Elektryczna pompa wspomagania
Elektryczna pompa wspomagania
Witam!
Parę tygodni temu padło mi wspomaganie, sprawdziłem czy to wina płynu, ale kolor i ilość były OK! Po "odnalezieniu" pompy (na dole z boku chłodnicy od strony kierowcy) okazało się że jest ELEKTRYCZNA, mój bolid to 1.8d. Chciałbym się dowiedzieć jak można sprawdzić czy to wina pompy i jak to zdiagnozować. Szukałem na allegro i do 205-tki znalazłem tylko hydrauliczne napędzane paskiem, jeśli padła pompa to jaki zamiennik by pasował?
Pozdrawiam!
Parę tygodni temu padło mi wspomaganie, sprawdziłem czy to wina płynu, ale kolor i ilość były OK! Po "odnalezieniu" pompy (na dole z boku chłodnicy od strony kierowcy) okazało się że jest ELEKTRYCZNA, mój bolid to 1.8d. Chciałbym się dowiedzieć jak można sprawdzić czy to wina pompy i jak to zdiagnozować. Szukałem na allegro i do 205-tki znalazłem tylko hydrauliczne napędzane paskiem, jeśli padła pompa to jaki zamiennik by pasował?
Pozdrawiam!
-
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
Re: Elektryczna pompa wspomagania
Za mało informacji.
Padło wspomaganie- część elektryczna czy mechaniczna, napięcie dochodzi do silnika?
Zapewne gdzieś jest bezpiecznik -sprawdź.
Zapytaj elektryka samochodowego.Nowoczesne warsztaty wykonują tego rodzaju naprawy.
Może to szczotki , ewentualnie elektronika sterująca silnikiem.
Pompy wspomagania można regenerować.
Padło wspomaganie- część elektryczna czy mechaniczna, napięcie dochodzi do silnika?
Zapewne gdzieś jest bezpiecznik -sprawdź.
Zapytaj elektryka samochodowego.Nowoczesne warsztaty wykonują tego rodzaju naprawy.
Może to szczotki , ewentualnie elektronika sterująca silnikiem.
Pompy wspomagania można regenerować.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
Slyszalem ze jak sie ma wspomaganie ktore nie dziala to kierownica chodzi jeszcze ciezej niz w wersjach BEZ wspomagania. Prawda to ?
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
prawda bo przelozenie jest mniejsze niz w wersji bez wspomagania.
W trasie ujdzie ale po mieście tragedia.... trening przedramion z głowy
Na dniach wybieram się do mechanika zobaczymy co z tego będzie bo sam za wiele nie zdziałam.
Na dniach wybieram się do mechanika zobaczymy co z tego będzie bo sam za wiele nie zdziałam.
Mam Puga 1.8d bez wspomagania no i jest to troche meczące zwłaszcz jak chce sie ostro skręcic na małym odcinku. Czy dałoby się załozyc wspomaganie i ile by mnie to kosztowalo??
z góry dzieki za odp
z góry dzieki za odp
-
- Junior
- Posiadany PUG: na razie szukam gentry....
- Numer Gadu-gadu: 2046824
trochę odkopę temat bo mam podobne pytanie co koleżka wyżej ,czy da się założyć wspomaganko do autka które wcześniej go nie miało ?? a dokładniej to chodzi tu o wersję open, więc jak ??
-
- Junior
ilu mniej więcej $$ ?? no i czy da się to założyć w domowych warunkach czy trza z tym gnać do jakiegoś śpeca??
Kompletne sprawne wspomaganie to ok 300zl +pasek +mocowanie alternatora+plyn.
400 jak zakladasz sam. Mozna to zrobic w domu.
400 jak zakladasz sam. Mozna to zrobic w domu.
-
- Junior
hmmm.. nie jest tak tragicznie z ceną ale wiadomo mogło by być taniej no ale mniejsza z tym , jak będę miał już wszystkie częsci w domu to obawiam się że nie za bardzo będe wiedział od czego tu zacząć , może istnieje jakiś schemat instalacji tego wspomagania chociaz wujek google nic nie znalazł konkretnego jeśli móglby ktoś podać uproszczoną instrukcję co po kolei zrobić to bylbym, wdzięczny bo z tego co kiedyś czytalem na forum to ktoś się podjął takiej operacji tylko teraz już nie mogę znalesć tego tematu
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
Do silnika xu wlozyc jest bajecznie prosto jesli masz wszystkie elementy. co do wezy to z tego co pamietam to w maglownicy gwinty koncowek sa inne dla kazdego wiec nie zamienisz. Mialem gdzies schemat moze mi sie uda znalesc to wklejebullet666 pisze:hmmm.. nie jest tak tragicznie z ceną ale wiadomo mogło by być taniej no ale mniejsza z tym , jak będę miał już wszystkie częsci w domu to obawiam się że nie za bardzo będe wiedział od czego tu zacząć , może istnieje jakiś schemat instalacji tego wspomagania chociaz wujek google nic nie znalazł konkretnego jeśli móglby ktoś podać uproszczoną instrukcję co po kolei zrobić to bylbym, wdzięczny bo z tego co kiedyś czytalem na forum to ktoś się podjął takiej operacji tylko teraz już nie mogę znalesć tego tematu
- _GTI_
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: GTI
- Numer Gadu-gadu: 0
Najwiekszy problem przy wkladaniu wszystkiego do samochodu to montaz maglownicy - trzeba opuscic sanki (mozna tez wyjac silnik ) zeby weszla.
Chociaz tak naprawde to znalezienie maglownicy w wersji ze wspomaganiem w dobrym jest o wiele trudniejsze.
Schemat ukladu byl juz wklejany w jednym z podobnych tematow.
Chociaz tak naprawde to znalezienie maglownicy w wersji ze wspomaganiem w dobrym jest o wiele trudniejsze.
Schemat ukladu byl juz wklejany w jednym z podobnych tematow.
-
- Junior
no wiem że coś takiego było bo też to widziałem tylko wtedy nie byłem zainteresowany tym zbytnio a teraz jestem ale znowuż tematu nie mogę odnaleść albo szukajka szwankuje albo temat został usunięty