Dziwne drgania kierownicy :(

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Awatar użytkownika
smiechoo
Junior
Posiadany PUG: XS 1.4 TU3M ---> TU3S + LPG
Numer Gadu-gadu: 5774709

Re: Dziwne drgania kierownicy :(

Post autor: smiechoo »

Kamkiler pisze:
pszemeq pisze:Niewazne ze brembo, zakładałem kiedys brembo gościowi do mondeo, nówencje, po 3 dniach przyjechał że coś bije, okazało się że zwichrowały sie tarcze, objawy podobne, gwarancja, przyjechały takie same gość pojeździł przyjechał po kilkudzieśęciu tyś. na wymiane klocków, pytam jak tarcze, mówi że wszystko ok i nic już nie bije. Tak więc niema regóły i moze sie to dziać niezaleznie od firmy.

Pracując jakiś czas temu w Autoryzowanej stacji Skody,bardzo często auta po wymianie tarcz na Brembo wracały po niedługim czasie z problemem bijącej kierownicy .Wymiana tych tarcz na nowy inne rozwiązywała problem. Tak więc problem z tarczami brembo nie jest wyssany z palca i zdarza się dosyć często. Osobiście polecam ATE , w miarę tanie, a nigdy nie było problemów.

o tarczach ate tez slyszalem same pozytywne opinie ale tatus mi zakupil brembo wiec nie narzekalem :P
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719

Post autor: Kamkiler »

Pisałeś,że bicie od tarcz obiawia się dop przy 150km/h, nie koniecznie .... wszystko zależy jak bardzo są zwichrowane .Problem może też wystąpić tak jak pisałeś przy wybitym drążku lub końcówce drążka kierowniczego,ale tego nie odczujesz na pedale hamulca
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
Awatar użytkownika
smiechoo
Junior

no i nie odczuwam bicia na pedale hamulca tak wiec jedno wykluczone poza tym cos mi stuka z przodu z prawej strony w zawieszcze jak narazie wszystko wskazuje na ten drazek kierowniczy...
Awatar użytkownika
palpio
Junior
Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
Numer Gadu-gadu: 587970

Post autor: palpio »

Smiechoo nie zawsze bicie tarcz objawia się pulsowaniem na pedale hamulca pisałeś że zaciski ci czasami blokują więc jeśli masz krzywą tarczę i nie odbijający zacisk to telepanie zwiększa się z ilością przejechanych km do tego mały luz na drążku i trzepie kierą aż jej się ręką nie da utrzymać. A czy np jak stoisz w korku i podjeżdzasz powoli parę kroków nie masz wrażenia jakby asfalt był krzywy i autko przeaskakiwało z koła na koło?
Awatar użytkownika
bananowiec
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 CTI TURBOGNÓJ , 205 1.8 dturbo forever
Numer Gadu-gadu: 4940298
Kontakt:

Post autor: bananowiec »

palpio pisze: A czy np jak stoisz w korku i podjeżdzasz powoli parę kroków nie masz wrażenia jakby asfalt był krzywy i autko przeaskakiwało z koła na koło?
Możesz coś więcej na ten temat powiedzieć? U mnie tak jest i nie mogę dojść o co chodzi :/

Smiechoo - co do trzepania kierownicą sprawdził bym jeszcze czy nie są wytłuczone gniazda sworznia wahacza na zwrotnicy oraz gumy stabilizatora.
Awatar użytkownika
palpio
Junior
Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
Numer Gadu-gadu: 587970

Post autor: palpio »

Bananowiec skoro u siebie masz taki objaw to masz którąś piastę krzywą lub wywalone łożysko w kole
Awatar użytkownika
smiechoo
Junior

cala zwiecha oprocz drazkow byla wymieniana przed zima ;)

co do takiego zachowania w korku to tego nie zauwazylem ale mam taka ze przy bardzo niskich obrota silnika jjak juz by sie mial dlawic telepie mi cos w prawym kole a czasami mam wrazenie ze po wjechaniu w dziure jakby auto zmienia mi kierunek jazdy jakby tylko jedena strona i jest odczuwalny wtedy luz w kierownicy...

Sluchajcie chlopaki dzisiaj mialem kolejna stluczke no jaja jak berety mowie wam haha! W to samo miejsce co w poprzedniej udezyla mnie babka... :/ z pierwszej stluczki dostaje 500 zl najprawdopodobnie z drugiej tyle samo dostane wiec polowe siana juz bede mial na projekt ze 106 ( nowsza i trwalsze zawieszenie ma od 205 bynajmniej z przodu ) :D
Awatar użytkownika
bananowiec
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 CTI TURBOGNÓJ , 205 1.8 dturbo forever
Numer Gadu-gadu: 4940298
Kontakt:

Post autor: bananowiec »

palpio pisze:Bananowiec skoro u siebie masz taki objaw to masz którąś piastę krzywą lub wywalone łożysko w kole
Jest to raczej nie możliwe, ponieważ wymieniałem obydwie zwrotnice razem z piastami, oraz zmieniałem łożyska kół :/
babelo
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: babelo »

A łożysko podporowe prawej półosi ?
Awatar użytkownika
maciooo
Junior
Posiadany PUG: 205 indiana
Numer Gadu-gadu: 7075900
Kontakt:

Post autor: maciooo »

przy łożysku podporowym (moim skromnym zdaniem) objawy będą dostrzegalne przy ciut większej prędkości - półoś musi mieć prędkość żeby wibracje przeniosły się na auto. tak mi się zdaje. u mnie w ogóle wybite łożysko podprowe nie dawało objawów do mementu kiedy się przytarło i zaczeło hałasować. tak z autopsji :)
Awatar użytkownika
smiechoo
Junior

takie male ot wprowadze :D

pan rzeczoznawca wczoraj mnie nawiedzil i sprawdzal blachy miernikiem i co sie okazalo, ze oprocz maski ktora malowalem wszystkie blachy maja orginalny lakier _O_ ale wypas :D

tak troche sie pochwalilem :P

co do tematu okazalo sie ze drazek kierowniczy sie rozwalil bo jak mamie pozyczylem auto to wjechala w dziure i od tamtej pory tak jest :/ wkoncu sie przyznala
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
Kontakt:

Post autor: Pluto »

A więc miałem racje 8)
Opel Vectra 1.6 75KM '91 -> Peugeot 205 Look 1.1 60KM '91 Obrazek -> Peugeot 106 Hasseröder 1.4 75KM '98 Obrazek @ Peugeot 106 Hasseröder 1.6 105KM '98 Obrazek
Awatar użytkownika
smiechoo
Junior

tak i ja tez mialem takie rpzeczucie

dzieki za pomoc :)
mateon
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205
Numer Gadu-gadu: 464582

Post autor: mateon »

Mam bardzo podobny problem powyżej 110 km/h trzęsie mi całym samochodem niemiłosiernie niczym miał bym odkręcone koło,wszystko się zaczęło od momentu jak wymieniłem półosi tą dłuższą czy jest możliwe żebym przy zakładaniu ją uszkodził??
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719

Post autor: Kamkiler »

łożysko oporowe ?
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
ODPOWIEDZ