ABS

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Awatar użytkownika
wasia
Junior
Posiadany PUG: green
Numer Gadu-gadu: 0

ABS

Post autor: wasia »

Myślałem już nad pozbyciem się mojego puga (powiększa się rodzinka a jak wiadomo 205 nie jest ani zbyt pojemny ani zbyt bezpieczny). Jednak to fajne autko i myślę o zostawieniu go tylko chciałem go trochę ubezpiecznić. Nic o abs nie znalazłem (może za krótkie słowo) ale wiem że są 205 z abs. Moje pytanie - ile taka zabawa może wynieść, czy potrzebne są części z 205 czy może być z czegoś innego? Przerabiał ktoś ten temat?
1988 1.4 = 60 leżących ;) koni

http://www.wasia.205.pl
Awatar użytkownika
martinop
Uzalezniony
Posiadany PUG: Peugeot 107

Re: ABS

Post autor: martinop »

Ja bym się nie bawił we wkładanie używanego abs-u. Za duży koszt, za dużo przeróbek, brak zapewnienia że bedzie spełniac swoją funkcję. Lepiej sprzedaj swojego i kup jakiegoś gentry.
Awatar użytkownika
d_ARC
Uzalezniony
Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
Numer Gadu-gadu: 2897169
Kontakt:

Post autor: d_ARC »

Rzeczywiście sporo z tym zachodu. Musisz mieć komputer z wiązką, czujniki, pompę ABS, zmienić półosie prawdopodobnie też zwrotnice i tylne wahacze (zwykle mają otwór do mocowania czujnika). Koszt części raczej powyżej 750PLN, co więcej raczej trudno je dostać. No i jeszcze masę roboty przy tym i niekoniecznie będzie działać...
Jeśli już to kupić cały zestaw z auta w którym możesz mieć pewność, że ABS działał. Półosie, zwrotnice, tylne wahacze raczej tylko z 205. Resztę możesz próbować dobrać z innych aut. Najlepiej jeśli będziesz miał nry części montowanych w 205. Kompa z wiązką i pompę mam z BXa, więc w razie czego pisz na PW. Powodzenia :)

Może lepiej zrobić porządnie seryjne hamulce i poćwiczyć - wprawna noga i dobry refeks działają lepiej niż jakikolwiek automatyczny pilot :mrgreen:
Awatar użytkownika
Przecinak
Junior

Post autor: Przecinak »

Bede mial caly zestaw ABS'u z 205 bo wymontowalem ze swojego. Czyli pompe, wiazke, czujniki i ewentualnie polosie ale mozna tylko zmienic przeguby zew. na wersje pod ABS (100zl/szt.). Cena bez polosi jakies 400zl
Peugeot 205 GRIFFE :) Sliczny zielony i z sercem lwa :)
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak
ODPOWIEDZ