Hamulce tył... straszna lipa
- ja2nek
- Junior
- Posiadany PUG: 205 GTI TCT
- Numer Gadu-gadu: 7048723
Hamulce tył... straszna lipa
Czesc
Mam taki problem u siebie w GTI ze tylnie hamulce praktycznie wogóle nie chamują...:/
tarcze i klocki mam nowe z przodu widać już nawet jakieś zużycie... a z tyłu tylko zdążyły zardzewieć... tak jak by wogóle klocki nie dotykały tarczy ( przy hamowaniu)...
czy to zaciski?? płyn był wymieniany razem z reszta, i układ jest odpowietrzony...
co to może być?? regulator ?
Mam taki problem u siebie w GTI ze tylnie hamulce praktycznie wogóle nie chamują...:/
tarcze i klocki mam nowe z przodu widać już nawet jakieś zużycie... a z tyłu tylko zdążyły zardzewieć... tak jak by wogóle klocki nie dotykały tarczy ( przy hamowaniu)...
czy to zaciski?? płyn był wymieniany razem z reszta, i układ jest odpowietrzony...
co to może być?? regulator ?
No Peugeot, no cry...Turbo żyje, Turbo pije, Turbo dmucha, Turbo wszystkich rucha
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
Re: Hamulce tył... straszna lipa
U mnie było podobnie. Te regulatorki, czy może bardziej zwężki bo to chyba niczego nie reguluje, się zapiekają w środku i płyn przestaje przez nie przepływać. Może też być tak że jakiś przewód ci się ze starości rozwarstwił w środku i blokuje przepływ. U mnie było dokładnie to samo. Wymieniłem wszystkie przewody hamulcowe w końcu i już nie montowałem nowych regulatorków ( które i tak kosztują chyba 600zł ). Problem od razu zniknął i hamulce są igła.
- ja2nek
- Junior
ja wymieniłem tylko jeden bo rozpadł mi się przy demontażu... tylko taki miedziany...
mówiąc o całych przewodach masz na myśli:
od samej pompy aż po zacisk czy tylko te miedziane??
mówiąc o całych przewodach masz na myśli:
od samej pompy aż po zacisk czy tylko te miedziane??
No Peugeot, no cry...Turbo żyje, Turbo pije, Turbo dmucha, Turbo wszystkich rucha
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
Jeśli jakiś się rozwarstwił rzeczywiście to raczej elastyczny a nie miedziany. Miedziane są raczej niezniszczalne. Problem w tym że oryginalnie były nie miedziane tylko metalowe zdaje się. Ja u siebie wymieniłem wszystkie żeby mieć spokój od pompy po zaciski- zarówno elastyczne jak i te metalowe na miedziane. Po rozebraniu wszystkiego okazało się że to regulatorki oba były zapieczone, ale przewody metalowe u mnie tez nie były w najlepszej kondycji więc cieszę się że przy okazji też je wymieniłem na całej długości.
Wywalenie regulatorków niesie za sobą niebezpieczeństwo że przy niezaładowanym aucie koła z tyłu będą się blokowały. U siebie nie zaobserwowałem tego zjawiska, ale z kolei ja wożę przeważnie torbę części zamiennych w bagażniku to może i docisk jest większy:)
Wywalenie regulatorków niesie za sobą niebezpieczeństwo że przy niezaładowanym aucie koła z tyłu będą się blokowały. U siebie nie zaobserwowałem tego zjawiska, ale z kolei ja wożę przeważnie torbę części zamiennych w bagażniku to może i docisk jest większy:)
- ja2nek
- Junior
a te samoregulatory to są jakieś zwężki w układzie? zawory pseudo bezwrotne, lub ograniczające przepływ ?
co to za mechanizm (tzn jak to jest zbudowane, bo do czego służy się domyślam )
co to za mechanizm (tzn jak to jest zbudowane, bo do czego służy się domyślam )
- KuKiTa
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 GTi
- Numer Gadu-gadu: 360167
- Login tlen: kukita
- Kontakt:
fox jaki koszt poniosłeś wymiany wszystkich przewodów?
-
- Junior
- Posiadany PUG: 406 TS6
- Numer Gadu-gadu: 0
150 zł to koszt miedzianych do tyłu ja wymieniałem od pompy do gumowego węża 1 długi i za gumowym wężem krótki obydwie strony, jakoś wychodzi 60 zł długi i 15 żł krótki na stronę...
"The Greatest Thing You Will Ever Learn, Is Just to love, and Be Loved in Return."
