Zawieszenie tył

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
stasiek

Zawieszenie tył

Post autor: stasiek »

Witam, wczoraj zmieniłem belke tylna w 205, teraz auto stoi bardzo nisko,i skacze na najmniejszym dołku,podejzewam amorki, lecz chcialem zapytac czy moze to byc wina samej belki ??amory wygladaje jakby były nie dawno zmieniane.prosze o porade.
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja »

Belka to raczej nie będzie...

nie wiem czy amory mogłyby tak nagle zdechnąć

jak obniżyłeś na tyle nisko że wahacz opiera się już na odbojniku to auto będzie 'skakało' bo w tym momencie nie masz zawieszenia ;)

podnieś belke o 1 lub o 2 ząbki i zobacz co się będzie działo
poza tym jak chcesz tak nisko to jeśli teraz amory nie siadły to i tak długo nie pożyją...
Obrazek  Obrazek

Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem 8)7
stasiek

Dżon Dobra Nadzieja pisze:Belka to raczej nie będzie...

nie wiem czy amory mogłyby tak nagle zdechnąć

jak obniżyłeś na tyle nisko że wahacz opiera się już na odbojniku to auto będzie 'skakało' bo w tym momencie nie masz zawieszenia ;)

podnieś belke o 1 lub o 2 ząbki i zobacz co się będzie działo
poza tym jak chcesz tak nisko to jeśli teraz amory nie siadły to i tak długo nie pożyją...
jak podniesc belke o 2 zabki?? belke włozyłem inna ,razem z innymi amortyzatorami. NIe zalezy mi na tym aby tył był niski,wrecz przeciwnie, dzieki za odpowiedz.
Ferguss

Post autor: Ferguss »

Obrazek
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

Myślałem że obniżałeś belke a nie wymieniałeś... (nie wiem jak ja to czytałem ;) )

Więc tak... belke sobie podnieś tak jak pisałem o 1 albo o 2 ząbki, w zalezności jak jest nisko i jak chcesz wysoko go postawić ;) i wtedy zobaczysz czy dalej skacze, jak tak to wymienisz amory na te co miałeś wcześniej...
Ale jest jeszcze taka opcja że belka jest bardziej miękka niż poprzednia... może to być spowodowane brakiem stabilizatora (choć w małym stopniu) lub poprostu wypracowanymi/bardziej miękkimi drążkami skrętnymi, które pełnią funkcje resorującą ;)

Jakby Ci się naprawde bardzo chciało... inaczej powiem, jakbym ja był na Twoim miejscu to wyciągnąłbym całkiem drążki skrętne (tyle że jest już troche więcej zabawy) i włożył w ich miejsce te ze starej belki... poskładałbym belke i zobaczyłbym jak amory... najwyżej wymiana na te ze starej belki...

Jest jeszcze jedna rzecz... żeby podnieść tylne zawieszenie to trzeba wyciągnąć/wysunąć wahacz z belki... a jeśli łożyska nie są pierwszej świeżości to mogą Ci się 'rozsypać'... więc pasowałoby odrazu wymienić łożyska... wogóle zrobić cały remont belki ;) ale chyba mija się to z celem bo podejrzewam że kupiłeś belke żeby własnie nie robić 'remontu' :):)

tak więc... nie wiem co Ci poradzić ;)

tak jak pisał Ferguss, jak postępować z podniesieniem belki znajdziesz w wielu tematach...

Pozdrawiam

dzięki Ferguss ;)
Obrazek  Obrazek

Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: samer »

No chyba ze jest belka kaplica, to bedzie twardo , jak gokart. Nie stoja kola w negatywie ?

jak sie patrzy od tylu powinno byc:

|----|

a tak jest zle (bedzie twardo) :

/----\
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

stasiek, co rozumiesz przez "skacze"? ;)
Obrazek  Obrazek

stasiek

ze skacze mialem na mysli ze jadac po niewielkich wertepach, podskakuje tył okropnie, głowa mało nie odpadnie,nie da sie jezdzic, kola stoja dobrze,
Najpierw zmienie amortyzatory na te stare, belki nie bende rozkrecał, nie mam kasy narazie na remont całej belki, podobno, jak mowił koles ze szrotu, belka jest spoko, i 309 stał wysoko.
Dzieki , pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

nieraz jest problem z głupią wymianą amorów... nie chcą zejść z tych śrub którymi się trzymają...

ale powodzenia...

aha... nie wiem czy coś się podniesie tył jak wymienisz amortyzatory... najwyżej może przestać tak skakać...
Obrazek  Obrazek

stasiek

jakos przestał skakac sam z siebie, ale czeka mnie remont belki, (zrobie ta stara) czy ma ktos moze namiary jaki rozmiar łozysk jest potrzebny do belki ??
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

idziesz do sklepu i prosisz zestaw naprawczy belki tylnej Peugeot 205... ok 90PLN
Obrazek  Obrazek

viwaldi

Post autor: viwaldi »

123
Ostatnio zmieniony 06 cze sob, 2009 11:31 pm przez viwaldi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 2800082

Re: Zawieszenie tył

Post autor: grzechuuu205 »

czemu ten peugeot tak nisko stoi? lewa a takze prawa strona tak samo wysoko stoja. czy jest to wina belki czy moze ktos go obnizył własnie na tej belce?

Obrazek

Obrazek
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu :) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
palpio
Junior
Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
Numer Gadu-gadu: 587970

Post autor: palpio »

Raczej z przodu ma amortyzatory nie takie bo wysoko stoi a tył możliwe ze o jeden ząbek jest przestawiony
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 2800082

Post autor: grzechuuu205 »

inne amorki? jakies dłuzsze pewnie co nie?hmmm
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu :) :)
Obrazek
ODPOWIEDZ