Witam. Zabieram się za przywrócenie do życia tylnych hamulców...obecnie są tylko symbolicznie
Raz mi się udało przejść przegląd, ale diagnosta drugi raz oczu nie przymknie...
Prosze o poradę jaki zestaw części zebrać do wymiany i chętnie jeszcze wskazanie źródeł zakupu (raczej online). Jakiś przybliżony koszt imprezy?
Nie bardzo mi się uśmiecha wymiana bębnów, ale pewnie diabeł ukaże się w całości po rozebraniu.
aha....i czy pomiędzy modelami i rocznikami mogą być jakies różnice średnic/wielkości? Mam '91 benzyna 1,1
KOMPLEKSOWA NAPRAWA HAMULCÓW TYŁ - porady przyjmę
- skola
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
- Numer Gadu-gadu: 0
Re: KOMPLEKSOWA NAPRAWA HAMULCÓW TYŁ - porady przyjmę
powiem tak po wymianie prawie wszystkiego z tyłu nadal sa słabe ....
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
Ja wymieniłem wszystko i dalej są słabe więc zabieram sie za regeneracje pompy
- misha84
- Junior
- Posiadany PUG: peugeot 205 SR 1.1
- Numer Gadu-gadu: 7499780
Ja wymieniłem oba cylinderki z tyłu (z jednego sie lało) wyczyściłem z rdzy i lekko posmarowałem ten mechanizm ręcznego co jest w bębnie i ręczny jest super. Co dziwne bo z tego co czytałem to ręczny w pugach z bębnami z tyłu nigdy nie działały tak jak powinny a u mnie lux - jak zaciągnę to oba koła stają w miejscu czy to na asfalcie czy gdziekolwiek. Nie wiem jak z hamulcem nożnym jeżeli chodzi o tył bo nie byłem jeszcze od tego czasu na przeglądzie ale chyba jest dobrze.
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Ja przy okazji regeneracji belki w ubieglym roku zrobilem sobie hamulce. Wmienilem szczeki (wez najlepiej stare do sklepu bo wystepuja Girlingi i Bendixy), komplet tych sprezynek i zabezpieczen (nieduzy koszt, niecale 20 zl za komplet), linki recznego, odcinki przewodow od wezyka do cylinderka, odpowietrzniki. Cylinderki mi lekko ciekly ale kupilem same komplety naprawcze (tzn nowe gumki do cylinderkow) i jak do tej pory jest ok, bebny dalem przetoczyc tokarzowi bo nie byly jeszcze mocno zuzyte, do tego nowe lozyska, wszystko wyczyscilem, te "tarcze" do ktorych wszystko sie przykreca pomalowalem Hameritem (tak samo jak cala belke), nasmarowalem, zlozylem i po dwudniowej walce z przedziwnymi samoregolatorami hamulce sa juz od ponad roku(35 kkm)
Aha, radze dobrze posmarowac linki recznego przed zamontowaniem, mi jedna zaczela skrzypiec strasznie po jesiennych deszczach (mimo ze byla nowa) ale po dokladnym przesmarowaniu przestala.
Co do kosztow-szczeki cos ok. 50 zl/obydwa kola, sprezynki chyba 19 zl/kolo, przewody miedziane chyba ok 15-20 zl za obydwa (stare ci sie na 99% ukreca bo sa stalowe), kpl naprawcze cylinderkow ok 15 zl/sztuke (cylinderek ok 50-60 zl), lozyska chyba 50 zl/obydwa, przetoczenie bebnow to juz zalezy od tokarza (ok 20-30 zl/obydwa), linki recznego nie pamietam ale chyba ok 20-30 zl/sztuke, odpowietrzniki grosze..Calosc policz sobie sam w zaleznosci co chcesz/musisz wymienic
Aha, radze dobrze posmarowac linki recznego przed zamontowaniem, mi jedna zaczela skrzypiec strasznie po jesiennych deszczach (mimo ze byla nowa) ale po dokladnym przesmarowaniu przestala.
Co do kosztow-szczeki cos ok. 50 zl/obydwa kola, sprezynki chyba 19 zl/kolo, przewody miedziane chyba ok 15-20 zl za obydwa (stare ci sie na 99% ukreca bo sa stalowe), kpl naprawcze cylinderkow ok 15 zl/sztuke (cylinderek ok 50-60 zl), lozyska chyba 50 zl/obydwa, przetoczenie bebnow to juz zalezy od tokarza (ok 20-30 zl/obydwa), linki recznego nie pamietam ale chyba ok 20-30 zl/sztuke, odpowietrzniki grosze..Calosc policz sobie sam w zaleznosci co chcesz/musisz wymienic
Ostatnio zmieniony 11 wrz czw, 2008 10:44 am przez cyborg, łącznie zmieniany 1 raz.
- wasia
- Junior
- Posiadany PUG: green
Potwierdzam wypowiedzi poprzedników. U mnie ze starego układu zostały tylko przewody hamulcowe a różnica po wymianie jest taka, że... przy hamowaniu piszczy (a wcześniej było cicho) . Poza tym na ręcznym da się zblokować koła (wcześniej fura tylko zwalniała).