- ja2nek
- Junior
Re: Hamulce tył... straszna lipa !!!!!!!!!!!!!
dziś wymieniłem lewy zacisk (stary miał urwany odpowietrznik),
rozkręciłem, przemyłem w benzynie, przedmuchałem te samoregulatory... potem, najprawdopodobniej przy odpowietrzaniu układu roz.....a się pompa, bo jak sprawdzałem hamulce to tylko 2 kola hamowały (1 sekcja, lewy przód i prawy tył) wymieniłem pompe (fart chciał ze akurat miałem 2 pod ręką:))
a teraz mam problem...
układ odpowietrzyłem przy każdym kole i przy pompie wszystkie odejścia, nie ma opcji żeby był zapowietrzony bo przepompowałem ok 1l płynu...
objawy dziwne:
przy pierwszym wciśnięciu hamulca wpada bardzo głęboko i ledwo co łapie, po odpuszczeniu i wciśnięciu 2 raz hamulca łapie odrazu jak brzytwa... "nowa" pompa (ta 2 znaczy się) jest z 405 1,6/1,9 gaźnik więc wątpię żeby była za słaba, tak, że na raz nie dałaby rady napompować układu...
bo tak jak już pisałem przy 2 wciśnięciu pedału hamulca auto staje dęba...
ja biorę pod uwagę taka opcję ze za bardzo (daleko) rozsuwają mi się klocki z tyłu bądź przodu... ale nie wiem jak to wyregulować. dodam też ze dziś jak już wszystko miałem rozebrane to wyjąłem, wyczyściłem, i posmarowałem prowadnice.. i nasmarowałem tłoki... wszystko na sucho leciutko chodziło, więc wykluczam opcję ze stoją mi hamulce (na prowadnicach)
ja już nie mam siły, błagam pomocy... chociaż jakieś sugestie??
rozkręciłem, przemyłem w benzynie, przedmuchałem te samoregulatory... potem, najprawdopodobniej przy odpowietrzaniu układu roz.....a się pompa, bo jak sprawdzałem hamulce to tylko 2 kola hamowały (1 sekcja, lewy przód i prawy tył) wymieniłem pompe (fart chciał ze akurat miałem 2 pod ręką:))
a teraz mam problem...
układ odpowietrzyłem przy każdym kole i przy pompie wszystkie odejścia, nie ma opcji żeby był zapowietrzony bo przepompowałem ok 1l płynu...
objawy dziwne:
przy pierwszym wciśnięciu hamulca wpada bardzo głęboko i ledwo co łapie, po odpuszczeniu i wciśnięciu 2 raz hamulca łapie odrazu jak brzytwa... "nowa" pompa (ta 2 znaczy się) jest z 405 1,6/1,9 gaźnik więc wątpię żeby była za słaba, tak, że na raz nie dałaby rady napompować układu...
bo tak jak już pisałem przy 2 wciśnięciu pedału hamulca auto staje dęba...
ja biorę pod uwagę taka opcję ze za bardzo (daleko) rozsuwają mi się klocki z tyłu bądź przodu... ale nie wiem jak to wyregulować. dodam też ze dziś jak już wszystko miałem rozebrane to wyjąłem, wyczyściłem, i posmarowałem prowadnice.. i nasmarowałem tłoki... wszystko na sucho leciutko chodziło, więc wykluczam opcję ze stoją mi hamulce (na prowadnicach)
ja już nie mam siły, błagam pomocy... chociaż jakieś sugestie??
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
odpowietrzales przy wlaczonym silniku?
Mialem podobny przypadek bo odpowietrzalem na wylaczonym silniku, I hamulce byly byle jakie. Pomoglo pompowanie na wlaczonym silniku
Mialem podobny przypadek bo odpowietrzalem na wylaczonym silniku, I hamulce byly byle jakie. Pomoglo pompowanie na wlaczonym silniku
- ja2nek
- Junior
a no tak myślałem ale jak mowiłem ojcu żeby przy włączonym to on że to nic nie da...:D:D spróbuję jutro albo po jutrze jakoś na włączonym silniku odpowietrzyć sobie... i napiszę czy przyniosło efekty...
- skola
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
- Numer Gadu-gadu: 0
z tego co większości mechaniorow gada jak i mój kolega z aso peugeota odpowietrza sie tylko na OFF silniku .... mi to wygląda na zepsuta pompe, a spr krociec od pompy czy jest tej samej długości co od 205?
ja powiem tak raz jak jechałem gdzieś 40 kmh pod gore i nagle nie miałem WOGOLE hamulców od razu nowa pompa i uczucie zapowietrzonych hamulców minęło ...
ja powiem tak raz jak jechałem gdzieś 40 kmh pod gore i nagle nie miałem WOGOLE hamulców od razu nowa pompa i uczucie zapowietrzonych hamulców minęło ...
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F