stukanie (koła), długość śrub
- wasia
- Junior
- Posiadany PUG: green
- Numer Gadu-gadu: 0
stukanie (koła), długość śrub
Przyszła zima i wymieniłem dziś koła na zimówki. Efekt - przy skręcaniu w prawo coś stuka/szoruje, w lewo jest ok. Trochę jakby poszła półoś.Półoś raczej nie poszła bo na letnich było ok (poza tym była wymieniana niedawno). Pytanie jest takie: Czy jak pójdzie półoś to w zakręcie stuka tylko przy dodawaniu gazu czy na luzie też (u mnie na luzie też stuka) i 2 pytanie - podejrzewam że to śruby (kupiłem nowe bo stare zgubiłem) - jaka jest długość oryginalnej śruby do stalówek do 205 (chodzi mi o część wchodzącą w koło). Czy za długie śruby mogą powodować stukanie/szorowanie?
- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
Re: stukanie (koła), długość śrub
Moze temat z FAQ pomoze http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.php?t=181
- wasia
- Junior
Temat jest o wahaczach i półosiach. Wymieniłem u siebie to wszystko wiosną. Dziś rano na letnich nic się nie działo a po założeniu zimówek na pierwszym zakręcie już tarło. Mało prawdopodobne żebym uszkodził zawieszenie podczas wymieniania kół.
- Wojtek
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 206. 1.4 XT
- Numer Gadu-gadu: 2478139
hmm mi też stuka półoś i szykuje się do wymiany, jak wcisnę w zakręcie sprzegło to przestaje skutać, tak samo na luzie, to pewnie coś innego.
BTW gdzie dostałeś półoś do leżaka ?
BTW gdzie dostałeś półoś do leżaka ?
-
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 CTi
- Numer Gadu-gadu: 2422735
podaj rozmiar opon i felg przed i po wymianie - możliwe że trafiłeś na ferelną półoś - chodzi o ułożenie półosi względem zawieszenia - może być na jednej wysokości tak że nie stuka, a na innej już tak...
Sprawdź też czy masz dobrze skręcone koła - źle skręcone mają prawo wydawać takie dźwięki aż do czasu pogubienia wszystkich śrub
Sprawdź też czy masz dobrze skręcone koła - źle skręcone mają prawo wydawać takie dźwięki aż do czasu pogubienia wszystkich śrub
Zdjęcia CTI: http://jarmarek.205.pl
- wasia
- Junior
Te same felgi i opony miałem w zeszłym roku i nie było problemu (nawet koła są na tych samych miejscach co rok temu). Zmieniły się tylko śruby - cholera mnie bierze z tym samochodem - władowałem w niego 5x więcej kasy niż jest wart i już widziałem światełko w tunelu (od 3 mies nic się nie pierdzieliło ) a tu znowu dupa . Co do półosi do leżaka to dostałem w lokalnym sklepie ale chyba regenerowane (250 zł/szt) - jedną ukręciłem na pierwszym zakręcie po wyjeździe od mechanika . Sprawdzę to dokręcenie ale to raczej nie to.
- skola
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
a jakie śruby kupiłeś? Do zwykłych stalówek jest śruba ze stożkiem, do felg stalowych lecz z naszych pugów potrzeba śrub z płaskim łbem ....
Moim zdaniem w tym tkwi problem ja jak miałem to miałem śruby o długości około 6 cm.
Co do wsadzania kasy też wsadziłem już sporooo niż jest wart a efektu jak nie ma tak nie ma bo ciągle coś nowego się psuje ....
Moim zdaniem w tym tkwi problem ja jak miałem to miałem śruby o długości około 6 cm.
Co do wsadzania kasy też wsadziłem już sporooo niż jest wart a efektu jak nie ma tak nie ma bo ciągle coś nowego się psuje ....
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
- wasia
- Junior
No właśnie kupiłem stożki. Facetowi w sklepie mówiłem że wydaje mi się że były okrągłe końcówki ale on twierdził że do 205 są stożki. Sprawdzę to jak tylko naprawię koło (opona poszła w cholerę i jakieś 2 km ze sporym obciążeniem przejechałem praktycznie na feldze - może to była przyczyna)
- wasia
- Junior
Jednak to nie półosie - jak na przód założyłem z powrotem letnie koła, to stukania nie było. Poprzycinałem śruby i teraz jest git .