zawiasy

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
wasia
Junior
Posiadany PUG: green
Numer Gadu-gadu: 0

zawiasy

Post autor: wasia »

Pytanie jest takie:
Czy dużo jest roboty z zawiasami drzwi - u mnie trzeszczą i telepią się nawet na niewielkch nierównościach (trzydrzwiowa fura), czy taki remont na długo pomaga i ile ewentualnie może kosztować naprawa u speca?
Pozdrawiam.
krzycho

Post autor: krzycho »

dołączam sie do tematu bo mam taki sam problem
wilkinson
Nowicjusz
Posiadany PUG: obecnie żaden (kiedyś Look 1,1 3d)

Post autor: wilkinson »

Problem taki powodują duuuuże drzwi, chociaż wcale nie ciężkie oraz wątłe sworznie zawiasów. Można je wymienić na nowe. Opis w książce "Sam naprawiam".
Niestety z własnego doświadczenia wiem, że na niedługo to pomaga, bo przyczyną odczuwalnego luzu są wytarte elementy zawiasów a nie sworznie.
Konstrukcja jest o tyle niewdzięczna, że zawias można odkręcić od drzwi, ale jest przyspawany do nadwozia.
Robotę możnaby zlecić jakiemuś ślusarzowi-blacharzowi co się lubi bawić.
Ja dorobiłem sobie większe sworznie, ale jeszcze ich nie zamontowałem (od roku się zbieram-taka to niewdzięczna robota). :)
taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę.....
Worek

Post autor: Worek »

mam ten sam problem i myslalem o podlozeniu podkladek w wytarte miejsca tylko nie wiem czy to by dzialalo...
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Moge ci od razu powiedziec, ze podkladki nic nie dadza, zreszta pewnie nawet ich nie wlozysz
Awatar użytkownika
szmergiel
Junior

Post autor: szmergiel »

Odnawaijac temat, jak sie wyciąga z zawiasów te orginalne szpilki??
Obrazek
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 2800082

Post autor: grzechuuu205 »

a ja mam pytanie, czy u innych tez tak na nierównościach stukają nie zawiasy lecz ten dzyndzel co wchodzi do drzwi... czlowieka szlag trafic moze jak sie słucha te stuki ;/
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu :) :)
Obrazek
zbinxxx
Junior

Post autor: zbinxxx »

Ja sie już przymierzałem do robiebia tego ... drzwi normalnie opadały dobre 2 cm po zamknieciu, wiało dosłownie po uchu... ostatnio patrze no ładnie... ten bolec co jest na stałe do zama sie odkrecił i po podkreceniu "drzwi są opuszczone jak nowe" :D
1.9 D -przawie jak TD, prawie robi...
205DIESEL

Post autor: 205DIESEL »

Ja u siebie od strony kierowcy zlikwidowałem bolce w zawiasach i zastosowałem śruby z nakrętkami. Jedyny problem to było zdobyć odpowiednie śruby z odpowiednią średnicą. M8 za duża M6 za mała , potrzeba 7. dalej tylko dociąć do odpowiedniej długości, duże podkładki oraz dużo smaru i jest OK,oczywiście nie można za mocno przykręcić bo drzwi będą cięzko chodzić- trzeba trochę wycy
rklować , Zrobiłem to z trzy lata temu i do tej pory praktycznie tam nie zaglądam. Jedyna uwaga to jest taka że dzwi od kierowcy troszeczkę ciężej chodzą od pozostałych, ale nie opadają.
gila205
Nowicjusz
Posiadany PUG: RG cabrio,GTI,Green
Numer Gadu-gadu: 437816

Post autor: gila205 »

Tak jak 205diesel mowi śruby mają średnice nie typową.Ja to przechodziłem 7 lat temu faktycznie więcej się wycierają gniazda niż swożnie.Ja wykręciłem swożnie dokupiłem śruby imbusowe twarde przynajmniej twardość 8 troszke większe z toczyłem je chyba gwintowałem (nie pamiętam)a gniazda rozwierciłem pasownie co nie było proste bo jest ciasno i musiełem mieć krótką wiartatkę i ucięte wiertło,ale się udało.powodzenia :)
Awatar użytkownika
dominik19866
Junior
Posiadany PUG: RG cabrio + RG
Numer Gadu-gadu: 6499027

Re: zawiasy

Post autor: dominik19866 »

panowie czy ktos wie o co chodzi mam looka w zawiasach mam sworznie tak jak chyba kazdy pug ale mam tez cabrio i tam niema sworzni tylko są śruby wkręcane jakośworznie taki sworzeń śruba na torx40 jak w pugu 206 np. czy w jakichś jeszcze to było?
gila205
Nowicjusz
Posiadany PUG: RG cabrio,GTI,Green
Numer Gadu-gadu: 437816

Post autor: gila205 »

Np.w moim 92.r a co chciałeś wiedzieć?Może pomoge.
Awatar użytkownika
dominik19866
Junior
Posiadany PUG: RG cabrio + RG
Numer Gadu-gadu: 6499027

Post autor: dominik19866 »

własciwie to chodzi mi o to czy one tez sie tak wycierają?
i opadją drzwi
Awatar użytkownika
kabzik
Junior
Posiadany PUG: 205 GL 1.1, 106 Quiksilver 1.4

Re:

Post autor: kabzik »

grzechuuu205 pisze:a ja mam pytanie, czy u innych tez tak na nierównościach stukają nie zawiasy lecz ten dzyndzel co wchodzi do drzwi... czlowieka szlag trafic moze jak sie słucha te stuki ;/
tak! :) ale jest prosty sposób delikatnie przyginasz przy karoseri trzymanie tego dzyndzla zeby luzów nie miał i jest ok!
ODPOWIEDZ