zderzak i wzmocnienie czołowe pytanie?

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
Numer Gadu-gadu: 0

zderzak i wzmocnienie czołowe pytanie?

Post autor: skola »

Witam ostatnio miałem bliskie spotkanie z niedużym dzikiem no i mam połamany zderzak, chłodnica mi sie cofła o jakieś 4 cm u dołu i doszła do alternatora i jest pod katem / .
uderzyłem a w sumie to po nim przejechałem prawa strona gdzieś na wysokości krawędzi prawej lampy w stronę środka pasa. Pas troszkę uniósł sie do gory no i teraz maska z lewej strony ładnie nachodzi na lampę a z prawej jest szczelina taka ze moge wsadzić 2 palce, i maska jak jadę to zaczyna lekko falować od wiatru nie podoba mi sie to bo zamek dostaje po dupie, i tu pytanie czy wystarczy wymienić tylko ten pas czyli element gdzie znajduje sie zamek czy muszę wymienić cale wzmocnienie czołowe takie jak na fotce?

nie wiem czy rozumiecie dlatego załączam schematyczny rysunek :)

I jeśli wzmocnienie to jak ono jest przytwierdzane do reszty nadwozia czy zespawane czy jakość skręcane??

aha i ktora fotka to faktycznie ejst prawdziwa, ma ktos mzoe rozbitego albo prawie golego 205 by mogl zrbic fotke jak ten przod wyglada bez zderzaka i lamp?
Załączniki
1998678_1182256783_d.jpg
1998678_1182256783_d.jpg (5.77 KiB) Przejrzano 2032 razy
bez tytułu.JPG
640660AP.jpg
640660AP.jpg (8.89 KiB) Przejrzano 2044 razy
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
Awatar użytkownika
205MI16
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 XS

Re: zderzak i wzmocnienie czołowe pytanie?

Post autor: 205MI16 »

Na obydwu zdjęciach masz elementy do 205
Na samym dole masz kompletny przód z okularami, pasem dolnym i górnym.
Okulary pod lampy są zgrzewane do podłużnic i blach bocznych pod błotnikami. Jeśli nie miałeś nic grzebane wcześniej przy blacharce to wymiana tych elementów nie powinna przysporzyć żadnych problemów. Rozwiercasz stare zgrzewy frezem lub wiertłem 5 i potem 8mm (po odczyszczeniu z lakieru, konserwacji będzie widać je) następnie demontujesz uszkodzone elementy, podklepujesz miejsca mocowania bo przy rozwiercaniu i demontażu zawsze się trochę deformują. Nowe elementy wstępnie łapiesz migiem i składasz przód (lampy, zderzak, maskę) na próbę. Jak pasuje wszystko ok to rozbierasz ponownie, spawasz resztę , malujesz i składasz.
3 dni pracy jeśli masz zaplecze sprzętowe i nie boisz sie wyzwań.
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
Numer Gadu-gadu: 0

Re: zderzak i wzmocnienie czołowe pytanie?

Post autor: skola »

205MI16 pisze: 3 dni pracy jeśli masz zaplecze sprzętowe i nie boisz sie wyzwań.
właśnie tym mnie zagiąłeś ... będę musiał chyba oddać do blacharza grr
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
ODPOWIEDZ