Śruby do felg aluminiowych - które rozwiązanie wybrać?

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
agakg

Śruby do felg aluminiowych - które rozwiązanie wybrać?

Post autor: agakg »

Witam wszystkich. No i przyszła wiosna. Narazie tylko ta kalendarzowa, ale i za oknem ostatnie śniegi topnieją. Właśnie dostałam od męża do mojego CJ-ta cztery felgi aluminiowe a do tego komplet nowych letnich opon. No i pojawił się (mąż mówi, że chwilowy) problem. Mianowicie moje śruby od felg stalowych nie pasują. Są za krótkie a po drugie podobno do takich felg Peugeot wymyślił jakieś śruby z podkładką (tak mi tłumaczy). Już wiem jak one wyglądają i wiem że są dwa rodzaje z pogrubieniem i bez (do nowszych i starszych felg). Mój mąż po czytaniu waszego ( w sumie to naszego) forum powiedział, że możemy albo kupić komplet takich śrub (16 szt po około 9 zł za sztukę) albo bawić się w przeróbkę. Wg niego są dwa rozwiązania. Jedno (skoro i tak muszę kupić komplet dłuższych stożkowych śrub) to zakub dłuższych śrub następnie stoczyć je na tokarce na płasko zakup takich podkładek i będzie "prawie" jak oryginał. Drugim rozwiązaniem ma być przygotowanie gniazd pod śruby w feldze na "wytaczarce" (czy jakoś tak) pod śruby stożkowe. I w związku z tym mam do was użytkowników Peugeotów pytanie: które rozwiązanie uważacie, że było by lepsze? Na koniec dodam że wiedza moja na ten temat jest stopniowo zdobywana od niego i jeszcze nie jestem specjalistką od samochodów (jeszcze). Poniżej foto opisywanych felg. Pozdrawiam Agnieszka.
Załączniki
25032010(002).jpg
25032010(001).jpg
25032010.jpg
robson
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Śruby do felg aluminiowych - które rozwiązanie wybrać?

Post autor: robson »

Ja osobiście kupiłbym dłuższe z podkładką,po co poprawiać fabryke,ale to moje zdanie,a felgi są ładne ,jakieś dekielki są :W
agakg

A są. Jest wszystko kompletne w miarę dobrym stanie.
Załączniki
25032010(003).jpg
Awatar użytkownika
bananowiec
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 CTI TURBOGNÓJ , 205 1.8 dturbo forever
Numer Gadu-gadu: 4940298
Kontakt:

Post autor: bananowiec »

Powiem tak...
Szukaj śrub z płaską podkładką, bo można je kupić już za 70zł za komplet.Spróbuj założyć temat w dziale "kupię", a na pewno znajdzie się chętny żeby Ci takie odsprzedać.Przekopuj też allegro.
Myślę, że nie warto bawić się w przerabianie śrub i gniazd w felgach, bo w końcu od tego zależy też Twoje bezpieczeństwo.
PiotrDiesel
Junior
Posiadany PUG: GRD i GTD
Numer Gadu-gadu: 296692

Post autor: PiotrDiesel »

do felg aluminiowych peugeota przychodza sruby z plaska podkladka nieprzeszkadza czy sa ze zgrubieniem czy bez Do tego rodzaju felg mozna zastosowac sruby ze stozkiem ale po dluzszym czasie zapieka sruby Testowane bomam 3 komplety takich felg Wybralbym opcje kupna oryginalnych srub
Awatar użytkownika
misha84
Junior
Posiadany PUG: peugeot 205 SR 1.1
Numer Gadu-gadu: 7499780

Post autor: misha84 »

Ja mam ten sam problem z felgami od rolanda. Pomijając sprawę stożka i tego że śruby od pegeuta są trochę za krótkie to wystają mocno poza felgę i nie wygląda to według mnie fajnie. Podjechałem więc na jeden szrot i znalazłem śruby od poloneza. Są one o tyle lepsze że łby są krótsze a sama śruba jest o jakieś 0,5cm dłuższa. Wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
Kontakt:

