Naprawa licznika
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 9601889
Naprawa licznika
Witam!!!
Mam problem z licznikiem, a mianowicie: wyjeżdżam z pod bloku i patrzę na licznik, a tam końcówka 690, nic dziwnego, przejechałem ok 2 km i jest końcówka 600, myślę co jest. I jadąc dalej po ok. 15 km znów spojrzałem na licznik a tam 715 km. Później zamiast po 729 wkoczyć 730 wskoczyło 720, ale po ok 2 km wskoczyło 732km. Co moze być nie tak i jak tego się bozbyć.
I jeszcze jedno. Jak pozbyć się skaczącej wskazówki? Jadąc wskazówka prędkościomierza skacze jak w starych autobusach. Nie ma dużego skoku, ale denerwują mnie jej drgania.
Zapomniałem dodać, samochó z 88roku, deksa nowy typ, licznik bieda. Może w czymś to pomoże.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Mam problem z licznikiem, a mianowicie: wyjeżdżam z pod bloku i patrzę na licznik, a tam końcówka 690, nic dziwnego, przejechałem ok 2 km i jest końcówka 600, myślę co jest. I jadąc dalej po ok. 15 km znów spojrzałem na licznik a tam 715 km. Później zamiast po 729 wkoczyć 730 wskoczyło 720, ale po ok 2 km wskoczyło 732km. Co moze być nie tak i jak tego się bozbyć.
I jeszcze jedno. Jak pozbyć się skaczącej wskazówki? Jadąc wskazówka prędkościomierza skacze jak w starych autobusach. Nie ma dużego skoku, ale denerwują mnie jej drgania.
Zapomniałem dodać, samochó z 88roku, deksa nowy typ, licznik bieda. Może w czymś to pomoże.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 9601889
Ale podpowiedz jak Ty to robisz, bo ja nie mam zielonego pojęcia, a i tak nic do stracenia nie mam. Teraz zauważyłem, że licznik przy np końcówce 49 to po niej nie wskakuje 50 tylko 40, a dopiero później wskakuje 51. Czyli możliwe, ze coś się uszkodziło w 2 ostatnich liczbach.
http://www.tani-ciuszek.pl znajdziesz coś dla siebie
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
Tam sa takie "blaszki" trzymajac ten bebenek, do tego sam bebenek moze byc juz...hm...zasyfiony. Postaraj sie zdjac z niego tarcze, zeby miec mechanizm na wierzchu. Zalezy jaki masz licznik - w Jaegerach takich jak w XSie jest to baaaardzo ciezko zdjac - tarcza jest na takie jakby nity przytwierdzona. W innych wystepowaly srubki. Potem zdejmiesz bebenek (albo na sile wyciagniesz, albo zdejmujac taka przecieta podkladke). Dalej to juz zalezy od uszkodzenia. Najlepiej zaczac od wymycia tego wszystkiego w jakims rozpuszczalniku. Jak blaszki sa popekane to raczej odpusc i szukaj innego licznika, jak sa cale, to dokladnie przemyj bebenek, ew. lekko podegnij te blaszki (sa bardzo delikatne, wiec trzeba uwazac).
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
- wilczak
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
to ja mam pytanko odnośnie tej linkiKuKiTa pisze:co do skakania wskazówki to proponuje przesmarować linke, jak to nie pomoże to wymiania linki.
Co do licznika to myśle że jakieś "trypka" sie mu poprzestawiały, nie bawił bym się w rozkręcanie, szkoda czasu i nerwów, lepiej kupić i założyć w 3 minutki
jak ją smarować, czym, z której strony się do tego zabierać?
i jak będzie łatwiej?
pozdrawiam