Problem z otwarciem drzwi tylnych
- trekpio88
- Junior
- Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
- Numer Gadu-gadu: 4204075
Problem z otwarciem drzwi tylnych
A więc tak jak w temacie. Ten ''dyndzel'' (czy jak sie to nazywa:)) w tylnich drzwiach od strony pasażera się ''zacina'' tzn. nie można go dźwignąć do góry w celu otwarcia drzwi. Cały czas jest w pozycji zamkniętej.Można go ciągnąć do góry ale słychac tylko cięgna w drzwiach. Od czasu do czasu uda sie ten dzyndzel odblokować a czasami jak sie sam uprę to muszę od zewnątrz docisnąć drzwi w miejscu gdzie jest zamek i próbować czy da sie go odblokować. Tapicerkę zdjąłem ale jest (jak sami wiecie) ciężkie dojście. Miał ktoś coś podobnego?? aha a jak sie już drzwi otworzą to przy zwykłym zamykaniu zamek poprostu nie trzymie tych drzwi trzeba po którymś razie ''załapie'' . Jaikies rady??
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D
Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)
FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654
VW GOLF
VW GOLF
- Paweł
- Junior
- Posiadany PUG: 205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9)
- Numer Gadu-gadu: 46077
Re: Problem z otwarciem drzwi tylnych
Przerabiam ten temat na bieżąco. Problem jest w tym, że dźwignia w klamce nie cofa się. Może to troszkę brudu w połączeniu ze słabą sprężyną. Doraźnie pomaga tłuczenie albo jak piszesz dociśnięcie od zewnątrz, ale nie zamka tylko klamki. U siebie zauważyłem, że słychać kiedy ta dźwignia opadnie po naciśnięciu i wtedy otwiera się bez problemu. A żeby na jakiś czas było dobrze to trzeba wymontować klamkę, wyczyścić, nasmarować i przestawić sprężynę na drugą dziurkę. Widać przewidzieli ten problem.
205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9Y)
- trekpio88
- Junior
- Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
- Numer Gadu-gadu: 4204075
właśnie gdy te drzwi są zablokowane to zewnętrzna klamka podczas dźwignięcia do góry sprawia wrażenie jakby po prostu była ''wolna'' tak jakby jej nic nie trzymało i tak jakby żadnego mechanizmu tam nie było. To znaczy mam próbować otworzyć te drzwi i odkręcić ten zamek i przesmarować?? moge sie napotkać na jakieś problemy z założeniem albo coś podobnego??
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D
VW GOLF
VW GOLF
-
- Junior
- Posiadany PUG: na razie szukam gentry....
- Numer Gadu-gadu: 2046824
no to wykręć zamek i tam jest taka łopatka przy klamce co podnosi taki dzyndzel w zamku i może tam sie coś zablokowało albo uirwało , ale żeby to wykręcić to jest katorga dopiero szczególnie dla kogoś z dużymi rękoma mi też sie zablokowały tylko u mnie silniczek od centralnego się zaklinował i pogiął taki drucik i musiałem to robić jeszcze z zamkniętymi drzwiami tak czy inaczej najpierw klamkę odkręcaj jak coś bo zamka później nie wyjmiesz jak go odkręcisz , najtrudniej jest z demontażem poskładać to później to mały pikuś tylko klamkę jest dość trudno wyjąc trzeba to zrobić "sposobem" a nie młotkiem
- Paweł
- Junior
- Posiadany PUG: 205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9)
- Numer Gadu-gadu: 46077
Proponuję wciśnąć "dzyndzel", żeby nie blokował, a klamkę przycisnąć lub stuknąć kilka razy i powinno się otworzyć. Ja musiałem naciskać tak, że blacha lekko się uginała, ale za to słyszałem jak dźwignia puszcza. A potem trochę czyszczenia, smaru, cierpliwości i zręcznych palców. No i sprężyna na drugą dziurkę, żeby mocniej ciągnęła.
205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9Y)