Post autor: Pluto »

A ja mam takie pytanko.
Czy jak na przednich alusach mam te szpilki bo zwykłe są za krótkie, a z tyłu od stalówek wchodzą i się zakręcają to mogą tak być?
Opel Vectra 1.6 75KM '91 -> Peugeot 205 Look 1.1 60KM '91 Obrazek -> Peugeot 106 Hasseröder 1.4 75KM '98 Obrazek @ Peugeot 106 Hasseröder 1.6 105KM '98 Obrazek
Awatar użytkownika
bananowiec
Uzalezniony
Kontakt:

Nie mogą śruby od stalówek, w Twoim przypadku muszą być to śruby stożkowe.Stożki do aluminiowych felg mają zupełnie inny kształt od tych stosowanych do stalówek.Śruby do alusów przylegają całą powierzchnią stożka do gniazda śruby, a śruby od stalówek tylko częściowo gdyż są one bardziej zaokrąglone.
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Kontakt:

Grzechuuu205 wczoraj widział, alusy na tylnej osi są przykręcone śrubami od stalowych felg (13", ET20). Na przodzie one nie pasowały to szpilami przykręciłem. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, ponieważ przy zakupie felg tylko 15 śrub miałem.
Wydaje mi się że te szpilki z tyłu będą odstawać jak u Mishy.
Opel Vectra 1.6 75KM '91 -> Peugeot 205 Look 1.1 60KM '91 Obrazek -> Peugeot 106 Hasseröder 1.4 75KM '98 Obrazek @ Peugeot 106 Hasseröder 1.6 105KM '98 Obrazek
Awatar użytkownika
bananowiec
Uzalezniony
Kontakt:

w tych Twoich Intrach nie będą wystawały łby śrub, po za tym i tak je przykryjesz dekielkiem przecież :)
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Kontakt:

bananowiec pisze:w tych Twoich Intrach nie będą wystawały łby śrub, po za tym i tak je przykryjesz dekielkiem przecież :)
Jutro jedną felgę ubiorę w te śruby. Jeżeli będzie ok to będę szukał jednej śruby :)
agakg

Ja problem mam rozwiązany. Za namową kolegów na forum zainwestowałam w komplet oryginalnych śrub. Mało inwazyjna operacja dla felg i bez przerabiania innych śrub, czyli wszystko tak jak fabryka wymyśliła. Efekt? Poniżej zdjęcie. Pozdrawiam Agnieszka.
Załączniki
P4080008.jpg
Awatar użytkownika
Marin205
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205RG zamienione na Skodę
Numer Gadu-gadu: 4777015
Kontakt:

Post autor: Marin205 »

najlepszym rozwiązaniem jest zakup oryginalnych dedykowanych śrub a nie jakieś kombinowanie. A wytaczać felgi pod śruby stożkowe to samobój 8)7 na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać

lepiej przesiąść się na autobus lub tramwaj
http://www.katalogi.peugeot205.pl Kliknij tu i zobacz spis katalogów z galerii.

http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka
Awatar użytkownika
bananowiec
Uzalezniony
Kontakt:

P1u70 pisze: Jutro jedną felgę ubiorę w te śruby. Jeżeli będzie ok to będę szukał jednej śruby :)

Jeździj na razie na trzech.
Będę miał dla Ciebie jedną stożkową więc nawet nie szukaj :)
Przy okazji jakiegoś spotkania dam Ci ją :)
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Kontakt:

bananowiec pisze:
P1u70 pisze: Jutro jedną felgę ubiorę w te śruby. Jeżeli będzie ok to będę szukał jednej śruby :)

Jeździj na razie na trzech.
Będę miał dla Ciebie jedną stożkową więc nawet nie szukaj :)
Przy okazji jakiegoś spotkania dam Ci ją :)
No dobra, więc jest mobilizacja na odwiedzenie Wrocławia :)
Nie miałem okazji sprawdzic bo auto pojechało do...
nie zdradzę gdzie :)
ODPOWIEDZ