmieniony 13 gru sob, 2008 1:08 pm przez domel, łącznie zmieniany 1 raz.
- KrakerSx
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland Garros 92'
- Kontakt:
A nie wiem czy nie 12mm ma średnice =). Podejrzewam że urwała sie dlatego iż sa wyrobione w feldze te otwory na łeb śruby i za głęboko wlazło i już nie chciało wyjść
http://www.KrakerSx.peugeot205.pl
Roland Garros 92'
Roland Garros 92'
- levis
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 406 3.0 V6 / Aprilia SXV 450
Ja tam dokrecam na wyczucie i w sumie sluch. Jak sruba zrobi taki charakterystyczny dzwiek trrrrrrryyyyytttt, tzn ze dobrze dokrecona
- Bartuś
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 205 GR 1.1 TU1M Magneti Marelli 1992
No śrubę jak jest zdrowa, poza tym ona wchodzi w stalowy bęben, to wszystko jest dość tęgie i raczej nie ma ch... żeby to ukręcić:P W każdym razie nie siłami którymi dysponujemy. Z tego co kiedyś słyszałem to chodzi o te stożki w feldze w które wchodzi łeb śruby. Jak dokręcać za mocno to one sie rozbijają i śruba coraz mniej trzyma... A z resztą wulkanizator mówił że tylko w tico trzeba uważać jak się koła przykręca:P
205 GR 1.1
TU1M Magneti Marelli
1992
TU1M Magneti Marelli
1992
- TO-MI
- Maniak
- Posiadany PUG: XU9J4
- Numer Gadu-gadu: 604584106
jak sie ktoś bardzo uprze i z 90 kilo skacze po kluczu z 30 cm ramieniem to wszystko jest możliwe
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..?
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207